Pop Art Sanat Akımı

Pop Art Sanat Akımı

Renklerin oldukça canlı, alışılmışın dışında ve eğlenceli Pop Art Sanat Akımı hakkında neler biliyorsunuz?

Konserve kutuları, Cola şişeleri, hamburgerler, sigara paketleri birbirinden farklı yiyecek ve içecekler bu akımın vazgeçilmez imgeleridir hatta pop art akımı özellikle toplumun gündelik yaşamındaki nesnelere sanatsal bir anlam kazandırmıştır.

Pop Art sanat anlayışı daima medya ve sinemacılara esin kaynağı olmuştur.

Tüketimi çekici bir konuma getirmek için renkli afişler, resimli dergi ve romanlar toplumların ilgisini çekmiştir.

Londra’da resim ve eserlerde,yapıştırma kağıt yöntemini kullanan bir ressam topluluğunun eserlerini tanımlamak için Pop Art ifadesini kullanıyor olması ile bu akım yeryüzünde yerini almıştır.

Sanat ve kitle iletişiminin arasında ki dengede popüler kültürün etkisini ve ürünlerini tanımlamak adına Pop Art sanatı, köprü vazifesi görmektedir.

 

 

Çizgi roman estetiğini sanatsal bakış açıları ile ele alan Pop Art akımın sanatçıları, resim, heykel, sinema aracılığıyla kendilerini ifade ediyordu.

Tema olarak ise gündelik hayata dair oluşlarıbazen kitlesel medyayı, reklamları, tanınmış televizyon ve bazen şöhretli isimlere eserlerinde yer veriyorlardı.

Çalışmalardaki canlı tonlar ve renkler ise bu sanat akımının kesinlikle en karakteristik özelliğidir!

 

 

Pop Art Sanat Akımı

Popüler sanatın kısaltılmış bir tür adı olan;”pop art” renkli ve canlı görünerek birden çok alana yani kitleye hitap etmektedir. Popüler kültür ögelerini kullanan sanatçılar bu akımı eserlerinde oldukça sık kullanmıştır.

Pop Art’ın bilinen genel özellikleri arasında sanayileşmeye karşı ortaya çıkmasıdır.

Bir diğer genel özelliği ise;gerçek ile görüntünün farkını ortaya koymaktır.

Rengarenk yapısıyla farklı etkiler yaratan pop art sanat akımı, özellikle 1950 -1960 kuşağının hafızasında yer edinmiştir!

Sanayileşme ve endüstri ile alakadar olan kuşaklar, bu akımla düzenlemiş sinema afisi, reklam kampanyası ve belki de oldukça popüler bir derginin kapağı ile büyümüştür.

 

Alışılmışın dışında ve eğlenceli olan Pop Art sanatı denince akıllara gelen ilk isimler;

Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Claes Oldenburg, Tom Wesselmann, Robert Indiana, David Hockney ve Peter Blake’dir.

Bence pop art, sanat tarihinde gerçekten büyük, geniş bir kitleye ulaşma şansına erişmiştir hatta tarihin gömülü sayfalarında kalmamış etkileri de sanatın her alanında devam etmektedir.

 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.