Soyut Sanat Akımı Türk Sanatçıları

Soyut Sanat Akımını Popüler Düzeyde Nasıl Tanımlarız?

Soyut Sanat Akımı Türk  Sanatçıları

Soyut Sanat Akımı ve Sanatçıları, heykeltıraşlık, mimarlık, süsleme, dekor, kostüm tasarım ve daha birçok alanda kendine yer bulmuş sanat ekolüdür. Sanatçının kendi iç dünyasında şekillendirdiği bir nesne veya olguyu çağrışımlarını katması ile aktarılan bir sanat anlayışıdır.

Kısaca “soyut / non-figüratif sanat akımı” belki de alışagelmiş sanat anlayı ile hiçbir ilişkisi olmadığı halde sanatçının renkleri kendi duygularını ifade etmek için kullandığı sanat akımıdır.

        

Bu akım öncelikle resim sanatında açığa çıkmış ancak sonradan diğer sanat alanlarında da hızla can bulmuştur. Böyle olmasının nedenin ise objenin sınırlı alanını yansıtma çabası yerine “sonsuzluk içinde madde ötesi tınının yansıtılmasından” kaynaklandığını düşünüyorum.

Soyut Sanat Akımı Ve Sanatçıları

Soyut Sanat Akımı ve Sanatçıları; heykeltıraşlık, mimarlık, süsleme, dekor, kostüm tasarım ve daha birçok alanda etkisi artarak çoğalmıştır. Hatta ve hatta günümüzde sıradan kullandığımız birçok objenin biçim ve renklerinin oluşumunda dahi soyut sanatın etkisi açıkça görülmektedir.

Bir diğer deyiş ile klasik ve alışagelmiş biçimler yerine taşıdıkları ruhların ön planda olduğu, yeni tasarım düzenine zemin sağlayan bir akımdan bahsetmekteyim.

 

Soyutlamayı benimseyen sanatçılar için önemli olan, sanatçının çevresindeki görüntülerden öte hayal gücünü vurgulamaktır. Soyut ressamlar kendi içinde 4 ayrılmaktadır.

  •  Geometrik soyutlamacılar
  •  Lirik soyutlamacılar
  •  Geometrik non – figüratif
  •  Lirik non – figüratif

 

             

Soyut Sanat Akımı ve Özellikleri

Domino etkisine benzer hızla yayılan soyut anlayış kısa bir sürede Türkiye genelinde kabul görmüştür.

“Abidin Dino ve Zeki Faik” başlıca lirik soyut sanatçılarımıza örnek isimlerdir.  Gün geçtikçe sayıları artan, soyut anlayışı benimsemiş ressamlar arasında;

  • Zeki Faik İzer,
  • Sabri Berkel,
  • Halil Dikmen,
  • Şemsi Arel,
  • Ercüment Kalmık,
  • Ferruh Başağa,
  • Nuri İyem,
  • Adnan Çoker,
  • Cemal Bingöl,
  • Adnan Turani, yer almaktadır.

 

Resimde, objenin sınırlı alanını yansıtma çabası yerine “sonsuzluk içinde madde ötesi tınının yansıtılma çabasıyla açığa çıkmış olan “Soyut Sanat” anlayışı, beş duygu organı ile algıladıklarımızın çok daha ötesini ve bilinmeyeni vurgulamaktadır.

Soyut anlatım 20. yüzyıl modernizminin başlıca ifade biçimidir ve sanatçı Kandinsky bu ekolun önderi sayılır. Kandinsky, bir hukuk öğrencisiyken ruhsal olarak kendini ifade yöntemi olarak sanata yoğunlaşarak görünenin ötesini yansıtma kararı ile kendi yaşamında kadersel bir değişikliği yaşamayı tercih etmiş ve tartışmasız soyut anlayışın en önemli isimlerinden biri olmuştur.

Günümüzde halen Soyut Sanat Akımı Ve Sanatçıları yaşamını devam ettirmektedir. 20. Yüzyıl öncesinde dini değerler gereği katı kurallar ve yasak olan resim anlayışından sonra kabul gören soyut anlayış oldukça ilgi görmüş ve toplumun birçok kesimi aracılığıyla onaylanmıştır.

Yeni bir yazıda görüşene dek, hoşça kalınız…

The following two tabs change content below.

Tülay Çağlar Kadı

Sanat Tasarım Fakültesi- İletişim Sanatları bölümü mezunu köşe yazarımız, Tarih öğrencisi olarak akademik yaşamına devam etmektedir. Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra editör olan yazarımız, “Arkeoloji -Sanat -Tarih” alanında, akademik ve popüler düzeyde yıllardır proje ve makale yazıları hazırlamaktadır. Tülay Çağlar Kadı
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.