GLADYATÖR

Eski Roma’da kılıcı ustaca kullanan, insanları eğlendirmek veya cenaze merasimlerinde onurlandırmak ve bazen halka askerliği hatırlatmak maksatlı yapılan dövüşlerde arenada savaşan kişilere, “gladyatör” denirdi.  Ölen gladyatörlerden, arda kalan kanları ise Romalı zenginler içerdi. Cesaret, yaşam gücü ve kahramanlık duygusu verdiğine inanılırdı.  Hatta bazen ilaç olarak da kullanılan gladyatör kanı, özellikle epilepsi hastası olan isanların tedavisi için kullanılırdı.

Tarih boyunca yüzlerce gladyatör kılıç ustasının ve hayvanın oyun sırasında öldüğü bu geleneği en çok Roma’ lılar sahiplenmiş olsa bile aslında Etrüks’ lerden kalma bir gelenek olduğunu bilmenizi isterim.

Günümüz insanının kan davası yani öldürülen kimse yerine intikam duygusu gereği bir başkasının öldürülmesi geleneği ile ortaya çıkmış olan “Gladyatör Oyunları” daha sonraları yerine bir tür kültürel eğlence merasimine bırakmıştır.  Sonraları ise cenaze merasimlerinde, töreni onurlandırmak maksatlı oynanan Gladyatör Oyunları Marcus Aurelius (İ.S. 3.yy) zamanında kamulaştırıldı. Suçlu insanların hayvanların önüne yem olarak atıldığı Gladyatör Arenaları, kimi zaman ise kiralık gladyatörler için güçlerine güvenmeleri ve maharetli birer kılıç ustaları olmaları nedeniyle etkin para kazanma arenaları idi.

Ayrıca yeni bir galibiyet ile palmiye yaprağı kazanan gladyatörlerin geçmiş başarısı palmiye yaprağının sayısı ile ölçülürdü. Arenada özgürlüğünü kazanan gladyatöre ise “RUDİS” yani tahta bir kılıç verilirdi. İlerleyen zamanlarda ise gladyatör oyunlarına son verilerek köle ve savaşçıları devlete ait maden ocaklarında çalıştırılmıştır.

Kim bilir belki de geleneksel bir oyun  ile cinayetlerin işlendiği bu dövüşler, ülkenin dört bir yanından gelen insanlarını bir araya topluyordu. Ayrıca gladyatör ustalarının Antik Roma döneminin en meşhur ve popüler insanları olduklarını, unutmayınız!

The following two tabs change content below.

Tülay Çağlar Kadı

Sanat Tasarım Fakültesi- İletişim Sanatları bölümü mezunu köşe yazarımız, Tarih öğrencisi olarak akademik yaşamına devam etmektedir. Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra editör olan yazarımız, “Arkeoloji -Sanat -Tarih” alanında, akademik ve popüler düzeyde yıllardır proje ve makale yazıları hazırlamaktadır. Tülay Çağlar Kadı
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.