Ressam Sanatçı Hale Asaf

Ressam Sanatçı Hale Asaf

Ressam Sanatçı Hale Asaf, geçim sıkıntıları nedeniyle resim yapmanın yanı sıra geçimini dergilere yazı yazarak kazandığı dönemler, 35 yaşında vefat etmiş olmasına rağmen Türkiye’de empresyonizm sonrası yeni akımların temsilcileri arasında yer alır.

Genç yaşta vefat etmesine ve pekte iyi sayılmayan yaşamsal koşullarına rağmen Hale Asaf sanat yolunda, kendine özgü teknik ve başarıları ile yol almaya devam etmiştir.

Hale Asaf 1905’te İstanbul’da doğumludur. 35 yaşında vefat eden sanatçımız kısa ömrün özgü teknik ile hazırladığı eserlerini dahil etmiştir. Sanatçımız, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ ni bitirince Paris’e giderek akademik eğitimine kaldığı yerden devam etmiştir.

Ressam Mihri Müşfik Hanımla İlişkisi

“Mihri Müşfik Hanım” , kendisi gibi Türk kadın ressamlar arasında yer alan usta ressam sanatçılarımız arasındadır. Tahmin edilenin tam aksine Mihri Hanım, yeğeni Hale Asaf’ ın ressam olmasını hiç istememiş ve kendisine açıkça yardımcı olamayacağını dile getirmiştir.

Sanatın, ülkemizde o dönemde gelir getiren meslekler arasında yer almayışı ve Hale Asaf’ ın hastalığı nedeniyle yeğenini resim yapmaktan caydırmaya çalıştığı rivayet edilmektedir.

Olumsuz sayılabilecek koşullara rağmen, Hale Asaf’ ın yeteneği ile dikkat çeken bir öğrenci olması, resimlerini kendine özgü teknikler ile yorumlayışı bu yolda devam etmesi için itici güç niteliğinde gelişmeler arasında yer alır.

HALE ASAF’ IN SANATÇI ARKADAŞLARI

Fikret Mualla (Ressam), Refik Epikman (ressam), Mahmud Cuda (ressam) Nurullah Berk (ressam), Ratip Aşir Acudoğlu (heykeltraş), Muhittin Sebati (ressam), Fernand Léger (ressam, heykeltraş, grafikçi, seramik sanatçısı, rejisör), Chaïm Soutine (ressam), Giorgio de Chirico (ressam, grafikçi), Zog I, Skanderbeg III (Arnavutluk kralı); sanatçımızın en yakın dostları arasında yer alır.

35 yaşında ölen sanatçımız,  Feyhaman Duran’ın ve İbrahim Çallı’nın öğrencisidir. Zor sayılabilecek koşullara rağmen devam etmek isteyen, değerli Hale Asaf, portre resimleri de oldukça dikkat çeken sanatçılar arasında yer alır.

1938 yılında vefat eden, genç sanatçımız küçük yaşta başlayan ciğer hastalığı nedeniyle vefat etmiştir.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde öğretmenlikte yapmış ve birçok Türk sanatçısını yetiştirmiştir. Hale Asaf, daha çok Bursa evlerini konu alan manzara resimlerinde usta bir ressam olduğunu ortaya koymuştur.

Portre resimleri de oldukça dikkat çeken eserleri arasında yer alır.

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.