Ressam Sanatçı Nuri İyem

Ressam Sanatçı Nuri İyem

Ressam Sanatçı Nuri İyem için belki de herşey sadece varolmak için sisteme dahildir? 

Kim bilir?

Bazen arka plana çizdiği tarlalarla, bazen de kadının gözlerine yerleştirdiği hüzünle kendi biliş dünyasında algıladıklarını vurgulamaktan kaçınmayan Nuri İyem.

Mahur, güzel, utangaç ve melankolik Anadolu kadınları portreleri ile Türk ressam, Nuri İyem” en çok Anadolu kadın portreleri ile tanınmaktadır.


Sanatçının eserlerinde yer alan kadın figürleri portrelerinin gözleri genellikle derin olmasının yanı sıra kocaman dehlizlere benzerler. Gerçeklik hissiyle birlikte samimiyetle yüzleşmek zorunda bırakan anlamlı ve sorgulayıcı bakışlar…

Nuri İyem 90 yaşında iken vefat etmiştir.

Geleneksel kıyafetleri, yaşamsal alanları ve Anadolu  kadınlarımızın portreleri ile ülkemiz insanı tarafından daima benimsenmiş ve sevilen sanatçımız toplumun içinden çıkan değerleri eserlerinde tema olarak yer vermeyi tercih etmiştir. Kırsal kadın portreleri 1960’lı yıllarda, yerini köyden kente göç eden insanlara ve genç kadın portrelerine bırakmıştır.

Nuri İyem’ in babası doktor ve annesi din görevlisi olmasını istemesine rağmen büyük usta, sanat yolunu tercih etmiştir.

Sanatın toplumla bağlarını öne çıkaran sanatçının eserleri, soyut ve soyut sonrası olmak üzere iki dönem altında incelenir.

Nuri İyem doğduğu yıllar, dünya savaşlarının yaşandığı yıllara denk gelir. Döneminde yaşanan zorulu tarihsel ve yaşamsal süreçleri, sanatı aracılığı ile yansıtmıştır.
Nuri İyem yaşam serüveni boyunca  Türk Cumhuriyet tarihinin toplumsal hatta siyasi ve kültürel değişim sürecine ayrıca tanıklık etmiştir.

Nuri İyem’in portre figürleri, her an her şeye ilk kez görüyormuş gibi bakarlar…

Türk resim sanatının gelişmesinin;

Yalnızca akademik eğitim ile değil yanı sıra özgür atölyelerle mümkün olabileceğini ifade etmiş olan sanatçımız , bu kararlı adımını ömrünün sonuna dek korumuştur.

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.