Bedia Akarsu Hayatı ve Sözleri

Bedia Akarsu Hayatı ve Sözleri

Bedia Akarsu Hayatı ve Sözleri daima merak konusu olmuş, değeri ise yıllar sonra anlaşılmıştır. Prof. Dr. Bedia Akarsu, dil, kültür ve ahlâk felsefesi çalışmalarıyla tanınan, birikimlerini aktaran ülkemizin dünya çapında temsilcileri ve felsefecilerimiz arasında yer alır. Türk felsefeci, akademisyen, öğretmen, Türk Dil Kurumu Üyesi ve yazar olan Prof. Dr. Bedia Akarsu,1921 tarihinde İstanbul’da doğmuştur.  Yükseköğrenimini 1943 yılında mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamlayarak felsefe terimlerinin ,Türkçeleştirilmesi kapsamında ki çalışmaları ile ülkemize ve Türkçe diline büyük katkılar sağlamıştır.

Bedia Akarsu’ nun Unutulmayan Sözleri;

Modern çağın İnsanı! Senin çok şeyini aldılar, ama bir tanesinin alınmasına izin verme: Kendi gerçek varoluşun!… Prof. Dr. Bedia Akarsu

İnsan olmak güçtür.

Hayvanları tanıyınız… Prof. Dr. Bedia Akarsu

Özgürlük insanın en büyük belirtisidir, ama aynı zamanda en büyük tehlikesi. Özgür olmak yanlış da hareket edebilmek, yanılabilmek demektir…Prof. Dr. Bedia Akarsu

Aydınlanma “ahlaksal bir zorunluluktur, kutsal bir ödevdir…Prof. Dr. Bedia Akarsu

“Ancak kendi diline dayanan, kendi dilinde ilerlemeler yapan bir ulus gerçek bir kültürün de yaratıcısı olabilir”…Prof. Dr. Bedia Akarsu

Ortaçağın ana akımı, Ortaçağa gerçek karakterini veren Skolastik akımdır. Sözcük anlamıyla Skola okul demektir, öğrenme demektir. Ortaçağ felsefesi de her şeyden önce bir öğreticidir, araştırıcı değil. Bu felsefe doğruluğu aramaz, çünkü ona zaten sahip olduğuna inanır…Prof. Dr. Bedia Akarsu

Mezun olduğu bölümde; Ernst von Aster’in yönetiminde başladığı doktora çalışmalarını Joachim Ritter’in yanında “Wilhelm von Humboldt’da Dil-Kültür Bağlantısı” adlı hazırladığı tezle tamamlamıştır. Ünlü felsefecimiz,  Arnold Gehlen ve Hans Freyer’in İstanbul Üniversitesi’nde sundukları konferans ve Ritter’in derslerini Türkçe’ye kazandırmıştır.

“Max Scheler’de Kişilik Problemi” adlı çalışmasıyla akademik yaşamına devam eden , Akarsu 1968’de Felsefe Tarihi!Kürsüsü’nde profesörlük ünvanını almıştır. Ahlâk Felsefesi, Çağdaş Felsefe Akımları, Felsefe Tarihi Semineri gibi birçok dersler veren değerli akademisyen ayrıca uzun yıllar Felsefe Bölümü başkanlığı üstlenmiştir. 1963-1983 yıllarında yapmış olduğu çalışmalarla Türk Dil Kurumu yönetim kurulu üyeliği kapsamında, Türk Dil Kurumuna oldukça fazla, yadsınamaz emeklerde bulunmuştur.

Bilmelisiniz ki!

Bedia Akarsu, “Çağdaş Felsefe Akımları” adlı eserinde de daha çok Alman felsefe akımlarını ve filozoflarını dünya çapında en iyi tanıtan başlıca isimler arasında yer alır. Akarsu’ nun makaleleri başta Cumhuriyet gazetesi olmak üzere birçok yerel ve ulusal yayın kuruluşunda yayınlanmıştır. Ünlü Felsefeci Akarsu denince akıllara öncelikle gelen kitapları:

Kişi Kavramı ve İnsan Olma Sorunu,

Felsefe Terimleri Sözlüğü,

Atatürk Devrimi ve Temelleri,

Değişen Dünya Değişen Değerler,

Ahlak Felsefesi, adlı kitaplarıdır. Ülkemizde felsefenin kurulup gelişmesinde büyük katkılarının yanı sıra Türk Dilne kazandırmış olduğu terimler nedeniyle yeri doldurulamayan kıymetli isimler arasında yer alır. Prof. Dr. Bedia Akarsu, 95 yaşında yaşamını yitirmiştir kendisini daima saygı ve minnetle anıyorum.

Bedia Akarsu Eserleri:

Wilhelm von Humboldt’da Dil-Kültür Bağlantısı (1955),

Max Scheler’de Kişilik Problemi (1962),

Modern Toplumda Kadın (1963),

Ahlâk Öğretileri I: Mutluluk Ahlâkı (1963),

Çağdaş Felsefe Akımları (1979),

Atatürk Devrimi ve Yorumları (1969),

Felsefe Terimleri Sözlüğü (1979),

Çağdaş Felsefe: Kant’tan Günümüze Felsefe Akımları (1987),

Atatürk Devrimi ve Temelleri (1995),

Max Scheler Felsefesi’nde Kip Kavramı ve İnsan-Olma Sorunu (1998),

Metafizik ve Din Üzerine Görüşmeler (Malebranche’tan çeviri, 1946) Bedia Akarsu

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

1 Yorum

  1. Pingback: Bedia Akarsu – ilhamolanlar