Böcekler Gezegeni, Koç Üniversitesi Yayınları

BÖCEKLER GEZEGENİ

TUHAF, YARARLI VE HAYRANLIK UYANDIRICI DOSTLARIMIZ ÜZERİNE 

Kitapta, böceklerin gezegeninin değiştiği, ekosistemin dengesinin son yüzyılda daha önce insanlık tarihinde görülmemiş bir hızda bozulduğundan bahsediliyor. Yeryüzünün tatlı su kaynaklarının giderek daha fazla tüketilmesinden, plastik atıklardan ve büyük miktarda kimyasalın doğaya bırakılmasından bahseden yazar, tüm gelişmelerin böcekleri de etkilediğini ve böcekleri etkileyen her şeyin bizi de etkilediğini dile getiriyor.

Böcek türlerinin sayısındaki azalmanın ekosistemde çok büyük sonuçlara yol açacağını ifade eden Anne Sverdrup-Thygeson, bu küçük dostlarımızı yakından tanımamız ve onlara daha fazla özen göstermemizde gerektiğini vurguluyor.

Koç Üniversitesi Yayınlarının yayımladığı “Böcekler Gezegeni”, kitapseverlerle nihayet buluştu. Norveç Doğa Araştırmaları Enstitüsü (NINA) bilim profesörü Anne Sverdrup-Thygeson’un kaleme aldığı kitap, Dilek Başak tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan “Böcekler Gezegeni” isimli kitap okuyabilmeniz için raflarda yerini aldı. Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi (NMBU) koruma biyolojisi profesörü ve Norveç Doğa Araştırmaları Enstitüsü (NINA) bilim danışmanı olan Anne Sverdrup-Thygeson tarafından kaleme alınan kitabı, Dilek Başak Türkçeye çevrildi.

Koç Üniversitesi Yayınları Hakkında

Öncelikle bilmelisiniz ki, KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermek için kullanılıyor.

KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor. Her yıl artan başlık sayısıyla KÜY, hem akademik yayıncılığın, hem de entelektüel dünyamızın boşluklarını en etkili şekilde doldurmayı hedefliyor. 

Burasının Bilgisi dizisinde, bu coğrafya hakkında ve/veya bu coğrafyadan (geniş anlamıyla Ortadoğu) araştırmacılar tarafından yazılmış kitaplar yer alıyor hatta tarih, sanat tarihi, sosyoloji, arkeoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar alanlarında yapılmış araştırmalar özellikle ön planda yer almaktadır.  Literatüre gerçekten katkı sağlayan, paradigmaları sorgulayan ya da değiştiren, daha önce kullanılmamış bulguları ya da uygulanmamış analiz yönetimlerini benimseyen önemli çalışmalar bunlar.

Uçbeyleri dizisi genel okuru hedefleyen, her alt dizide o alanda bildiklerimizin sınırını ortaya koyan (“state-of-the-art”) ya da o sınırı ileri taşıyan, iyi yazılmış, ilginç ve ufuk açıcı kitaplardan oluşuyor. Pozitif bilimler, beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat kuramı, sanat, hukuk, tıp, etik gibi alanlar bu dizinin kapsamında yer almaktadır. 

Maddiyat dizisi Uçbeyleri’nin yaklaşımını finans, ekonomi, işletme, inovasyon, girişimcilik alanlarına uyguluyor.

Tuhaf Etki dizisiyse adının da çağrıştırabileceği gibi Türkçenin, okunduğunda “tuhaf bir etki” bırakan ayrıksı metinlerini buluşturmayı hedeflemekte. Dizide daha önce yayımlanmış ama değeri bilinmemiş ya da unutulmuş kitapların yanı sıra, ilk kez yayımlanacak çalışmalar da yer alıyor.

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.