Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

“Müzikten bağımsız bir insan psikolojisi yok!”

Ruh halleri müzikal bir güzelliğe çevrilebilirse müzik insanlarda karşılık bulur!
“Müzikte insanın ruh halindeki acı, neşe, coşku, tutku gibi duygular bulunur. Bütün bu ruh halleri müzikal bir güzelliğe çevrilebilirse müzik insanlarda karşılık bulur. Bunu herkes başaramıyor. Bir acıyı müzikal bir güzelliğe çevirmek, işin sanat yönüyle alakalıdır. Doğayla ilgili kültürde çok ciddi etkiler vardır. Orta Asya’da Çin’e kadar hepsinde doğaya saygı ile ilgili o kültürün etkisi gözükür. Bu müziğe de yansımış. İnsanın ruh haline en faydalı müzik programlı müziklerdir. Mesela mehter marşı, su sesi içeren su müzikleri programlı müziklerdir. Kişide beyindeki belirli alanları harekete geçirir. Belli bir amacı vardır. ‘Ben kas gevşetmeyi, bir esenlik hali, bir dinginlik hali sağlamak istiyorum, kişide sonsuzluk duygusu uyandırmak istiyorum.’ gibi düşüncelerle bir beste yapılırsa duygunun güzel bir müzikale dönüşmesi sağlanabilir. Orta Asya’daki müzik de doğayla barışık olduğu için bu unsurlar çok fazla kullanılmış. Su sesi, diğer canlıların seslerinin yansımaları kullanılmış. Bütün bunlar insanın ruh haline iyi gelen şeylerdir.” ifadelerini kullandı.
Doğayla barışık olan her şey ruhla da barışıktır!
“Bir müzik doğayla barışıksa ruhumuzla da barışıktır.” diyen Tarhan, “Doğaya yakın olan ve iyi gelen şeyler ruha da iyi gelir. Doğayla barışık olan her şey ruhla da barışıktır. Doğayla barışık bir müzik de yararlıdır.
Organik müzik de denebilir buna. Orta Asya kültüründen gelen müzik aslında tam organik müziktir, çok seslidir. Doğanın müzikal güzellik haline dönüşmesidir. Doğadaki seslerin bir orkestra gibi işlenmesidir” dedi ve doğadaki ritimlerin notaya dönüştürülebilmesi halinde, küresel etkisinin olabileceğini de sözlerine ekledi.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 21 Haziran Dünya Müzik Günü kapsamında müzikle tedavi konusu hakkında değerlendirmelerde bulundu. İnsanın doğar doğmaz müzikle karşılaştığından ve evrenin aslında bir orkestra gibi çalıştığından bahseden Tarhan; “Tüm evrende müzik var.

Bu nedenle müzikten bağımsız bir insan psikolojisi yok. İnsanın psikolojik uyanıklığında, ruhsal hafızasının ve dikkatinin canlı olmasında, öğrenme hızının artmasında müzik alışkanlıkları çok etki ediyor” dedi ve müziğin iyi amaçla kullanılması halinde ruh halini olumlu etkileyeceğini, kötü amaçla kullanılması halinde de öfke, depresyon duygusunu arttırabileceğine dikkat çekti. 

Müziğin etkileri bireye göre değişiyor

Müzik olarak tanımlanan kavramın beynin sesi algılama şekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İç kulakta bulunan kuvars kristalleri ses enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Elektrik enerjisi de beyinde jöle etrafında algılanıyor ve yorumlanıyor. Bu şekilde kişi kültürüne ve psikolojik altyapısına göre müziğe anlam yüklüyor. Böylece müzik kişide olumlu veya olumsuz etki oluşturuyor. Bu nedenle müziğin bireye göre değişen etkileri var.” dedi.

Müzikle birlikte beynimizde dans ediyor

Yapılan ölçümlerde müzikle birlikte insan beyninde ritmin hızlandığı veya yavaşladığının görüldüğünü dile getiren Tarhan, “Hızlı, yavaş, yükselen, alçalan ritimler kişinin sinir sistemini etkiliyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

The following two tabs change content below.

Mecmua İstanbul

Mecmua İstanbul yayın ekibi olarak az zamanda çok şey yapabilmenin günümüzde kayıp bir hazine haline geldiğini farkettik.  Zengin ve günceli yakından izleyen içeriklerimiz ile okuyucularımıza “kültür-sanat ile yaşamı” teşvik ediyoruz.

Son Yazıları Mecmua İstanbul (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.