Afrika Sanatı

Afrika Sanatı

 Afrika Sanatı, estetik  bütünlük içinde büyük bir üslup çeşitliliği göstermesiyle tanınır, heykelciklerinde görülen korku verici gerçekçilik, Bambara maskelerindeki aşırı sadeleşme, Fang maskelerindeki  heyecan verici güzellik, Aşantilerin “bereket bebekleri ve soyutlama, Afrika sanatının değişik üsluptaki yapıtlarına verilebilecek örnekler arasındadır…

Sanat kökleri çok eskiye uzanan, Atlantik Okyanusu’dan Hint Okyanusu’na, geniş bir coğrafyayı kapsayan “Afrika kabile sanatı”  hakkında neler biliyorsunuz?

Sanılanın aksine…

Yüzyıllar boyunca sömürgecilik gölgesinde kalan Afrika, kültür ve sanatta kendini geliştirmeyi başarmıştır! Mücadele gerektiren bu yaşam tarzı, birçok filmin senaryosuna ilham kaynağı olmuştur.

Bildiğiniz üzere…

Leonardo Dicaprİo’ nun başrol oynadığı Kanlı Elmas filmi, Afrika’da çıkarılan ve savaş için gereken maddi kaynağı finanse eden elmaslardan bahsetmektedir.

AFRİKA Kabile Sanatları

Oldukça ilgi çeken, eğlenceli figürlerle süslenmiş Afrika müzik ve dans kökenin kabile sanatıyla, birebir ilişkili olduğunu biliyor muydunuz?

Afrika sanat eserleri denince, ilk olarak akıllara gelen koruyucu olduğuna inanılan motiflerlerle dolu sanat eserleridir. Heykelcilikle hemen hemen benzer özellikleri taşıyan maske sanatı Afrika’nın en çok bilinen sanat alanıdır.

Afrika Sanatı Tarihsel GEÇMİŞİ…

Benzerine Antik Mısır dönemlerinde rastladığımız sanatçının kendi tarzını yansıtmadığı katı sanat uslup anlayışına, Afrika maske sanatında da rastlarız…

Genellikle, tören maskelerinde dinsel motif ve sembolist figürlere sadık kalındığı için, sanatçının kişisel duygu aktarımlarını, eserinde görmek olanaksızdır…

Figürlerde işlenen biçim ve semboller genellikle mitleri simgelemek amacını taşır!

Örneğin, Bambara maske sanatında rastladığımız küçük deniz kabukları sanatçının kendi duygu yoğunluğunu aktarma fikrinden uzak olarak, insan soyunun üremesini sembolize etmek maksatlıdır.

Afrika kabile halkının inançları gereği, inançsal mitlerin simgelerle somutlaştırılması ihtiyacı, Afrika heykelcilik sanatında genellikle insan figürleri, totemciliğe özgü figürler arayışına zemin oluşturmuştur…

 

Kimi zaman doğa üstü kimi zaman ise doğasal güçlere tapınma sırasında tercih edilen eserlerde, yer alan şerit ve  çizgiler aracılığıyla  ışığın gücü, suyu ve yeniden doğuş simgelenmektedir.

Kabile Atası Kavramı

Kabile atası kavramının aslında soyutluk barındırması, Afrika sanat anlayışının gerçekçilikten uzaklaşmasına, bir nevi yol niteliğindedir. Afrika heykel sanatının soyut sanat kavramına olan yakınlığını, el ve ayakların çoğunlukla işlenmemesi bazen de heykellerin beden orantısızlığı kanıtlar niteliktedir!

Bir diğer deyişle…Afrika sanatı, aşırı derecede simgeci, geometrik biçimlerden yani kübist üsluplardan oluşmuş olsa da ilk göze çarpan algı, soyut ve naturalist sanat üslubudur!

Afrikalı kimliklerinin melez karakterini vurgulayan, çok renkli ve ilk bakışta bütünlük algısı barındırmayan “Afrika Sanatı” esasında küresel sanatın dayandığı karmalık kavramını biçim ve figürlere taşımıştır.

Elbette ki…

Orman halkları olarak yaşamlarını sürdüren Afrikalı kabile halkları için, yaşamsal imkanın oldukça kısıtlı olması nedeniyle “ağaçlar” en çok tercih edilen sanat araçlarıdır.

Dolayısıyla…

Teknik olarak çoğunlukla ağaç oymacılığını benimseyerek, farklı tekniklerden ve gelişimsel düzeyde oldukça uzak kaldıkları, söylenebilir!

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.