Ceyhun Atuf Kansu Sergisi

Ceyhun Atuf Kansu Sergisi

Doğumunun 100. yılında Ceyhun Atuf Kansu’yu “KADIN” adlı fotoğraf  sergisi ile anıyoruz.

Çocuk hekimi sıfatıyla halkla iç içe yaşayan ve Anadolu insanının güvenini ve sevgisini kazanan Ceyhun Atuf Kansu, Atatürk İlkelerinin yılmaz savaşçısıdır. Özellikle “Halkçılık” ilkesini benimser ve hayatının amacı yapar. Şiirlerinde, öykülerinde halkın sorunlarından sıkça bahsetmesi bu sebeptendir. Halkçılık onun için toprağın eşit dağılımı, eşit eğitim ve demokrasiye dayanmaktadır.

Ceyhun Atuf Kansu’nun insana bakışı evrenseldir.

Adı, kimliği, dini ne olursa olsun haksızlığa uğrayanların yanındadır. Dünya kardeşliğinden hareket eder. Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun mağdur olmuş̧ insanlara ve özellikle de kadınların, çocukların mağdur edilmesine tahammülü̈ yoktur.

Yüreği, öyle insan ve doğa sevgisiyle doludur ki, her şiirinde kocaman fotoğraf çizilir benliğimizde. Belki de bizim için bu kadar değerli ve yol gösterici olması bu yüzdendir. Öyküsünü veya şiirini her okuduğumuzda Anadolu’yu, Cumhuriyeti, Atatürk’ü yeniden keşfederiz adeta. Bu yolda bizi söylemleriyle, fikirleriyle yalnız bırakmaz Kansu. Bilir ki, onu anlamak kurtuluşu anlamaktır.

Ceyhun Atuf Kansu şiirin tanımını şöyle yapar:

“Şiir, insan olarak bireyin kişisel birikimini sözcüklerle topluma taşıyan bir sanattır. Şiirden beklenen, bireylerle arasındaki duygu, duyarlık iletişimini sağlaması; bireyden gelen duyarlık birikimi bildiriye, herkesi ortak etmesidir. Şiir bu ortak duyarlıkta, bireyin tarih içindeki yerini, davranışını, tutumunu, bakış açısını anlatmalıdır. Bu, bireyle birlikte yaşanan bir toplum-tarih kesitini anlatmak, çağı anlatmak demektir.”

Aslında şiiri tanımlarken, topyekûn sanatın tanımını yapmaktadır.

Sanatçı, içinde bulunduğu topluma veya temsil ettiği millete karşı sorumluluk duygusu taşır. Daha büyük ölçekte ise sanatçı tüm insanlığa karşı sorumluluk taşır. Bu sorumluluk ona gerçeği görebilmenin yanında gerçeği ifade etmek görevini de yükler.

Bizim payımıza düşen Cumhuriyetin  kazanımı bu koca çınarı anlamaya çalışmak, anlatmaya çalışmaktır.

36 Fotoğraf Sanatçısı

36 Ceyhun Atuf Kansu Şiiri

36’lık film karesi gibi bir araya geldik.

Bu bağlamda bizi doğuran annelerimize ithafen ve günümüzde yoğunlaşan kadına şiddete karşı konumuzu KADIN olarak seçtik.

Sergiyi 8 Mart Kadınlar gününde Trabzon’da izleyicilerle buluşturmak bizim için büyük bir mutluluktur.

İyi seyirler…

Güven Baykan

 

The following two tabs change content below.
1987 Denizli Geleneksel Tiyatro Şenliği’nde Oktay Arayıcı’nın Rumuz Goncagül adlı oyunundaki  “Müfit Mürted” karakteriyle en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. 2013 yılında yazmaya başladı ,ilk şiir kitabım 2015 yılında “Akşamlık” adıyla, ikinci şiir kitabım 2016 yılında “Yol Hep İkiye Ayrılır” adıyla, üçüncü şiir kitabı 2019 yılında ‘’Havada Üç Beş Martı’’ adıyla Telgrafhane Yayınevi tarafından yayımlandı. 2017'de Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları öğrencileriyle hazırladığı "Bir Orman Şiir Fidanı" isimli kitabı yayımlandı. "Akşamlık" adlı oyunu Türkiye prömiyerini Trabzon'da yaptı ve birçok tiyatro festivaline katıldı. Oyun 2018 yılında Direklerarası Seyirci Ödülü’ne layık görüldü.

Son Yazıları Güven Baykan (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.