Coşkun Özçakır Röportajı

COŞKUN ÖZÇAKIR Röportajı

Sizi hiç tanımayan okuyucularımız için kendinizden bahsetmek ister misiniz?

İzmir doğumluyum. Üniversite eğitimimi ABD’de California State University Los Angeles’dan Bachelor of Arts in Art diplomasıyla tamamladım. Grafik tasarımcı ve art direktör olarak ABD’de çeşitli reklam ajanslarında tecrübe kazandıktan sonra 1979 yılında kendi reklam ajansımı açtım. 30 yıl boyunca başarıyla yönettikten sonra, 2009 yılında Kuşadası’na yerleştim ve sanat çalışmalarımı Kuşadası’ndaki atölyemde sürdürüyorum.

İlkokuldan beri resim, benim eğitim hayatımın vazgeçilmez bir parçasıydı ve öğretmenlerimin desteği ile o yıllarda sanat yaşamamın temelleri atıldı. İlk resim sergimi lise yıllarında, İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat galerisinde, değerli resim öğretmenim Yalçın Gökçebağ önderliğinde açtım. Kişisel ve karma sergilerin yanında yurt içinde ve dışında proje, sergi ve fuarlarda yer aldım. Eserlerim Türkiye’de ve yurt dışında özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Pandemi sebebiyle bir süredir ara vermiş olduğum fuar ve sergi programlarıma da 21-31 Mayıs’ta Milano’da yapılacak olan International Art Exhibition’la başlıyorum.

 

“Ressam Coşkun Özçakır”   sanatçı ve sanatı nasıl tanımlar?

Bence sanat, bir hayal gücünün, duygunun, tasarımın dışavurumu ile ortaya çıkan yaratıcılıktır.

Sanat, insan aklının ürünüdür.

Sanat, yaşamı insanileştiren bir olgudur ki bu olgu, duyguları başkalarına geçirebilmesiyle, insan duygularını biçimlendiren, dürtüler oluşturan ve geliştiren bir kavramdır.

Sanatçı, zekasıyla, sezgileriyle farklı şekilde gören, hisseden, düşünen, yorumlayan ve yansıtandır. Sanatçının ortaya koyduğu eserin etkileme gücü sanatın mükemmellik ölçüsüdür.

Eserlerinizi, hangi bakış açısı ile aktarıyorsunuz?

Ben eserlerimi yapaylıktan uzak, ruhumun ve kalbimin sesini dinleyerek ortaya çıkarıyorum.

Yaptığım resimlerin temasında hep pozitiflik ve doğallık hakimdir, hayal gücümle doğallığı kucaklayıp soyut bir anlayışla renkleri tuvalime aktarıyorum.

Amacım kompozisyon ve tam bir ahenk içinde kullanmış olduğum renklerle, izleyicide sürpriz heyecanlar ve bilinç altında bazı ezgiler uyandırarak, onların ruhlarına dokunabilmektir.

Çağdaş sanatçı olarak son dönem soyut eserlerimde, büyük boy çalışıyorum.

Aynen doğadaki suların, nehirlerin, denizlerin uzaydan bakıldığında görüldüğü gibi, beyaz kanvas üzerinde, uyguladığım özel tekniklerle, renklerin muhteşem enerjisiyle oluşturduğu kompozisyonları bir maestro gibi ustaca yönetmek harika bir duygu.

Size ilham veren, etkileyen sanat eser ve sanatçılarını merak ediyoruz. Okuyucularımızla paylaşırsanız memnun oluruz.

Pek çok dönemden ve farklı nedenlerden etkilendiğim, sanat akımları ve sanatçılar oldu.

Tarih öncesinden orta çağlara, Rönesans’a ve bugüne kadar olan sanatçıların çalışmalarını incelemeyi seven biriyim.

Amerika ve Avrupa’daki müzeleri ziyaret ettiğimde eserlerin orjinal asıllarının medyada veya kitaplarda gördüğümüzden çok daha etkiliyeci olduğunun farkına vardım. Van Gogh, Renoir, Picasso, Matisse, Helen Frankenthaler, Christo, Mark Rothko, Lütfü Günay, Burhan Doğançay ve Makina hatıraları: Uzay isimli sergisiyle günümüz medya sanatçısı Refik Anadol beğendiğim sanatçılardan birkaçı.

Gelişen teknolojiyle internet ve sosyal medyada, sanatçıları ve neler ürettiklerini ve nasıl ürettiklerini görebiliyoruz. Ancak bir sanatçı özgün vizyonunu bulmak için mutlaka kendi içlerinde derinlere inmeli, yoksa ortaya çıkmayı bekleyen eseri yaratamaz.

Ressam olmanın sizde yarattığı en büyük farkındalık ne oldu?

Göreceli bir kavram olan farkındalık, içimizdeki çocuk gözüyle çevremize bakıp o ana odaklanabilme becerisidir.

Sanatçı kişiliğim, kendiliğindenliği, doğallığı kucaklamayı, sezgimi odak noktasına çekmeyi, iç güdülerime güvenmeyi, cesaretle yaratmayı, sanatsal işimin bileşenleri olarak yargısız algılama ve duyumsama bilincinde olmamı sağladı. Bunlar bana mutluluk ve başarı katmış, kariyer hayatımda kendi standartlarımı oluşturmam da faydalı olmuştur.

 

 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.