Dr. Işıl Savaşer Lebriz Online Atölye Sergisi

Dr. Işıl Savaşer Sanat Söyleşi Haberi

Değerli sanatseverler!

Işıl Savaşer – Lebriz Online Atölye Sergisi 16- 30 Eylül 2021 tarihli sergi

ziyareti için tıklayınız!

 

Sizi henüz tanımayan sanat sever okuyucularımıza kendinizden bahseder misiniz?

  • İstanbul’da doğdum İlk okul eğitimim ile birlikte İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale ve Piyano Bölümüne devam ettim. Beşiktaş Anadolu Lisesi mezunuyum. İstanbul Üniversitesi, İnsan Biyolojisi Biyokimya bölümünü bitirdim, ancak aynı dönemde Mimar Sinan Üniversitesi sınavlarını da kazanmış olup, bilimi tercih etmiştim. Bilimsel çalışmalarımı tamamladıktan sonra çok genç yaşlardan itibaren sanat eğitimine  yöneldim.
  • Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yiğit Aral’ın atölyesinde almış olduğum klasik resim eğitimi sonrasında, Yeditepe Üniversitesi yüksek lisans eğitimime başladım.
  • O dönemdeki çalışmalarım klasik ve özellikle Kuzeyli etkileri taşımaktaydı. “1980 sonrası Türkiye’deki soyut dışavurumcu sanatçılar” üzerine tamamlamış olduğum yüksek lisans tezimi, başarı ile bitirdim. Yine aynı yıl, Yeditepe Üniversitesi’nde doktoraya başladım.
  • “II. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika’nın Kültür – Sanat politikaları ve Willem de Kooning’ in Sanatı” olan  doktora tezimi vererek doktoramı, yüksek onur derecesi ve birincilikle bitirdim.Plastik çalışmalarımda soyuta yöneldim…
  • Daha sonra çalışmalarım ekspresyonizme yönelmiştir. Doçentlik başvuru sürecini beklemekteyim. Sanat çalışmalarımın yanında, İstanbul  Medipol Üniversitesi, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktayım.
  • Üniversitede, Kavramsal Sanat ve Enstalasyon, Yaratıcı Çizim ve İllüstrasyon dersleri vermekteyim. Türkiye Ressamlar Derneği, UNESCO, lebriz.com, AICA üyeliklerim  bulunmaktadır.

Değerli sanatsal proje ve çalışmalara imza atmış bir ressam ve akademisyen olmanız nedeniyle…

Okuyucularımız adına sormak istediğin bir soru var!

Hayata dair temel felsefeniz ve sanata bakış açınız nedir?

Yaşamımı sanata adamış bir insan olarak hedefim, sanat adına gerek resim, heykel alanında, gerekse sanat tarihinin insanlığın geçmişinden günümüze kadar gelmiş olduğu süreci anlatmak, insanları bilgilendirmek olmuştur.

Akademisyen olarak da öğrencilerime vermiş olduğum derslerde gerek teori ve gerekse uygulamalarda temel prensibim, onları daha ileriye götürmek, bilgi ve becerilerini zenginleştirmektir. Sanat denince biz burada görsel, (visual) dediğimiz plastik sanatlardan bahsediyoruz.

Sanatçıların ürettikleri eserler toplumun kültür sanat yapısını daha ileriye götürecektir. Toplum – sanat ilişkisi ayrılmaz bir bütündür..

Toplumların gelişmişlikleri, sanat ile birlikte olur!

İlk resim çalışmanızı elinize aldığınızda neler hissettiniz?

ilk çalışmalarım klasik peyzaj, natürmort ve portre konularında ve yağlı boya, pastel ve desen çalışmaları olmuştur. Bu klasik çalışmalarım uzun süre devam etmiş ve pentür gelişimimin ve teknolojisi üzerinde etkili olmuşlardır…

Geçmiş dönem sanat çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Sanat yaşamında uzun yıllardan beri plastik sanatlar alanında Türkiye’de ve Uluslararası platformda pek çok kişisel ve karma sergiye katılmaktayım. Uluslararası hakemli dergiler ve ülkemizdeki bazı elektronik Kültür Sanat kurumlarına ve basılı dergi ve kitaplara sanat tarihi yazıları, makaleler, bildiriler yazmaktayım.

Sanat eleştirmenliğimin yanı sıra yayınlanmış iki kitabım (Plastik Sanatların Temel Kavramları ve Modern Sanatın Sonu) bulunmaktadır. Kongre ve sempozyumlara, makale, bildiri ve plastik çalışmalarıma ile  katılmaktayım. Çeşitli üniversitelerde konferanslar vermekteyim.

Biraz da… İlk sergi çalışmanızdan bahsetmek ister misiniz?

Düşüncelerinizi, hislerinizi, hayallerinizi kurguladığınız temalara bir başkasının izleyici olması size neler hissettirdi?

İlk kişisel sergimi i 2002 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı yararına gerçekleştirdim. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Bölümünde beş  yıl süreyle gönüllü olarak resim eğitimi verdim.  Klasik Dönem çalışmalarımdan oluşan bir sergidir.

Her eser, izleyicisine farklı duygular hissettirir ve her izleyicide bıraktığı etki de farklıdır. Resmin enerjisi, dinamizmi,  heyecanı, hissettirdiği duygular, her izleyici tarafından farklı algılamaktadır. Ürettiğinin, sanat yapıtının başka insanlar tarafından izlenmesi ve onlarda çeşitli duygular uyandırması, sanatçı için büyük önem taşımaktadır.

16- 30 Eylül 2021 tarihlerinde sanatsever izleyicilerle 22 eserinizi buluşturduğunuz Lebriz Online Atölye Serginize dair neler aktarmak istersiniz?

Sergide yer alan yapıtlarım, son dönem çalışmalarımdan oluşmaktadır.  Akrilik ve yağlı boya tekniği kullanılmıştır. Fırça ve Spatula ile gerçekleştirilmiştir. Doku zenginliğine de yer verilmiştir. Soyut dışavurumcu (ekspresyonist) uslubumda oluşturduğum çalışmalarda, dinamizmi ve hareketi ön planda tutmaktayım. Renk, soyut dışavurumcu resimde hareket ve ifadeyi gerçekleştirmektedir. Zaman zaman fovist renklerle resimde belirgin vurgulama yapmaya özen gösteriyorum. Çalışmalarımın sergide Sergilenen eserlerimin kendi özgün stilimi yansıttığına inanıyorum…

Değerli sanatseverler!

Işıl Savaşer – Lebriz Online Atölye Sergisi 16- 30 Eylül 2021 tarihli sergi

ziyareti için tıklayınız!

Dr. Işıl Savaşer İnstagram;

Işıl Savaşer (@isilsavaser) • Instagram fotoğrafları ve videoları

Sergi Adres Bağlantısı; lebriz.com – Işıl Savaşer

 

 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.