Güneş Şehri Baalbek

Güneş Şehri Baalbek

Jüpiter tapınağının temelinde bulunan dev anıt taşlarının tapınağa nasıl taşındığı ve işlendiği bilgisi halen muammadır!

Ayasofya’nın temelinde, Baalbek’ten getirilen taş blok ve sütunların kullanıldığı biliniyor muydunuz?

1000 ton ağırlığında olan “Hamile Kadın” taşı, şehrin önemli tarihi sanat eserleri arasındadır!

Baalbek, eski adıyla Heliopolis yani Güneş Şehrin temelinde kullanılan yaklaşık 500 ton ila bin 100 ton ağırlığındaki taşlar, günümüz insanı için hayret verici büyüklüktedir!

Şehrin altında bulunan, müze olarak kullanılan labirentler, günümüz sanatçıları için ilham kaynağı niteliğindedir!

Baalbek, eski adıyla Güneş Şehri

Fenike ve Roma inanç kültürlerinin iç içe geçmesiyle oluşan, Lübnan’ın doğusundaki, ”Dünyanın en görkemli tapınak şehri” olarak kabul edilen Baalbek kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.

Nemrut’un emriyle bu şehrin ve tapınakların devler tarafından inşa edildiği tam da bu nedenle, kente ‘’Babil’in Kulesi’’ adının verildiği iddialar arasındadır. Kimi camialara göre ise, söz konusu “büyük ve ağır” taşlar bölgeye üstün uygarlık ve teknolojiye sahip bir uygarlık olan, “Atlantisliler” tarafından inşa edilmiştir.

Ticaret yolunun önemli bir merkezi olan Baalbek şehrine, Romalıların neden bu kadar önem verdikleri ve inşası için neden bu kadar servet harcadıkları halen bilinmemektedir. Osmanlılar, Selçuklular, Bizanslılar, Romalılar başta olmak üzere bu topraklarda yaşayan her medeniyet, kendinden izler bırakarak, tarihi miraslar ekleyerek yerini yeni medeniyetlere bırakmıştır.

Baal, Zeus ve Jüpiter adına kurulan 2 bin tonluk işlenmiş taşları, devasa sütunları dahası antik çağın sırlarla dolu şehirlerinden biri olması “Baalbek ve gizemi” birçok sanat eserine, en çok ta 5 bin yıllık tapınak şehri olması nedeniyle defalarca konu olmuştur.

Bölgede yer alan antik dönemde yapılmış ve ayakta kalmış bir Roma tapınağı olan Baküs, günümüzde sanatçılar ve mimarlar için esin kaynağıdır.

Arkeolojik araştırmalara göre yaklaşık 1000 ton ağırlığında olan “Hajjar al-Hibla” yani “Hamile Kadın” taşı, şehrin önemli tarihi sanat eserleri arasındadır!

Bu devasal taş parçaları, dönemin mimarları tarafından “toprak erozyonu sebebiyle zamanla yapıların çökmesini önlemek, dayanıklılığı arttırmak ve yüzyıllar boyunca ayakta kalması beklentisiyle” küçük taş yığınları yerine tercih edilmiştir.

Baalbek’deki Büyük Tapınak’a Açılan Geçit – 1841

Uzun yolculukların birikimiyle, çoğunluğu Mısır ve Orta Doğu’ya ait resimleriyle tanınan, David Roberts’ a ait bu eser, sanatçının yaşamının sona ermiş olmasından 100 yıldan fazla zaman geçtiğinden, telif yasaları olan tüm ülkelerde kamuya aittir. (The Gateway to the Great Temple at Baalbec 1841)

Ülkemizde, sanatçının en çok bilinen bir diğer resmi “Eyüp Sultan (Ebû Eyyûb el-Ensari) Camii”  adlı sanat eseridir. 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.