HAVVA ve ADEM SANATI

HAVVA ve ADEM SANATI…

Picasso’nun dünya sanatında bir dönem başlatan resmi Avignon’lu kadınlar da figürlerden bazıları sanatçının çok ilgi duyduğu Afrika yerlilerinin masklarından esinlenerek çizilmiştir. Buda resmin yerel veya başka unsurlar içermesinden çok ortaya çıkan sonuçla yani plastik öğelerle ilgilidir, şimdi bu resme İspanyol, Afrika karma sanatı mı diyeceğiz. Mağara duvarlarına ilk resimleri çizenler hangi ulustandı ? yada kazılarda çıkan oymalar, heykeller?

‘’İnsanlar dünyalıdır sanat da öyle, bütün sanat dalları kardeştir ve birbirinden beslenir.’’

Türkiye’de resim hareketlerinin başladığı 19 yy.da. resim yapanlar dünyada hiç olmayan bir şeyimi yapıyordu, yada  Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin yurt dışına gönderdiği öğrenciler nereye gitti orada gördükleri işlerini etkilemedi mi ee neden ikide bir Türk resmi diye söylenir, böyle bir resim yok Türkiye de resim yapanlar ve Türkiye’de resim sanatı var ve sanatçıları.

Picasso ile ilgili verdiğim örnekteki gibi İspanyol resmide yok, ya da gizli servisler ile dünyada sanatın merkezini Avrupa’dan Amerika’ya Newyork’a kaydıran Amerika’nın da bir resmi yok. Amerika dediğin yer bütün dünya insanlarının olduğu bir yer, sanatçılara bakın onlarda öyle o zaman resim bir dünya sanatıdır, diğer sanat dalları da öyle…

Son zamanlarda İran sinemasına çok merakım var filmler o coğrafyada geçiyor fakat beni asıl etkileyen bundan çok senaryonun sağlamlığı, filmin iyi kurgusu, oyuncuların performansı vs. yani iyi bir filmin olmazsa olmaz ögeleri… Yada şöyle diyelim Wan Gogh resimlerindeki tarlalar, ovalar, kargalar vs. Van Gogh o resimleri dünyanın hangi coğrafyasında olsa yapardı. Burada önemli olan tarlalar mı, kargalar mı, yoksa sanatçının resimde yarattığı kendine has plastik ögeler mi ? Tarla, karga, çiçek, ağaç, gökyüzü, deniz, aşk, yıldızlar dünyanın her yerinde çok farklı değil.

Yani önemli ve belirleyici olan resimde gözüken yerler değil resmin plastik değerleridir, Sanat Dünyalıdır.

Turhan KA. Ağustos 2022 İzmir

 

 

 

 

TURHAN KA.

Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl de doğdu. 1985 yılında İzmir de reklam sektöründe çalışmaya başladı, 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi.

Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son beş yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme çok katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, aynı zamanda özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin, sergilerinin, görsel medyada tv,lerde çıkan haberlerinin, şiirlerinin olduğu Turhan KA. ismiyle bir kanalı var.

Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi,özel koleksiyonlarda ve TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi, İzmir Kağıt ve kitap sanatları müzesi daimi koleksiyonunda eserleri bulunuyor.

2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı.

BRHD üyesi, resim ve farklı çalışmalarını İzmir,de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. Kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor.

”Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer”

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.