KA.’NIN KAYITLARI

KA.’NIN KAYITLARI…

Turhan KA.

33 yıldır yaptıklarıma 2017 yılında yapmaya başladığım heykel ve maskı da ekledim, tamamen atık malzemelerden yaptığım 5 yıldır sürdürdüğüm kendimce yaptığım heykel ve masklarımı yeni ilaveler ile geliştirmek için uğraşıyorum. Hiç bir zaman kendi özel bir atölyem olmadı 1990 – 2017 arası yaptığım her işi mesleğim olan hayatımı kazanmak için çalıştığım reklam atölyelerinde yaptım, bu yüzden benim sanatıma yaşamım, işim, olanaklarım, içinde bulunduğum ortam yön verdi.

Resme başladığım ilk yıllarda evde geceleri sağdan soldan bulduğum kağıtlara, kartonlara paspartu kağıtlarına resimler yaptım, yıllar sonra bu işlerimi tasnif edip SOSYOMATİK, ALANLAR ve ÇİZGİLER diye ayırdım (1990-2012) 2013 yılında İzmir Resim ve Heykel Müzesinde açtığım SOSYOMATİK başlıklı sergimdeki resimler bu  çalışmalar arasından seçildi. 2000’li yılların başından 2006 yılına kadar atölyede kendi hazırladığım tutkal ile ahşap parçalara işler çalıştım 6 yıl (2000-2006) uğraşıp 2007 yılında KA SERİSİ… başlıklı ilk sergimi açtım.

2007 yılında reklamcılık yaptığım için işim gereği tabela ölçüsü için gittiğim bir işyerinde görüp aldığım film afişleri ile çocukluğumda yazlık sinemalarda seyrettiğim ve aklımdan çıkmayan bir isme resimler çalıştım. İki buçuk yıl kolaj tekniği ile çalışıp Sinema emekçilerine ithaf ettğim SESLERİ ALAN : MARKO BUDURİS serimi bitirdim ve 2010 yılında İzmir 2011 yılında İstanbul,da sergiledim. 2012 yılında Tepecik uluslararası resim çalıştay’ında tanıştığım bir ressam arkadaşımın( Orhan Zafer) tek bir portresinden belki de Dünyada benzeri olmayan işlerimi 2013-2014 bitirdim. Çizdiğim bir portre desenini a4 kağıtlara baskı olarak kullanıp bunlardan 63 farklı resim ürettim. BİR (1) PORTRE 43 resim ile 2014 Mayıs’ta İstanbul ve 2015 Haziran’da İzmir’de açıldı.

Bugüne kadar her biri çok özel 20,ye yakın kişisel sergim oldu, 2017 yılında aldığım bir karar ile karma sergilere katılmama kararı aldım, bu konuda çok katı değilim yalnızca çok özel bir sergi olursa olabilir birde üyesi olduğum BRHD sergilerine katılıyorum.

Sanat serüvenimin başından beri seriler halinde çalıştım belli bir yere odaklanıp işler ürettim bu arada yeni arayışlara girdim ve belli dönem yaptıklarımı kapattım ama bazıları hala sürüyor. Şimdiye kadar bitirdiğim serilerim şunlar. KA.SERİSİ, T SERİSİ, ALANLAR, ÇİZGİLER, SOSYOMATİK,

TIME BENİ SEVİYOR, SESLERİ ALAN : MARKO BUDURİS, XX’LARGE…,

GÖLGELER (Fotoğraf Serisi), BİR PORTRE, X’LER…, SAÇMAZKİZLER, KAYBOLMA ALANLARI ve son beş yıldır çalıştığım KA. CA HEYKEL ve MASKLAR… Bu yaptığım işlerin bazıları henüz sergilenmedi.

Son beş yıldır genellikle evde ya da eski ayrıldığım reklam atölyesine gidip gelerek çalışıyorum büyük bir atölye kurma fikri vardı fakat ne yazık ki gerçekleşmedi. Her olmayan şeyin bir fırsat olduğunu düşünürüm atölye projesi olmayınca ne yaparım diye düşünürken 2017 yılında sadece evde çalışarak atık malzemelerden hazırladığım KA. FA CA… başlıklı özel sergim için çalışırken sergi mekanındaki 4 adet heykel kaidesi boş kalmasın diye bir tesadüf sonucu heykel ve mask yapmaya başladım.

Şimdiye kadar elimde ne varsa onunla çalıştım, buda beni hiç düşünmediğim yerlere götürdü, bunun ile ne yapılabilir demedim, yeter ki kullandığım malzeme sağlam olsun ve beni yarı yolda bırakmasın yani hiç olmaz diye düşünmedim elimdekiler ile kendi felsefem ile ne yapabilirsem onu yaptım.

Kendime ait bir yerim olsun isterdim çünkü ben yalnız kalıp çalışmayı seven bir insanım her türlü malzeme ile dolu bir atölyenin havasını teneffüs edip çalışmak isterdim. Reklam atölyesinde çalışırken de özellikle son on yıl çok büyük bir atölyede çalıştım, herkes montaja gidince kapıları kitler elimde ne malzeme varsa onunla çalışırdım.

En çok üzüldüğüm geceleri hiç resim yapma şansım olmadı eğer böyle bir şansım olsaydı eminim ki kendimin bile aklına gelmeyen işler yapabilirdim. Çünkü görsel zekam çok gelişmiş beni ilgilendiren ne varsa hemen görürüm, kafamda şimşek hemen çakar. Işık, gölge, çizgi, leke, renk, tesadüfİ şeyler, estetik hepsi hiç durmadan benimle birliktedir.

İşimde kullanabileceğim her malzeme benim için bir servettir atık malzemelerden yaptığım heykel ve masklarımda kullandığım malzemeleri özel olarak almıyorum onları nerede görürsem topluyorum. Salgın nedeniyle geçen bu iki sene dışarı çıkmadan evde kalmak bana yaradı diyebilirim. Hiç durmadan çizdim. Yetenekli olduğumu biliyorum ama çalışmayan yetenek bir işe yaramaz. bu iş canınız isteyince yapılabilecek bir iş değil süreklilik istiyor, ilgi istiyor, merak istiyor.

Hep bilmediklerimi yapmaya uğraştım halada uğraşıyorum enerjim hep aynı. Hiç bir resim akımının peşinde değilim beni ne çekiyor, ne merak ettiriyorsa onunla ilgiliyim daha doğrusu çok canlı ve güncel bir ilişkim var belli bir yere bağlanıp kalmak bana göre değil. Çok araştırır ve okurum görsel hafızamı geliştirme adına eski sanatçılara arada bir bakar inceler beni ilgilendirenleri gözden geçiririm.

Hiç başkaları beğensin diye bir şeyler yapmadım, hep kendi doğrularım oldu kurallara vs. çok takılmadım. Sevdiğim sanatçıları çok inceledim asla kopya resim yapmadım, hep aradım ve kendimce bulduğum her olanağı değerlendirdim. Çok çalıştım hiç ara vermedim, asla görev gibi resim vs. yapmadım hep o değerli zamanı hissedip hiç bir ezberim olmadan ürettim. Yaptıklarımı inceleyip hep ileriye nasıl taşırım diye düşündüm, hiç yetinmedim her zaman ne yaparım diye uğraştım.

Bu şekilde üretip deneyimlerimi kaleme aldım, dünya sanat tarihine girme gibi bir derdim hiç olmadı bu tarihin nasıl yazıldığını biliyorum bir şey yaparken de hiç bir zaman sanat adına yapmadım. Bütün derdim kendimle, yaptığım her şeyi de kendimce yapıyorum, yaptığım işlerim ile ilgili içinde 30 yıllık arşiv olan turhanka.blogspot.com isimli bloğum ve işlerime, sergilerime, şiirlerime ait videolar olan aynı isimle bir you tube kanalım var.

Son beş yıldır elime ne geçerse bolca çizdim salgın nedeniyle eve kapandığımız o iki sene ve devamında irili ufaklı değişik boyutlarda çizim defterlerine yaklaşık iki bin çizim yapmışım, bu arada  uygun olan zamanlarda Karabağlar’a gidip atölyede heykel ve mask çalıştım.

2022 yılı benim için iyi geçti diyebilirim, 5 yıldır yaptığım heykellerimi ilk olarak 2018 yılında Aydın’da Kuzgun Acar’a ithaf edip KA. CA heykel – mask – resim başlığı ile açmıştım. Bu yıl içinde 2017-2022 yıllarında yaptığım heykel ve masklarımı ‘’NE KA HEYKEL O KA MASK’’ başlığı ile 5 yıllık bir dönem sergisi olarak 2022 mart ayında İzmir’de sergiledim. Yine 2022 yılında X’LER başlıklı ve uzun zamandır süren 2015 yılında Ayvalık da sergilenen işlerimi 2022 ekim – kasım aylarında İzmir de sergiledim, yeni yıl ne getirir bilmiyorum ama ne yapabilirsem çalışmaya devam.

Turhan KA. KAsım 2022 İzmir.

 

 

 

 TURHAN KA.

Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl de doğdu. 1985 yılında İzmir de reklam sektöründe çalışmaya başladı, 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi.

Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son beş yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme çok katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, aynı zamanda özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin, sergilerinin, görsel medyada tv,lerde çıkan haberlerinin, şiirlerinin olduğu Turhan KA. ismiyle bir kanalı var.

Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi,özel koleksiyonlarda ve TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi, İzmir Kağıt ve kitap sanatları müzesi daimi koleksiyonunda eserleri bulunuyor.2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi, resim ve farklı çalışmalarını İzmir,de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. Kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor.

”Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer”

 

 

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.