NE KA HEYKEL O KA MASK

”NE KA HEYKEL O KA MASK”…

 

2017 Yılında sadece atık malzemeler ile çalışıp açtığım

KA.FA CA başlıklı sergimde,sergi mekanındaki 4 adet heykel kaidesi boş kalmasın diye uğraşırken 2017 ağustos ayında bir tesadüf sonucu heykel ve mask yapmaya başladım. Tabi bunda daha önce yaptığım işlerin bana kattığı değerlerin ve işlerimde her türlü malzemeyi kullanmamında etkisi büyük.

Son beş yıldırda ağırlıklı olarak heykel ve mask ürettim. 2020 yılı mart ayında heykel ve masklarım ile açacağım ”NE KA HEYKEL O KA MASK” başlıklı sergim salgın nedeniyle ertelenmişti. Salgın nedeniyle sıkıntılar olsada üretmeye devam ettim şimdi bu ayın 15-31 mart tarihleri arasında sergim 2 yıllık bir gecikmeyle açılacak.

”NE KA HEYKEL O KA MASK”…

2017-2021 yılları arasında tamamen atık malzemeler ile kendimce ürettiğim için KA.CA HEYKEL ve KA.CA MASKA adını verdiğim işlerim ile açacağım sergim beş yıllık bir dönem sergisi.

Aşağıda Sayın Vecdi Uzun’un benimle ilgili yazdığı yazı var, yazı için kendisine teşekkür ediyorum…

 

——————————

 

TURHAN KA.

“ Önce sevmek gerek…

Karşına bir malzeme çıkar, ona sevgiyle yanaştıkça,

sokuldukça tanırsın.

Tanıdıkça da seversin, bir kere sevdin mi,

gönlünü verdin mi bu malzemeye,

nakış da olur, heykel de, mask da.”

Kuzgun ACAR “

Zaman zaman bazı sanatçıları tanıtırken sanat tekniği üzerinden sınırlar çizilerek tanımlama yapılmaktadır. Örneğin suluboya sanatçısı, akrilik sanatçısı… gibi. Sanatçıyı sanatın herhangi bir dalında uzmanlık adı altında sığdırmanın o sanatçıya haksızlık ve sanatçının da bunu üstün bir yetenek olarak görmesinin, sanatı tam kavramamasının bir göstergesi olduğunu düşünürüm.

Kendisini bilerek bu dar alana sıkıştıran sanatçı; zaman içinde yaratıcılığını köreltip kendisini oradan çıkabilmesini imkânsız hale gelmektedir. İlk bakışta uzmanlık olarak övgüyle yaklaşıp bu önemli detay görülmezse zaman içinde o sanatçıda bir çeşit zanaatkârlığa razı sıradan kişi özelliği doğmaktadır. Sanatçı kendisinin, çevresinin ve dünyanın farkında olmak zorundadır. Sanatçı kendisi için geçici alanlar yaratan ve bu kendi yarattığı alandan-uzmanlıktan çıkabilen dinamik kişiliktir.

Sanatçı,resim sanatçısı,akrilik boya sanatçısı,sadece akrilik boya ile kuş resmi yapan resim sanatçısı, sadece akrilik boya ile kuş cinsinden güvercin resmi yapan resim sanatçısı, sadece akrilik boya ile kuş cinsinden Ortaköy camisi önündeki güvercinlerin resmini yapan resim sanatçısı… Bu iş uzar gider!

Teknik, malzeme, figür vb. unsurlar sanat için sadece araçtır.   Bir sanatçının amaca ulaşmak için kullanması gereken araçlarla kendine ustalık-özgünlük-sitil yaratma adına ömür boyu kalacağı bir hapishane yaratmasını anlamak çok zordur.

Turhan KA’yı uzun süredir izlemekteyim. Turhan KA. hakkında söyleyebileceğim en kısa cümle “Özgürdür.” “Sınırsızdır” , “Yaratıcıdır.” Şunu da özellikle söyleyebilirim; “Planlıdır.”, “Ne istediğini, neyi neden kullanması gerektiğini ve tüm çabanın sanat için olması gerektiğini bilir.” Sanatçının çalışmasında ne malzemenin, ne tekniğin, ne de güncellikle satış korkusunun onun yaratıcılığının önünde engel olması, çalışmasının önüne çıkması ve özgünlüğüne set vurması söz konusu değildir.

Bir sanatçıda bulunması gereken en önemli özelliklerle sanat hayatına devam eden Turhan KA; bu vasıflarıyla birçok çağdaşı sanatçıdan ayrılmaktadır. Ona sadece ressam veya resim sanatçısı da demek yeterli değildir.

Uzmanlığın kısa dönemde avantaj sağlasa da oradan tekrar tuzağına ve çevreyi görüp fark edememenin dezavantajlarına yenik düşülme çelişkisinin farkında olan Turhan KA. malzeme, teknik, figür vb. unsurları sadece yaratıcılığını harekete geçirecek ve sergileyecek unsurlar olarak görmektedir.

 

“SESLERİ ALAN : MARKO BUDURİS…Sinema Emekçilerine İthafen”yaptığı resimler ile açtığı sergisi… Yeşilçam sinemasında seslendirme yapan bir sinema emekçisinin sanat ve hayatında sürüdüğü izlerden yola çıkan özgün bir projedir. Bir çeşit sinema tarihimize ve Türkiye’nin bir dönemine ayna tutan belge niteliği olan bu projeyi ortaya koyan sanatçı bu sergisini “Sinema perdesindeki bir isimden nerelere… Tam 32 yıl birbirlerini hiç görmeyen ve ayrı düşen onlarca insanı yıllar sonra bir araya getiren sergim, İki yakayı bir araya getiren sergim. Sinema perdesinde gördüğüm bir ismin Yunanistan’dan gelen ailesi ve dostları… İşte sanatın gücü.” olarak anlatmaktadır. Bu proje bile başlı başına bir sanatçı duyarlılığının dışarıya sanat olarak yansımasıdır.

Dükkân kepenklerindeki pas ve renklerden hareketle hazırlamış KEPENKLER… projesi de kendi içinde son derece tutarlı ve mesaj yüklü çalışmalardan kaynaklanmaktadır.

Turhan KA. çalışmalarının malzemesi bazen ahşap, bazen tuval, karton, kağıt, metal oldu. Hiç bir zaman bilinen yöntem ve malzemeler ile yetinmedi, bazen de sıradan malzemeleri sınırsızca kullanıp başka sonuçlar elde etti ve yeni üretimlere dönüştürdü. Son beş yıldır yaptığı heykel ve masklar da böyle bir sürecin sonucunda ortaya çıktı.

Reklam sektöründen gelmiş olması yıllar içinde onda çok sağlam bir malzeme, renk, uygulama kültürü oluşturduğu için Turhan KA; bu avantajının farkında olan ve bunu tüm çalışmalarında çok rahat kullanabilen bir sanatçıdır. Turhan KA’nın bu farklı özelliğine rağmen Türk sanat tarihimizde çok beğenilenler ve satanlar arasına girmek için sanat ilkelerinden taviz vermediği ortadadır.

Turhan KA’nın 15-31 Mart 2022 tarihinde İzmir Türk-Amerikan Derneği Sergi Salonunda gerçekleşecek “NE KA HEYKEL O KA MASK”… başlıklı Heykel ve Mask Sergisi’ni sanatçının geniş yelpazesi üzerinden görmek gerekir. 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden heykel ve mask yapmaya başlamış olup, sergide  bu dönemde yapılmış işlerden bir seçki ve beş yıllık (2017 – 2021) bir dönem sergisidir. Sanatçı her değişim ve yeniliğinde sadece farklı görünmek için değil, kendisi için doğal bir yaşam tarzı olan farklılığının yansımalarını sanat çalışması olarak paylaşmak için ortaya koymaktadır.

Değişimi, farklılığı, yaratıcılığı ve ustalığı görmek için Turhan KA’ nın Heykel ve Mask Sergisi’ne belirli zaman ayırarak gitmenizi ve çalışmalarını izlemenizi tavsiye ederim.

Vecdi UZUN

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.