Neoklasik Romantizm Sanat Dönemi

Romantizm; 18. yüzyıl Avrupası’nın heyecan ve coşkusunu, dile getiren bir akımdır hatta akıldan çok duygulara seslenen bir sanat olduğu söylenebilir. Romantizm de tehlike önünde dizginlenmemiş bir coşku ve abartılı duygularını yansıtma çabası daima eser aracılığıyla yansıtılmaktadır. 

Romantizm Sanat Dönemi

Romantizm Sanat, mantıktan uzak, yaratıcı ve çekici bir sanat anlayışıdır. Sanatçı heyecanlarını bütün içtenliği ile ortaya koyarken aynı zamanda duygusal geçişlerini açık bir şekilde dizginler. Bu sanat akımı kısa dönemde, Fransa’dan tüm Avrupa’ya yayılarak resimden müziğe, edebiyattan felsefeye kadar etki etmiştir.

Neoklasikcilik ise 18. yüzyılın sonlarında Avrupa sanatında ve sanatında mimarisinde oldukça net ve baskın yaşandı. Klasik sanat ülküsünün yeniden canlandırılmasına, “Neo-Klasisizm” denir. 

ROMANTİZM

Tarihin benzer zaman dilimlerinde, dünyada genel olarak  sosyal topluluklar ve değişimler bu kez nihayet dört yanına yuvarlak yayılan bir başka akımın yani İlk önce İngiltere, Fransa ve Almanya’da ortaya çıkmakta olan bu ekolün olması günümüze daha çok edebiyat ve felsefe alanı olmuştur. Neo-Klasik döneminin, Aydınlanma Çağı’na kat hazırlayan ve önceki dönemlere oranla daha rasyonel dönemler arasında varolduğu söylenebilir.

Neoklasik – Romantizm Sanat dönemin hayata geçmesine etken olay ise Alman arkeolog ve sanat tarihçisi Winckelmann’ ın eski Yunan ve Roma sanatını canlandırma çabasıdır.

Neoklasik – Romantizm Sanat Dönemi; yaşanan her iki periyotta birlikte gelişir. Her ne kadar taban tabana zıt gibi görünse de gerçek “gölge yanları ile aslında var olanları” açığa çıkarmış bir sanat akımından bahsetmekteyiz.

 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.