Ressam Hadi Kuzu

Ressam Hadi  Kuzu

Sanata önem veren toplumların geliştiği, bakış açılarının farklılaştığı olayları ve durumları daha iyi okudukları bilinen bir gerçek!

Bu konuda Mustafa Kemal Atatürk: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından bir kopmuş demektir.” diyerek vurguladığı sözü bir toplum için sanatın ne kadar önemli olduğunu dile getirmiştir. Bundan dolayı sanatın değişen, gelişen, dönüşen ve dönüştüren bir yönünün olduğu söylenebilir.

Sanat; bir duygunun, bir düşüncenin, bir tasarının veya bir güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamının sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılıktır. Sanat, insanın varoluşuyla ortaya çıkmıştır.

Bireyin özgür ve bağımsız olmasını sağlayıp bireyi değişime açık hale getiren gücün kendisidir. İnsanın var olandan farklı bir şey ortaya koyma isteğinden doğmuştur.

Tarih boyunca sanat ve insan ilişkisi üzerinde hep durulmuştur…

Sizi henüz tanımayan okuyucularımıza, kendinizi tanıtır mısınız?

1990 yılında Mardin’de doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Mardin’de tamamladım. 2014 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun oldum. 2019 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Yurtiçi ve yurt dışı olmak üzere çok sayıda karma sergilere katıldım.

İlk resim çalışmanızı elinize aldığınızda neler hissettiniz?

Düşüncelerinizi, hislerinizi, hayallerinizi, kurguladığınız temaları bir başkasının izleyici olması, size neler hissettirdi?

Üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen sorduğunuz bu soru karşısında o anı hala yaşıyor gibiyim. O günkü heyecanımı, sevincimi, duyduğum hazzı dile getirmem mümkün değil. Yıllarca hayalini kurduğum, emek verdiğim o ilk çalışmamın karşısına geçip saatlerce hayran kalarak izlemiştim. Ortaya çıkan ilk çalışmamın insanlarla buluşmasını, sanatseverlerin karşısına çıkmasını iple çekiyordum. Bir taraftan da korkularım vardı, tedirgindim. Beni temsil edecek çalışmam görücüye çıkacaktı. Sevinç ve tedirginliğin iç içe olduğu o anları her hatırladığımda tatlı bir gülümseme alır beni. Ancak şundan emindim;

Azmin ve isteğin her şeyin üstesinden geleceğine inanıyordum. İlk çalışmamın beğenilmesi bu yolda yürümemde bana cesaret verdi. Her geçen gün kendime ve sanatıma olan güvenimin temelini oluşturdu diyebilirim.

Sanatın insan üzerindeki etki ve gücü hakkında neler söylemek istersiniz?

Bu sorunuza sanatın tanımıyla başlamamız gerekir. Sanat; bir duygunun, bir düşüncenin, bir tasarının veya bir güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamının sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılıktır. Sanat, insanın varoluşuyla ortaya çıkmıştır. Bireyin özgür ve bağımsız olmasını sağlayıp bireyi değişime açık hale getiren gücün kendisidir. İnsanın var olandan farklı bir şey ortaya koyma isteğinden doğmuştur.

Tarih boyunca sanat ve insan ilişkisi üzerinde hep durulmuştur. Tarihte süregelen olumlu gelişmeler hep sanatla gerçekleşmiştir. Sanat ve insan birbirini karşılıklı etkilemiştir. Toplumlar sanatla değiştiği gibi sanat da toplumlarla birlikte zamanla değişiklik göstermiştir.

Sanata önem veren toplumların geliştiği, bakış açılarının farklılaştığı olayları ve durumları daha iyi okudukları bilinen bir gerçek. Bu konuda Mustafa Kemal Atatürk: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından bir kopmuş demektir.” Diye vurguladığı sözü bir toplum için sanatın ne kadar önemli olduğunu dile getirmiştir. Bundan dolayı sanatın değişen, gelişen, dönüşen ve dönüştüren bir yönünün olduğu söylenebilir.

Sanat sadece toplumlar için değil aynı zamanda toplumu oluşturan bireyler için de çok önemlidir.

İnsanın iç dünyasının dışa vurumudur. Bu dışavurum bireyi psikolojik olarak rahatlatır. Sanat bireyin iç ve dış sıkıntılarından kaçma yoludur. Hayatla mücadele etmesinin savaşıdır. Bu savaşta eserler verildikçe birey güçlenir, birey güçlendikçe toplumu geliştiren ve dönüştüren eserler ortaya çıkar. Sanatla uğraşmak insanın gündelik hayatta yaşadığı sıkıntıları unutturur, insanı rahatlatır ve duygusal yönden destek verir.

Sanata sadece olumsuz durumları ortadan kaldırmak için ihtiyaç duymayız, İnsanın en mutlu olduğu anda bile fırçasını alıp tuvale attığı hayat izlerinin mutluluğuna mutluluk kattığını bizzat yaşamışım.

 “Sanat her şeye ve herkese iyi gelir.”Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje veya sergi var mı?

Yakın bir tarihte kişisel sergi için planlarım var. Şu an hazırlıklarıma devam etmekteyim fakat tüm dünyayı olumsuz yönde etkileyen Pandemi nedeniyle hangi tarihte gerçekleştireceğimi kararlaştıramadım

Genelde hangi temalarda resimler yapıyorsunuz?

Sanatçı yaşadığı toplumdan, coğrafyadan çok etkilenir. Ben de yaşadığım kadim şehrin, medeniyetler beşiği, açık hava müzesi niteliğindeki Mardin’in zengin taş tezyinatı ve mimari yapısının etkisinden olsa gerek çalışmalarımın ana temasını kentler ve mimari simgesel yapılar oluşturmaktadır.

Tarih boyunca farklı medeniyetlerin oluşturduğu mimari mozaiğini yansıtmak çalışmalarıma ayrı bir güç kattığına inanıyorum.

The following two tabs change content below.

Benan Saimolgu

Lisans eğitimini Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ile tamamlayan yazarımız akademik dergilerde genel içerik editörlüğü yapmıştır. İstanbul Aydın Üniversite sinema dallarıyla ilgili akademik çalışmalarda yer almıştır.
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.