Ressam Sami Kurt Röportajı

RESSAM SAMİ KURT RÖPORTAJI

Merhaba değerli sanatseverler, “Türk Ressamları Tanıyalım Röportaj Serimizin” konuğu ressam “Sami Kurt” sanat ve yaşam hakkında görüşlerini paylaştı.

Ressam Sami Kurt Kimdir? Okuyucularımıza kısaca kendinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Merhabalar, Bursa doğumluyum. Bursa’daki Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesinden mezun olup 2012 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim bölümünü kazandım. Mezuniyetim ile birlikte kendi atölyemde sanat çalışmalarıma devam etmekte olup aynı zamanda eğitmen olarak uygulamalı sanat dersleri vermekteyim.

Geçmiş sergi ve projeleriniz nelerdir?

Lisans eğitimim ile beraber birçok karma sergide ve projede bulundum. 2018 yılında İstanbul’da “Sessizce Haykırmak” isimli ilk kişisel sergimi açtım. Bununla beraber Ankara, İstanbul ve Bursa da çeşitli karma sergilerde yer alıp pandemi döneminin başlaması ile beraber çeşitli online sergilerde bulundum. Son olarak da 7. Çağdaş Sanat Fuarı ARTANKARA’da eserlerim sanatseverler ile buluştu.

Merak ediyoruz! Size ilham veren, etkileyen sanat eser ve sanatçılar kimlerdir?

Sanat tarihinde yaşamış olan birçok sanatçı ilham verirken en önemlileri Rembrandt, Caravaggio, Goya gibi ustalar büyük ilham kaynağım olmuştur. Resimlerimde Barok etkisinin anlatımlarını ve imgelerini günümüz sanatında eserlerimde uyarlıyorum. Günümüzde yaşayan sanatçılardan Odd Nerdrum’u takip ediyor ve ekolünden ilham alıyorum.

Resimlerinizi hangi bakış açısı ile izleyicisine aktarıyorsunuz?

Yapmış olduğum resimlerdeki figürler biçimin imge ve nesnelerle, bir kabuk veya bir kılıf gibi düşünceyi saran figürü madde olarak gösteren konturun ortadan kaldırılması ile asıl gösterilmek isteneni içeriğin, düşüncenin ve kavramı ortaya çıkarmak için çalışıyorum.

Sanatın, toplumları iyileştiren ve birleştiren gücü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Görsel sanatlar, müzik, tiyatro, edebiyat gibi alanlarda ortaya çıkan eserler, öncelikle bir kaygı ya da merak ile doğar. Kaygıyla eserini icra eden sanatçı, topluma bu kaygıyı aktarma gayesi gütmesi, beni hiç tanımayan bir bireyin eserlerimde anlatmak istediğim kaygıyı anlaması, benimsemesi ve özümsemesi sanatın birleştiren tarafıdır. Sanatın iyileştiren tarafı ise tüm bu kaygılardan çıkarılan sonuçla toplumun aldığı haz ve sanatçıda bıraktığı izdir.

Genelde hangi tür temalarda resimler yapıyorsunuz?

Yaptığım resimlerde gerçek bir zamana ve toplumun herhangi bir kesimine ifade etmemekte olup sadece insanın özünde olan duygularına odaklanarak geçmişte olan günümüze kadar gelen mitolojik efsaneleri, toplum ritüellerini, sembolik tabuları kullanarak bazı zamanlarda da bunlara tepki olarak izleyiciyi mistik bir yolculuğa sürüklüyorum.

“Mecmua İstanbul” okuyucuları ve tüm sanatseverler adına sorularımıza vakit ayırdığınız için teşekkür ederim son olarak bir sorum daha var. Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje veya sergi var mı?

Pandemi başlangıcından itibaren, toplumca izole olduğumuz süre boyunca oldukça üretme fırsatım oldu. İçinde bulunduğumuz bu süreci atlattığımızda sanat fuarlarında yer almak ve kişisel sergi planlarım var. Ruhen ve bedenen daha özgür ve sağlıklı günlerde sanatseverlerle birlikte buluşmanın ümidiyle şu anda çalışmalarıma devam ediyorum. Bu güzel röportaj için ben teşekkür ederim.

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.