Ressam Sultan Adler

Ressam Sultan Adler

Merhaba sanatsever Mecmua İstanbul” okuyucuları, Türk Ressamları Tanıyalım Projemizin” bu haftaki konuğu  değerli ressam Sultan Adler”

Bireylerin sanat sevgisi  aile ve okulda başlar!

Merhaba Sultan Hanım, okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?

1975 yılında Bremende doğdum 2009/2010 eğitim yılında Bremende Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümünde lisans ve yüksek lisans derecelerini elde ettim. 2007 yılında Erasmus programı kapsamında Viyana Güzel Sanatlar Akademisinde Prof. Daniel Richter ve Prof. Gunter Damischten dersler aldim 2015 yılında ise Berlin Weißensee Sanat Üniversitesinde Mastır eğitimini tamamladim. Calışmalarim; 2012 yılında Berlin Kültür Senatörü tarafından Residence Berlin’de Sanatçı olarak, 2013 yılında Gunter Förg ile Salzburg Sanat Akademisi’nde Stüdyo Ödülü ve 2015 yılında Karin Abt-Straubinger Vakfı ve Berlin Senatosu Kültür İşleri Şansölyesi’nin stüdyo programı olarak 2018 yılında Ayvalık / Residence Barbara’da Sanatçı olarak katıldım, ve en son 2021 Rosenhang Müzesininden Ödül aldım. 

Yurt ici ve yurt dışı sergilere ve Fuarlara katildim.  Sergilerimden bazıları; 2016; Abtart Stuttgart Gallery, Mark Borghi Fine Art Gallery, New York, 2018 grub sergilerine katılmıstım.  Berlinde  2019 Michael Schultz Berlin Galerisinde das Blaue Auge (Mavi Göz) adlı kişisel sergiimi  açmılmıstır,, yine 2019 yılında Bank Austriadaki Müze’de Viyenada ilk kişisel sergisini açıldı Kunstforum müzesinde Flying Ornament eserlerini sergilemişti. 2020 de   Rosenhang müzesinde  Herr der Lüfte solo sergisine katilmıstım. Bugün Istanbul ve Berlinde yasıyorum ve üretiyorum.

Büyüdüğünde ne olacaksın diye sorarlar, çocuklara… O zamanlar siz ne cevap verirdiniz bu soruya? Resim yapmak ve sanat dolu bir yaşama gönlünüz ve yeteneklerinizle, küçük yaşlardan itibaren meyilli miydiniz?

“Benim cevabim her zaman “Ben resim yapmak istiyorum” “olurdu. Küçük yaslarda çok Fazla resim yapardım ilk sponsorum babamdı evde kalem kâğıt kalmayınca  bana gelip “Bunlar senin kâğıt ve kalemlerin“ derdi  ve artık neredeyse hiç bitmek bilmeyen, malzeme stoğu olurdu elimde ! Bunun yanı sıra Bremen´de  ilk okul öğrencisi olduğum küçük yaşlarda  ödül almaya hak kazanmıştım.  Böylesi küçük yaşlarda öğretmenlerim tarafından taktir edilmek elbette beni fazlasıyla destekleyen yaşanmışlıklar arasındadır.

İlk resim çalışmanızı sergilendiğinde neler hissettiniz? Düşüncelerinizi, hislerinizi, hayallerinizi, kurguladığınız temalara bir başkasının izleyici olması, size neler hissettirdi?

Bremen Güzel Sanatlar Üniversitesinde okurken  her yıl  sonunda atölyeler Kapılarını 3 gün boyunca sanat severlerine acardı , öğrenci iken ilk burada sanat severlerle bir araya gelmek fırsatını bulmuştum. Sanat paylaşmaktır ve bunun önemini daha öğrenci iken anlamıştım.  Eser sergilendiğinde sanat  iletişime geçendir böylece aslında  güzel olan sizin söylemediklerinizi bir başkasının  size anlatmasıdır.

Resim sanatında, Türk toplumunun gereken ilgiyi göstermediğini bununla birlikte popüler uluslararası ressamlarımızın da sayıca az olduğunu düşünmekteyim. Bu konuda fikirleriniz nelerdir?

 Maalesef  sayıca gerçekten az sayılabilir….Bence, bireylerin sanat sevgisi  aile ve okulda başlar! Ben küçük yaşlarda iken  okul kapsamında düzenlenen müze gezilerine giderdik. Müzelerde bulunan eserlerin çekim alanı,  aura ve o yaşlarda daha önce tanışmamış olduğum; o his ve  koku beni fazlasıyla etkilemiştir!  Muhteşem bir deneyim olarak hafızamda daima yer etmiştir.  Hatta  bugün bile neredeyse her uluslararası müze gezisinde benzer heyecan ve kokuyu hissederim!

Resim yaparken neler sizi teşvik ediyor ve ilham kaynağı olarak besliyor?

Farklı dönemlerde, birbirinden bağımsız oluşlardan etkilenebiliyorum! Örnek verecek olursam eğer henüz çocukken Almanya`da aldığım bir Mark  maddeni para üzerinde bulunan kartal  betimlemesi, Pop Art  akımına ait bir nesne ve belki de New York da Moma koleksiyonunda  bulunan   Altın  Marilyn Monroe  tablosu  esin ve ilham kaynağı niteliği taşıyabilmektedir benim için…

Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje veya sergi var mı?

Var tabii ama maalesef Pandemi nedeniyle erteledik!  Yurt içinin yanı sıra ayrıca hem yurt dışında Berlin, Bremen, Vienna da bir çok solo sergilerim mevcuttur..  Elbette tüm bu projelere müze sergisi dahildir.  Yakın zamanda yani bu sene Artopol Galeri ile Istanbul Contemporary  2021 Fuarına sanat eserlerim ile katılım sağmayı planlamaktayım.

.

Bize değerli vaktinizi ayırıp sorularımıza içtenlikle cevaplar verdiğiniz için Mecmua İstanbul” Kültür Sanat Dergisi olarak çok teşekkür ediyoruz. Yeni sergi ve projeleriniz ile yeniden sizinle buluşmayı temenni ediyoruz. Son olarak eklemek istediğiniz mesajınız var mı?

Röportaj adına çok teşekkür ederim. Umarım en kısa zamanda yeniden sanatla yeniden tıpkı eski günlerde olduğu gibi hem dem ve iç çe olduğumuz günlere tekrar döneriz!

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.