Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar

Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar

Kültürel mirasın korunması, sanat tarihinin gelişimi ve sanat tarihçilerinin sorunlarının çözümü adına başkanlığını üstlendiğiniz “ Sanat Tarihi Derneği ve güncel faaliyetleri” hakkında, okuyucularımızla neler paylaşmak istersiniz?

Kültürel mirasın korunması meselesi maalesef ülkemizin kanayan bir yarası, ne resmi kurumlar ne de halk yeterli hassasiyeti maalesef gösteremiyor. Bunun en büyük sebebi ülkemizde kültürel mirasın korunması ve sanat tarihi bilincinin yerleşmemiş olması. En önemli çözümün başında okullarımız başta olmak üzere Sanat Tarihi öğretmenlerimizin istihdamı ve ataması ile sanat tarihi derslerinin yaygınlaşmasıdır.

Derneğimizin kuruluş amaçlarının başında da bu önemli nokta gelmektedir. Çünkü bu sorun çözülürse sorunuzun cevabını tek seferde vermiş oluruz. Hem sanat tarihçilerinin en büyük problemi olan istihdam ve atama sorunu çözülecek hem de bu istihdam sonrası sanat tarihi derslerinin sonucunda kültürel mirasın korunması bilinci de hızla toplumumuzda yerleşmiş olur. Bunun dışında kaçak kazılar ve tarihi eser kaçakçılığı da en çok mücadele ettiğimiz konular.

Sanat Tarihi Derneği (STD) (@sanattarihidernegi) • Instagram fotoğrafları ve videoları

Sanat tarihi alanında disiplinler arası çalışma ve araştırma yapan, bilimsel düşünebilen, yenilikleri izleyen, kendisini sürekli geliştiren meslek insanı yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Siz eğitimci kimliğinizle neler aktarmak istersiniz?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Sanat Tarihini öğrenciler tercih ederken şunu bilmeliler, büyülü bir alanın kapısını aralamış olurlar. Sanatın büyülü tarihini, ‘’güzel’ ’in yaradılış meselesi üzerine çalışacaklar.

Bu alanı sevmeden başarılı olmak mümkün değil!

İkincisi bu alanda başarılı olmak istiyorlarsa çok okumaları ve çok gezmeleri gerekli sadece kitaplar okuyarak asla başarılı olunabilecek bir alan değil…

Müzeler, antik kentler, tarihi yapılar ve sergiler, asla es geçilmemeli. Bir diğeri ise yabancı dil, İngilizceye hakim olmadan bu alanda ilerlemek imkansız ayrıca Türk Sanatı ile ilgileniyorsanız muhakkak Rusça da öğrenmelisiniz, en çok kaynak o dilde yazıldı.

Sanat Tarihi eğitimci ve dernek başkanlığı kimliğinizin yanı sıra sanat danışmanı olduğunuzu biliyoruz.

Sanat danışmanlığı kimliğinizi biraz açar mısınız?

Aslında bu alana yönelmemde en büyük kırılma anı yüksek lisans sonrası oldu. Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Lisansından sonra yüksek lisansımı Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ‘’Sanat Kuramı ve Eleştirisi’’ yüksek Lisansında yaptım.

Bu alan sanat tarihinden öte sadece güzel sanatlara odaklı kuram ve sanat eleştirisi üzerineydi.

Sanat koleksiyonerlerine sanat eseri alımında danışmanlık ve sanatçıya ise sanat eseri sergilenmesi ve satışı konusunda yardımcı oluyorum. Çünkü bence sanatçı sadece eser üretimine odaklanmalı geri kalan işleri ise profesyonellere devretmelidir.

İşte bu sebeple hem koleksiyonerlere hem kurumlara hem de sanatçılara bilgilerimi aktararak bir sanat danışmanlığına dönüştürmüş oluyorum.

 Sanatçılara eser sergi ve fuar alanı oluşumu hakkında yeni sanatçı adaylarına  ne tür önerilerde bulunmak istersiniz?

Öncelikle sanat koleksiyoneri çoğaldı, özel müzeler de öyle bu yüzden her sene satın alınan eser sayısı arttı. Bu da yeni sanat fuarlarının açılmasına sebep oldu. Eskiden sadece Artİst ve Contemporary varken şimdi İstanbul başta olmak üzere bir çok şehirde sanat fuarları gerçekleşmede.

Fakat en büyük handikap her hangi bir sanat galerisinin himayesinde olmayan sanatçıların ya bireysel olarak fuarda alan kiralaması ya da alanlarını sanatçılara kiralayan galerilerle anlaşarak yine ücret ödemeleridir.

Tabi bu da sanatçıya  ekstra maliyet olur. En kestirme yok bir sanat galerisinin himayesine girmek veya şu aralar çoğalan ortak bir sanatçı oluşumu ile ortak hareket etmek. Ayrıca faaliyet arttığı için fuarlarda fiyatlarını bir-iki birim yukarı çekmelerini tavsiye ederim.

Sizi henüz tanımayan okuyucularımıza kendinizden bahseder misiniz?

Tabi ki,.. Şu an Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum. Sanat Tarihçi kimliğim yanında öncesinde ilk lisansım CBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum, ağırlıklı olarak eğitimci ve edebiyat eleştirisi üzerine durdum, sonrasında Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünü bitirdim. Sonrasında ise Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisansında ders aldım. Eğitimci ve sanat tarihçi kimliğim ile beraber sanat danışmanlığı ile de ilgili projeler yürütüyorum.

Gündeminizde ki yeni projeler nelerdir?

Dernek olarak ağırlıklı olarak bir kaç konu üzerinde duruyoruz, kültürel mirasın korunması, sanat tarihçi meslektaşlarımızın istihdamı ve atanması ve topluma sanat tarihi bilincini aşılamak .Bunlarla ilgili pandemi yasakları sonrası söyleşiler ile yeniden oturumlar gerçekleştireceğiz. Başta Ayasofya olmak üzere bir çok tarihi mekandaki eksiklikler için bakanlığa gerekli dosyalar hazırlanmakta ayrıca dernek yönetim kurulu ve üyelerimizden bir kaçı ile sanat tarihi kitaplarının basımı için adımlar atmayı düşünüyoruz.

Bireysel olarak ise Balatta bir Keras Art Project oluşumunu yaz sonu bir sergi ile başlatacağım.

Şerif YAŞAR (@serifyasar) • Instagram fotoğrafları ve videoları

Sanat Tarihi Derneği (STD) (@sanattarihidernegi) • Instagram fotoğrafları ve videoları

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.