Seramik Sanatçısı Semanur Öner

Seramik Sanatçısı Semanur Öner

Seramik Anadolu’da Cilalı taş devrinde başlıyor, yaşam kaynağı topraktan yapılma
çanak çömleğin içinde bir başka yaşam kaynağı besinle konuluyordu!

… Organik malzemeler; kurumuş turunçgiller , meyve kabuklar , kuruyemiş kabukları ,
yosunlar gibi çeşitlendirebileceğimiz yüzlerce renk verebilecek madde. Sonrasında temizlenip cilalanması güzel renkleri ve desenleri hayata geçirir!

Merhaba sanatsever “Mecmua İstanbul” okuyucuları, Türk Sanatçıları Tanıyalım Röportaj Serisinin bu hafta konuğu seramik ve cam sanatçısı Semanur Öner

Sergi ve koleksiyon ve eserlerinizin  isimlerini nasıl belirlersiniz?
Eserlerimi oluştururken hep bir hikayeleri oluyor, anlatmak istedikleri mesajlar oluyor. Anlatılmak istenilen mesaja ipucu verir nitelikte isimler belirliyorum.

Türkiye’de seramik ve cam  sanatı hakkında kısa bir değerlendirme yapar mısınız?

Türkiye’de seramik sanatının öncüleri 1950 li yıllarda ilk kez özel seramik atölyesi açıp yaptığı cesur çalışmalar ile Füreya Koral olmuştur. Sonraki dönemlerde aralarında Tüzüm Kızılcan , Bingül Başarır , Alev Ebuzziya gibi önemli isimlerin de yer aldığı pek çok kişi veya öğrenci Füreya Koral’ın atölyesinde Türk seramik sanatına adım atmışlardır.

Seramik Anadolu’da Cilalı taş devrinde başlıyor, yaşam kaynağı topraktan yapılma
çanak çömleğin içinde bir başka yaşam kaynağı besinle konuluyordu. 1940- 1950li yılları endüstriyel ve geleneksek bağlantılardan arındığı ve seramiğin bir heykel malzemesi olarak görülmeye başladığı dönemlerdir.

Bize kendinizden belki biraz da yaşamınızdan, kısaca bahseder misiniz?

Ben , Semanur Öner. 2020 yılında Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Seramik ve
cam bölümünden mezun oldum. Çalışmalarıma Bursa’daki atölyemde devam ediyorum. Atölyemi evim gibi görüyorum ve topraktan besleniyorum.

Sanat yaşamınızı nasıl tanımlarsınız?
Sadeliği ve dengeyi yansıtan tasarımları , natürellik üzerine yapılan deneysel organik
lekeler ile bütünleştiriyorum. Doğadaki tüm formlarda yer alan kusursuzca bütünleşmiş yüzey-biçim kompozisyonunu kendi formlarıma doğru şekilde yansıtabilmek için sürekli olarak çalışıyorum.

Önceki sergi çalışmalarınız denince ilk aklınıza gelenleri sanat severler ile paylaşmak ister misiniz?

Son sergimden biraz bahsedeyim. Masklar üzerine Varil pişirimi ile yüzeyleri lekelerle
kapladım. Varil pişirimi sürprizli bir pişirim tekniğidir, formların üzerinde oluşan izleri organik maddeler oluşturmaktadır, yanma esnasında gerçekleşen islenmeler temaslar tamamen rastlantısal var olur.

Renk verecek organik materyallerin varil içerisinde formların etraflarına
dizilmeleri, yanma sürecinin gerçekleşip soğuduktan sonra küllerin arasından büyük bir heyecanla formların keşfi benim için yeni bir gezegene ayak basmak gibi. Merak edenler için ise bu organik malzemeler; kurumuş turunçgiller , meyve kabuklar , kuruyemiş kabukları, yosunlar gibi çeşitlendirebileceğimiz yüzlerce renk verebilecek madde. Sonrasında temizlenip cilalanması güzel renkleri ve desenleri hayata geçirir.

 

Sanat yaşamınızı beslediğine inandığınız özel hobiniz var mı? Mesela spor ve müzik ile ilgileniyor musunuz?

Doğanın ve tarihi dokunun beni beslediğine inanıyorum. Sık sık geziler kamplar
düzenleyip yeni yerler keşfetmek, keşfedilen yerlerden ilham almak dokuları renkleri formları tasarımlarla özleştirmek. Yaptığım pişirim tekniği için doğadan materyaller toplamak en büyük keyifimdir.
Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje veya sergi var mı?
Tabi ki var, hep olacak . Yakın zaman için pandemi şartları izin verdiği sürece eserlerin sergilenmesi sanat severler ile buluşması için çabalamaktayım.

 

The following two tabs change content below.

Benan Saimolgu

Lisans eğitimini Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ile tamamlayan yazarımız akademik dergilerde genel içerik editörlüğü yapmıştır. İstanbul Aydın Üniversite sinema dallarıyla ilgili akademik çalışmalarda yer almıştır.
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.