Turhan KA.

BAZEN KENDİME SORUYORUM NEDEN ? YAPIYORSUN…

Sanat ile ilgilenen insanlar güzel insanlar diyorum ve ekliyorum çünkü bu çok sıkıntılı bir alan. Bir sergi yaparsın ürettiklerini sergilemek için aylar öncesinden başlar plan, program hele birde yalnızsan her şey sana bakar yada imkanın vardır yardım alırsın eğer yoksa gerçekten çok yorucu bir süreç. Afişiydi, davetiyesiydi vs. hele benim gibi bir sergi hazırlarken kılı kırk yaran kıl biriyseniz işiniz zor.

Ben sergilerimi açmadan sergi mekanını bir mimar gibi ölçerim ve sergi açılmadan nereye ne gelecek hesaplarım ve resimleri sanal olarak yerleştirir ve sergiyi önceden kafamda açarım resimlerin duvardaki ölçüleri vs. hepsini numaralar öyle hazırlarım.

Bununla ilgili bir anım var 2009 yılında Ege üniversitesi 50. yıl köşkünde Sesleri alan : Marko Buduris sergimi yaparken sergi ile ilgili hazırlıklar yapıldı afiş, katalog vs. kokteyl oraya ait sergiye bir kaç gün var sadece resimlerin asılması kaldı. Sergiden bir gün önce resimler yerleştirilecek oradaki görevli arkadaşlar beni uyardı bu iş hep çok sıkıntılı oluyor öğleden önce gelin bir an önce bitsin yoksa genellikle mesai saatini geçiyor, dedim benim iş bir saatte biter güldüler biz çok akşamladık burada o resim oraya olmadı buraya birde şuraya bakalım gibi yani iş çok uzayabiliyor. Galeri eski bir köşk sergi alanları oda oda yani tek bir alan değil. Hiç problem olmaz dedim ve sergiden bir gün önce hepsi ayrı ayrı streçlenmiş resimleri küçük bir kamyonet ile götürdük. 2 metrelik büyük resimlerde var, kamyonet kapıya gelince dahada bir telaş başladı. Sergi için yaptığım krokiyı elime aldım ve numaralanmış resimleri asılacak yerlere duvar dibine bıraktım görevliler asma işini yaptı sadece yükseklik vs. bende kontrol ettim yani bir saatte sergi hazırdı. O zaman oranın yöneticisi olan sevgili Nedim Sönmez bu durumdan çok etkilendiğini söylemişti. Kişisel bütün sergilerimi açarken hep çok emek verdim her şeyine, başlığına, fikrine, afişine, düzenine, arşivine, kaydına kuyduna ama iyi ki öyle yapmışım açtığım her sergi yıllarda geçse hala tap taze çünkü bir sergi açmak için sergi açmadım hepside üzerinde çok çalışılmış ve öyle kotarılmıştı.

Neyse yinede sergi açma bir yerlere resim götürme gerçekten çok sıkıntılı işler ne için işte bir heyecanla orada olma yaptıklarını göstermek paylaşmak vs. 32 yılın sonunda bu tip durumlar ile ilgili çok anım var tamam heyecan falan ama dediğim gibi her şey size bakıyorsa gerçekten zor bir iş. …

Uzunca bir süredir bu salgında olunca evde çok vakit geçirdim yani 2020 yılının başlarından bu tarafa yani çok sağa sola zaten gitmemde dahada bir kendimle baş başa kaldım ve bu süreç benim için çok verimli geçti. Bu sürede kendimce karaladım işte bir şeyler, normalde desen defterleri 50 sayfa oluyor, bir tanesi 120 sayfa olmak üzere 16 desen defteri, bir tane ajanda, 400 sayfalık resimlediğim bir kitap (az kadı ) yüz kadar resimlediğim peçete, on iki tam sayfa gazete bulmacası kağıt, karton vs. yaklaşık iki bin çizim yapmışım bunun yanında bir dostumun Karabağlarda reklam atölyesinde çalıştığım 12 mask 7 yeni heykel, video, fotoğraf, şiir vs.

Yani bazen kendime soruyorum yani ne olacak neden uğraşıyorsun diye çünkü bazen bunu sorguluyorum yani ne için? Özellikle bu iki yıllık süreçte kendimle daha iyi dost oldum daha bir içime döndüm baktım ki yaptıkça, yazdıkça iyi geliyor bana kimseyi takmadan, kendimce üretmek oraya buraya koşturmadan sadece üretmek zaten benim için malzeme vs. hiç problem değil ne olsa bir şeyler üretiyorum hoşuma da gidiyor, bu durum yaratıcılığımı körüklüyor buda beni yıllar içinde çok zenginleştirdi, bahane üretmeden oraya buraya koşturmadan üretmeye devam.

2018 – 2020 yıllarında iki yıl üzerinde çalıştığım ve İzmir,de bir ilk olacak heykel ve mask sergim 2020 Mart ayında açılacak iken pandemi nedeniyle ertelenmişti… ”NE KA HEYKEL O KA MASK” başlıklı sergim iki yıllık rötar ile 2022 mart ayında olacak her şey zaten hazırdı ama bomba gibi ilave işlerim var şimdiden tatlı bir heyecan başladı bile sanki ne olacaksa işte bilmiyorum…

Turhan KA. 30 ekim 2021 Buca.

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.