Unesco İstanbul Miras Alanları

Unesco İstanbul Miras Alanları

Unesco İstanbul Tarihi Miras Alanları, bir zamanların başkenti olan İstanbul şehri içinde yer alan birçok tarihi alan ve mimari yapıyı kapsamaktadır.

“UNESCO İSTANBUL TARİHİ MİRAS ALANI”  listesinde ki tarihi varlıklar başında yer almaktadır.

Tarihi dönemlerde, önceki  adı “Byzantion” olan İstanbul şehri [Bizans dönemi öncesinde] Roma zamanında ise “Konstantinopolis” şehri olarak isimlendirildi.

İstanbul  Tarihi Miras

Osmanlı İmparatorluğunun, bu şehri fethetmesinde sonra ise yeni bir çağ başlamış oldu.

Yeni bir çağa başlanmış olmasının getirisi olan yeni sosyal ve toplumsal yeniliklerin yanı sıra şehrin ismide “İstanbul” olarak yeniden değiştirildi.

Tarih boyunca şanlı dönemlerin yaşandığı birçok imparatorluğun merkezi konumunda olan İstanbul daima metropol yani en kalabalık ve canlı şehirler arasında yer aldı.

Kadim İstanbul, bu nedenlerle  toplumsal, kültürel, siyasi, etnik ve dinsel açıdan da eşsiz bir yapıya sahiptir.

Tarihi Yarımada’yı çevreleyen ;

anıtlar, tarihi yerleşim biçimleri ve mimarinin yanı sıra coğrafi konumu nedeniyle de İstanbul manzarası, şehri diğerlerinden ayrıştıran ve yücelten nitelikler arasındadır.

İstanbul şehri  ve tarihi alan varlıkları;

Unesco – İstanbul Tarihi Miras Alanları Listesi’ nde dört ana bölüm olarak yer almaktadır.

Bu alanlar sırasıyla;

  • Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve
  • Topkapı Sarayı’nı içine alan “Arkeolojik Park” –
  • Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan “Süleymaniye Koruma Alanı” – Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan “Zeyrek Koruma Alanı” – “Tarihi Surlar Koruma Alanı” olarak konumlandırılmıştır.

 

Unesco - İstanbul Tari̇hi̇ Mi̇ras Alanları

                            

Dünya tarihinin en gösterişli yapılarından biri olan ve “Tanrısal Bilgelik” anlamına gelen Ayasofya yalnızca ülkemizin kültürel ve  tarihi açısından değil aynı zamanda evrensel olarak ta oldukça önemli sembol niteliğinde ki şehir metaforları arasında yer almaktadır.

Ayasofya ile ilgili yazının tüm detaylarına sitemizde yer alan tarihi varlıklar temasından ulaşabilirsiniz.

İstanbul’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’ nde yer alan bir diğer  varlık ise Süleymaniye Cami’ dir.

İstanbul siluetine deyim yerinde ise nakış gibi işlenmiş olan bu mimari yapı, ünlü Mimar Sinan’ın eseridir.

İstanbul ve Ayasofya hakkında yazmış olduğum diğer bir yazıya ayrıca “Gazete Sanat” okuyarak ulaşabilirsiniz. Genel yayın yönetmenine emekleri için teşekkür ederim…

Kalıcı listede yer alan İstanbul tarihi kültürel varlıklarından bir diğeri ise Osmanlı İmparatorluk dönemi öncesinde manastır ve Fetih sonrasında medrese olarak can bulmuş olan Zeyrek Cami’ dir.

İstanbul Kara Surları Koruma Alanı

Topkapı Sarayı ve Çevresi Aya İrini’yi içine alan Sultanahmet Kentsel Sit Arkeolojik Alanı

Zeyrek Camii ve çevresini içeren Zeyrek Koruma Alanı Süleymaniye Koruma Alanı

Ayasofya, Küçük Ayasofya, Hipodrom

Farklı dinleri, kültürleri, toplumları aynı coğrafyada bir araya getiren tarihi şehir İstanbul, 1985 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ ne dahil edilmiştir.

Eğitim, bilim ve kültür alanında geçmişten günümüz insanına köprü vazifesi görerek işbirliği sağlayan UNESCO’nun evrensel tarih gelişimine katkısı yadsınamayacak kadar büyüktür.

Bu eşsiz tarihi yapı ve alanların birçoğunu, müze kart sahibiyseniz ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Senenin her mevsiminde turist ve ziyaretçi akımına uğrayan İstanbul’ un bu tarihi alanları eşsiz fotoğraf çekimleri için de oldukça ideal mekanlardır..

The following two tabs change content below.

Tülay Çağlar Kadı

Sanat Tasarım Fakültesi- İletişim Sanatları bölümü mezunu köşe yazarımız, Tarih öğrencisi olarak akademik yaşamına devam etmektedir. Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra editör olan yazarımız, “Arkeoloji -Sanat -Tarih” alanında, akademik ve popüler düzeyde yıllardır proje ve makale yazıları hazırlamaktadır. Tülay Çağlar Kadı
BU SAYFAYI PAYLAŞ

YORUM YAZ