Bir Felaketinin Düşündürdükleri Prof. Dr. Mahmut Can YAĞMURDUR

Bir Felâketin Düşündürdükleri

Prof. Dr. Mahmut Can YAĞMURDUR

06.02.2023 saat 04:07 de Kahramanmaraş ilimiz merkezli şiddetli deprem sonrası binlerce insanımız sabahı görmedi. Toplam 11 ilimiz depremden etkilendi. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep gibi jeostratejik önemi tartışılmaz illerimiz çok sayıda can kaybına uğradı. Maddi hasar ise Türkiye ekonomisi için telafisi zor boyutlara ulaştı. Tüm ulusumuz hala olayın şokunu üzerinden atamadı. Elbette olmuş olana çare yoktur ve vaki olanı hiç bir kudret değiştiremez.

Tarih denilen bilim bize geriye bakmayı ve geçmişi analiz etmeyi öğretir. Ne kadar geriye bakılırsa o kadar ileriyi öngörmek mümkün olacaktır. Bu konuda hala mesafe kat edebilmiş bir toplum olamamanın ızdırabı da derindir.
Anadolu bir köprü  coğrafyadır. Dolayısıyla jeopolitik yönden oldukça kritik bir noktadadır. Köprü coğrafyalarda yaşamak ve yurt edinmek buradaki insanlara ağır sorumluluklar yükler. Bu sorumlulukların başında da bilimsel ve etik değerleri korumak bu değerleri pragmatizmin ahlaksızlığına kurban etmemek gelir.

Sanat, bilim ve etik üçlüsünü yüceltmek, en az 2000 yıldır Küçük Asya’yı vatan edinmiş Türk Ulusunun şiarı olmalıdır. Bu noktadan hareketle, en son 1170 tarihinde yani ikinci ve Üçüncü Haçlı Seferlerinin döneminde bu şiddet ve yıkıcılıkta bir  depremin bölgede yaşandığı bilinirken, ülkemizde konuyla ilgili hiç bir vurgu yapılmadan yaşamış ve yaşıyor olmak Tarih bilimine bir kayıtsızlık ve aymazlıktır. Ayrıca, ülkemizin seçkin jeologlarının ve jeofizikçilerinin raporlarını göz ardı etmek ise ayrı bir gaflet ve dalalettir.

Türkiye Cumhuriyetinin göz bebeği bu illerimizin, gelecekte de olabilecek böyle felaketlere karşı en az can kaybı ve maddi hasarla atlatılabilmesi konusuna hazırlıklı olabilmesi için herkesin el birliği ile bilime  ve bilimsel verilere göre yaşamayı şiar edinmesi zorunludur.

Türkiye’nin doğu ve batı arasında bulunduğu kritik kavşaktaki en önemli stratejik illerinde vuku bulan bu korkunç doğal felaketi bir takım dış mihrakların kendi çıkarları lehine kullanmasına müsaade edilemez. Gün birlik olmak, bilime kulak vermek, basit siyasi hesapları bir yana bırakmak ve büyük Atatürk’ün Cumhuriyeti kurarken belirlediği ilkelere sahip çıkmak zamanıdır. Şu iki özdeyiş bize daima rehber olmalı ve yolumuzu aydınlatmalıdır;

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir”
Gazi M.Kemal ATATÜRK

“İlim ve san’at takdir edilmediği yerden göç eder”
İbn-i Sina

Saygılarımla

Prof.Dr.Mahmut Can YAĞMURDUR

The following two tabs change content below.
Prof.Dr.Mahmut Can YAĞMURDUR 03.08.1967 Tarsus Doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Mersin’de yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1991 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan 1996 yılında Genel Cerrahi uzmanlığını aldı. Özel sektör ve Sağlık bakanlığına bağlı eğitim araştırma hastanelerinde çalıştı. 2006 Yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda Genel Cerrahi doçenti oldu. 2011 yılında Cerrahi Onkoloji uzmanı oldu. 2015 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesinde profesör ünvanını aldı. Bu üniversitede genel cerrahi anabilim başkanlığı başkanlığı ve cerrahi tıp bilimleri bölüm başkanlığı yaptı. Halen Ankara’da serbest hekim olarak aktif cerrahi yaşantısına devam etmekte başta onkoplastik meme kanseri cerrahi tedavisi olmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir. Uluslararası indekslerde taralı dergilerde basılmış 50 nin üzerinde yurtdışı yayın ve iki yüzün üzerinde yabancı ve  yerli yayın ve tebliğler ile kitap bölümü yazarlığı da mevcuttur. Bu yayınlar uluslararası dergilerde 1000’in üzerinde atıf almıştır. En çok referans gösterilen ilk 6000 akademisyen içerisinde yer almaktadır. Klasik Türk Musikisi ile ilgilenmekte klasik makamlarda beste çalışmalarını sürdürmektedir. Halen Mevlana Kültür  ve Sanat Vakfı yönetim kurulu üyesidir. “Healt World News” sitesinin düzenli yazarları arasındadır. Evli ve 1 kız çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir

Son Yazıları Prof.Dr. Mahmut Can Yağmurdur (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.