Bir Figürle Sanat Hayatını Geçirmek

BİR FİGÜRLE SANAT HAYATINI GEÇİRMEK

Hayatın ve başarının bir kısmı tedbir iken, diğer kısmı da risk alabilmektir.

Risk almak ve kumarbazlık çok farklı kavramlar olup, eylemlerinizin tek tek ve toplamında küçük kazanır, büyük kaybeder hale gelmişseniz kumarbaz psikolojisine girmişsiniz. Allah ıslah etsin!

Bu işi sanatçı cephesinden düşünürsek;

* Zaman içinde özdeşleşilen ve imza niteliğine ulaşan figüre sıkı sıkı bağlı kalmak ve onu sürekli çalışmak mı,

* Yoksa dönemsel olarak farklı resimler yapabilmek mi, kişiyi sanatçı ve yapılanı da sanat sayar?

Okul, iş ve eş seçmek, yeni kişilerle dostluklar kurmak da kendi çapında riskler ve yeni yollar sunabilir. Doğmak ve ölmek dahil aradaki yaşam da bir risk içerir. Sanatçının eserlerinde değişebilmesi ve yatırım için risk almayı benzer risk kapsamında değerlendirmemek gerekir. Sanatçıda yaratıcılık esastır.

Sanat hayatının önemli kısmında bir figür merkezinde dönüp durarak resim yapan çok sayıda ressam sayılabilir. Hiç kimsenin bu ressamlara doğru/yanlış deme hakkı yok. Herkes istediğini resimler ve figürün resimlerini yapabilir. Konuya bir de yaratıcılık cephesinden bakmak istedim.

Bir figür merkezli resim yapan ressamların önemli kısmı ustalık dönemiyle birlikte çok satılmaya başlanan figürler etrafında resim yapmaya başlarlar. Daha yolun başında olup, bir figür üzerinde döne döne resim yapan ve sosyal medyada yaratıcılık-değişim üzerinde mesajlar yazan gençleri ve onları bu yola teşvik edenleri anlamak mümkün değildir.

İşi arz-talep olarak düşünürsek ressam satıldığı için yapıyor, bazıları da onun çok satıldığını görüyor, beğenmeye başlıyor ve satın alıyor. Bu resimlerin çok satılmış olması onu sadece “Çok satılmış resim” olma özelliğini kazandırır.

Bu resimler dahil o ana kadar o ülkedeki ve o ressamın diğer resimlerinin sanat eseri olup olmamasına çok satılması değil; sanat eseri, sanat yazarı, sanat okuryazarlığı olan sanatseverler, müzeler ve en önemlisi zaman karar verir.

Yeterli, ahlaklı ve donanımlı eleştirmen, yazar ve sanat camiasının olup olmaması da başka bir sorundur.

Ressam resmini yapar, sanat eleştirmenleri ve sanatseverler de düşüncelerini belirtir/belirtemez.

Ressam, eleştirmen ve sanatsever yoluna devam eder gider. Bu çark böyle döner. Sanatçı kendisine ömür boyu sponsor sağlamış olur, ta ki; alıcı daha cazip başka figür çalışan bir ressam bulana kadar.

Bu tür resimlerin çok satılmasında resmin sanatseverlerle ve resim alıcılarıyla çok rahat iletişim kurabilmesi ve anlaşılmasının kolay olması önemli etkendir. Ressam sanat yönü daha yüksek başka figürde bir resim yaparsa bu defa sanatseverlerin hafızasında takılı kalmış figür olmadığı için alıcı çıkmaz.

Ressam sanat ve bireysel hayatını devam ettirmek için satmak zorunda olduğu için risk almaz ve çıkışı zor olan bu yolda ilerlemeye devam eder.

Sattıkça satar, çok kazanır, sanat çevreleri fısıltılar halinde eleştirseler de, o üretmeye, sanatseverler de satın almaya devam eder.

Galeriler ressama o figürlerle donatılmış resimlerden sergi açmak için sıraya girerler. Bu durum her geçen gün içinden çıkılmaz bir kısır döngü yaratır.

Bazıları ülkenin çok satan ressamı olunca bu işi seri üretim haline getirir.

Sanatın temeli yaratıcılık olup, sanattaki yaratıcılık sürekli ve bir ömre yayılmıştır. Yaratıcılığı yapabilmek değişimle ve bu değişim için risk almayla başlar.

Değişimi zamanında yapamayanı statüko esir alır.

Tekrarlar hafızayı ve beceriyi artırır, ama kişiyi donuklaştırır ve rehavete iter.

Netice olarak; herkes istediği resmi figür olan resmi yapabilir, isteyen de para verip satın alabilir.

Zaman her şeyi olduğu gibi değerlendirerek bunu da olması gereken düzeye koyar.

VECDİ UZUN

The following two tabs change content below.

Vecdi Uzun

1959 Mersin doğumludur. İşletme ve Felsefe Lisans mezunu olup, Sanat Tarihi Lisans ve Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. İş hayatını başlangıçta banka ve finans sektöründe üst düzey yönetici ve daha sonra bir dış ticaret şirketinde ortak olarak sürdürmüştür. Yayınlanmış bazı sanatçı biyografileri kitapları bulunmaktadır. Şu an düzenli olarak çeşitli gazete ve dergilerde başta “Genç Ressamlar” olmak üzere plastik sanatçıları tanıtıcı yazılar, inceleme yazıları ve sanat yazıları yayınlamaktadır.

Son Yazıları Vecdi Uzun (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.