Fahriye Çıtaklı

 

  • Sanatı ve sanatçıyı nasıl tanımladığınızı merak ediyoruz…

Sanat bütün güçlerin üstündedir.Sanat, hali hazırda doğada bulunmayan ve varolmak için bir insan zihnine ve ruhuna gereksinim duyan, beşeri bir yapıntıdır. Bir kurgudur ve bu kurgu bir temsilden ibarettir. Söz konusu temsil esnek, yani yoruma. yorumlamaya açıktır zira tıpkı insan gibi muğlaktır

Öncelikle sanatçı, bir insan olarak kendi kendisine karşı, topluma karşı sonra da sanata karşı dürüst, tutarlı ve duyarlı olması gerekiyor. … Bence sanatçı kültürü, bilgisi, ilgisi, davranışları ve yaşam biçimi, kısaca kişiliğiyle toplumu pozitif yönde etkileyebilecek nitelikte olmalı.

Birbirinden değerli eserlerin sergilendiği ve sanatçıların katıldığı,

ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında oldukça ilgi çeken, faşizmin sembolü

“Hitler” portrenize dair, neleri ifade etmek istersiniz?

Artcontact sanat fuarı sanatın bir değer olarak toplumda yaygınlaştırılmasını ilke olarak benimseyen ve genç  sanatçılarada kapılarını açan önemli bir fuardı. Eserlerimin özellikle ağır derin mesajının halkla buluşması olması hedefimdi ve eserin ilgi görmesi bir hayli mutlu etti beni .

Bu eser aslında 1940 serisinin bir parçası , bildiğiniz gibi 1940lardaki sosyolojik değişimler akabinde  İnsanlık tarihindeki en kanlı savaş olarak bilinen İkinci Dünya Savaşı’nın bıraktığı derin izler, savaşın sona ermesinin üzerinden 73 yıl geçmesine rağmen hala görülebiliyor. O dönemden olayların ve kişilerin kendilerini özgü ve ifadeyi güçlendiren semboller ve biçimlerle anlatıyorum  ifade ediyorum.. tabiki faşizim diyince akla gelen  Hitler’in bize baktığı o bilindik, tiksinç ve herkesi aşağılayan yüz ifadesinin resmedilmesi rastlantı değildir. Bu onun özellikle seçilmiş, faşizmi anlatan biricik ifadelerinden biridir.

Hitlerin yüzündeki dokularda kullanılan kafatasları dikta rejimlerinin kurbanlarıyla beraber yücelmesi ve gücünü koruyabilmesini anlatıyor.

Faşizm terimi yüzyıla yakındır hayatımızda olsa da insanlık tarihi boyunca ırkçılık ve dikta rejimleri hep var olmuştur. Ama baskının ve baskıcının olduğu yerde daima özgürlük için mücadele eden aydınlar vardır. Sanat da bu mücadelenin verildiği alanlardan biri olmuştur. Bu sanat eseri de faşizmle mücadeleyi sürdürme niteliği taşımaktadır.

Yeryüzünde faşist yönetimler hâlâ varlığını sürdürüyorsa uzakta gözüken diktatörlük distopyalarının bize hiçbir zaman uzak olmayacağı ve bir sonraki hedefin bizim özgürlük alanımız olabileceğini ifade etme amacını taşıyarak ortaya çıkmış bir eser.

  • Ressam Fahriye Çıtaklı kimdir?

Kuşadası doğumluyum ilköğretim ve liseyi kuşadasında tamamladım ,Anadolu Ünv Güzel Sanatlar Bölümü mezunuyum. İstanbul bakırköyde yaşıyorum. Bakırköyde atölyem bulunmakta.resim dışında heykel ve karikatür dalında eserler üretiyorum. Karikatür dalında uluslararası ve ulusal yarışmalarda ödüller aldım. Sanatın dışında iflah olmaz bir hayvan severim. Marlon ismindeki köpeğimle huzurlu olabilecek bir yaşamımım var..

 

Eserlerinizin genel teması ve aktarmak istedikleriniz nelerdir?

Kadın, doğa ve insan  ve mekan kurguları  olan dışavurumcu ; yine hikayesi ve mesajı olan eserler üretiyorum.

Kadın olmak  yaşamıma doğrudan yada dolaylı bir mücadele olduğunun bilinci ile eserlerimi üretiyorum. politik işler üretme sorumluluğu üzerinden kurtarıcı yada yol gösterici pozisyonda değil tam aksine kişisel hayatımda beni direk rahatsız eden konularda ortaya çıkıyor. 

Yeni dönem sergi ve projelerinizden bahsetmek ister misiniz?

1940 lar serisi tamamlanmak üzere ilk etapda sergilenme sırası onlarda olacak.. daha sonra yine fuarlar ve kişisel sergiler içerisinde yer alacağm..

Yine sosyolojik psikolojik etkilerin göründüğü konular eserlerde yer alacak ..SÜPRİZLER YOLDA DİYELİM =)

 

 

 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.