Gizli Hazine, Altın Diş Tarihçesi

Tarihte, denizcilerin mutlaka altın diş taktırdığını biliyor muydunuz?

Eski inanışlara göre insan oğlu, eşyaları ve kıyafetleri hatta değerli sayılan mücevherleri ile diğer dünyada yaşamlarını sürdürebilmektedir. Bu nedenle tarihte eski insanlar dişlerini altından yaptırarak öteki dünya için hazırlık yapmış sayılıyorlardı.

Bernardio de Sahagun (1492-1590) adlı bir keşişin araştırmalarına göre Aztekler de Mayalar gibi dişlerine muhakkak kıymetli taşlar yerleştirerek çürüğün sebebi olan diş kurtlarından korunmuşlardır. İlkel insanlar , hastalıklara doğa üstü güçlerin sebep olduğunu ve etkilerinin uzaklaştırılması için rahiplerin dua ve efsunlarına  inanmıştır. Tarihi çok eskilere dayanan bu var oluş biçimi,  “Legand of Worm” yani solucan efsanesi olarak adlandırılmıştır.

Yunan medeniyetleri ile bilimsel tıpta “Diş Kurtları Teorisinden” bahsedilmektedir. Dişe yerleşen kurtların neden olduğu sorunlardan kimi zaman altın diş ile kurtulabilineceği görüşü ayrıca hakimdir.

Bununla ilgili en eski bilgiler M.Ö.1200-1100 yılları arasında Mısır’da yazılan “Anastasia Papirus” aracılığıyla kaydedilmiştir. Batıl anlayışlar tıpkı bugün olduğu gibi geçmişte de, bölge ve kültürlere göre farklılıklar göstermektedir.

Yaptığım araştırmalara göre, Ortaçağ dönem insanın günahını rahipler aracılığıyla itiraf etmez ise gökkuşağı göreceğine dair batıl bir anlayış mevcut idi. Anladığımız kadarıyla o dönem insanı  “diş çürüğünden gökkuşağını sorumlu tutmakta” ve itiraf için kiliseye koşmakta idi. Günümüzde ise, gökkuşağı ve diş arasında var olan  bu anlayışa rastlanmamaktadır. Anadolu’da yüzyıllardır devam eden hac ve kefen parası biriktirme geleneği günümüzde yerini “yastık altı” diye nitelendirdiğimiz yeni tabir biçimine bırakmıştır.  Zor bir anda belki nakit paranın bir anda bulunamayışı ve topluma yük olmama fikri ile var olan “altın diş” taktırma geleneği günümüz insanı için hayli ilginç sayılmaktadır.

Hem bilindiği üzere diş ağrısı baş ağrısına neden olabilmektedir  ve bu durum eski zamanlarda dolgu yerine altın diş tercihine popülarite kazandırmıştır. Altın, çok zor yıpranan bir maden olduğu için dişler daha geç yıpranıyor ve daha uzun ömürlü kullanılabiliyordu.

Bilmelisiniz ki!

Eski insanlar dişlerini altından kaplayarak hem dişlerini koruyor hemde zengin bireyler olduklarını ifade edebiliyorlardı. Sağlığın yanı sıra altın diş zenginliğin de önemli bir göstergesiydi. Türkmenistan’da altın diş sahibi olmak halen itibar ve zenginlik göstergesi sayılmaktadır. Kadınlar erkeklere oranla, tarih boyunca çok daha fazla  altın diş yaptırmaya meyilli idi.

Gizli Hazine, Altın Diş Tarihçesi

Altın, bilindiği üzere daima kriz ve zorlu dönemlerinin en istikrarlı yatırım aracı olarak kalmıştır.  Bu madenin, kolay işlenebilir olmasının yanı sıra dayanıklı olması nedeniyle, “Altın Diş” tarihte daima yerini korumuştur. Altın ve mitolojik olarak “güç, itibar” metaforlarını barındırmaktadır. Altın maddesinin dayanıklı oluşunun metafor yansımasını somut dünya da “altın kaplamanın daha az yıpranması ve uzun süre dayanabilmesi” biçiminde seyretmek mümkündür.

Bir önce ki yıl, model Kendall Jenner’ın kaplama yerine iki dişini çektirerek yerine altın diş taktırması yılın en çok konuşulan konularından olmuştu.

Geçen senelerde, “Madonna, Rihanna, Lady Gaga, Charlie Sheen ve Justin Bieber” gibi ünlülerin retro sayılan “altın diş” uygulamasını tercih ettiklerini görmüştük. Anlaşılan o ki, eskiden olduğu gibi altın diş günümüzde de zenginlik sembolleri arasında yer alıyor!

Yeni bir yazı da görüşene dek, hoşçakalınız…

 

Kaynakça:  Prof. Dr. M. Okan Akçam / Ortodonti tarihçesi

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.