KENDİNİ İNŞA ETMEK

KENDİNİ İNŞA ETMEK…

Resme ya da resim olarak sınırlamakta doğru olmaz sanat ile ilgili sürecime başladığım 1990 yılından beri farklı disiplinler de üretiyorum. Bu kişilik olarak bana uydu, bunun nedenlerinden biride çok farklı alanlarda çalışmam, tekdüze bir yaşamım olmaması diye düşünüyorum. Ortaokuldan başlayıp harçlığımı çıkarmak için çalışmam gerekti liseden sonra yüksek öğrenim…

Futbol çocukluğumdan beri hep vardı yüksek öğrenim bittikten sonra muhasebecilik, fabrika işçiliği, öğretmenlik, özel sektörde planlama sonra reklamcılık ve sonra sanat ile buluşmam. Bu kadar farklı alanlarda çalışıp sonra sanat ile buluşmak, bu nedenle bundan sonrası sanat benim için yaşama karşı bir varoluş biçimi.

Yıllar geçtikçe yaşama bakışımın sadece sanat ile olduğunu fark ettim, görmek bu yüzden çok önemli ve iyi bir gözüm olduğunu düşünüyorum. Yaptığım işleri yeterli görmeyip sürekli aradım ve buldum bazen bir leke, bazen bir malzeme bir görüntü bir söz vs. çıkış noktam oldu ve sonuna kadar peşinden gittim.

Değişik disiplinlerde yaptıklarımı üzerinde malzemesine, uygulamasına kadar düşünerek, kafa yorarak ciddiyetle yapmaya çalıştım. İşlerimi yapmadan onlar hakkında ön çalışma, araştırma yaptım ve şimdiye kadar bütün işlerimi başlıklar altında düzenledim.

Açtığım sergilerimin arşivini klasörler halinde depoladım yani yıllar sonra şu serginde hangi işler vardı kaç eser sergilendi, işlerin ölçüleri neydi diye sorsalar hepsi arşivli.

Yıllarca işlerimi bu disiplin ile yapmaya çalıştım, yaptığım bütün işlerden örnekler olan ve yaklaşık 27 yıllık bir zamanı kapsayan bloğumu kendim düzenledim, bütün sergilerimin afişlerini kendim hazırladım, manifestolarını kendim yazdım.

Başlıklar halinde yaptığım ve sergilediğim işlerime iş olsun diye isimler vermedim, işlerimi yapmadan onları önce beynimde yaptım, kendimce o işler üzerinde düşündüm tasarladım ve uyguladım yani işlerimin kendimce felsefesini yaptım.

Bu sadece bir isim değil arka tarafı olan, üzerinde düşünülen, çalışılan ve o isimle bağı olan bir şey olması gerekli diye düşünüyorum.

Yıllar içinde edindiğim tecrübe ile şu sonuca vardım eğer gerçekten sanat ile ilgili olduğunu düşünüyorsan hep daha iyisi için çalışmak üretimini çok yönlü düşünmek, korkmadan cesaret ile yeni işler denemek, kim ne der diye düşünmemek gerekiyor. Yaptığım işlerin içine farklı malzemeler eklemek için sürekli araştırmak yapılanın üzerine koymak ve çok çalışmak benim için önemli.

Sergi açmak bir takım etkinliklere katılmak tabi ki önemli ama öncelikle prensipleri olan bir duruş sergilemek gerekiyor.

Sergi açmak ama ilk önce sadece üretmek, üretmek ve çok doğru yerde, iyi kotarılmış her bir parçası ile iyi düşünülmüş emek verilmiş yeni, yepyeni işler ile sergiler açmak.

Bunu yer olarak söylemiyorum anlayış olarak söylüyorum çok basit küçük bir yerde olabilir, yeter ki anlayış bu olsun…

Sanat yolculuğu aslında kendini inşa etmektir milim, milim tuğla, tuğla…

Turhan KA. / 18 Aralık 2016 / İzmir  turhanka.blogspot.com

 

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.