Sosyomatik

SOSYOMATİK

1994 – 2004

1985 yılında Niğde’den İzmir’e gelip kardeşlerim ile birlikte işlettiğimiz reklam atölyesinde çalışmaya başladım. Sonrasında reklamcılık yaşamımı kazandığım meslek oldu 2017 yılına kadar reklamcılık ile uğraştım.

1990’ların başları, bir reklam atölyesinde çalışan otuz yaşına gelmiş bir adam, Sıradan biri her insan gibi çalışıyor, tv izliyor, çarşıya pazara gidiyor, yemek yiyor arada içiyor, dostlarıyla buluşup sohbet ediyor, takım tutuyor aklınıza gelebilecek daha bir sürü şey.

1990’ların başı olağan dışı hiç bir şey yok her şey normal, mutsuz da sayılmam hani fakat bir şeyler eksik yaşamımda, birde son zamanlarda içimde sanki konuşan birisi var. Hiç durmadan bana ” bir şeyler yap bir şeyler yap” diyen biri, iyide ne ne yapayım. Ses her geçen gün daha da yüksek sesle konuşuyor ” bir şeyler yap ”  eeh yeter be ne yapayım, kocaman bir atölye etrafımda boya kutuları, tahtalar, kartonlar, kağıtlar…

Sonra garip bir şekilde her türlü boyayla elime geçen her malzemeye tahta karton, kağıt duvar vs. üzerine resim yapmaya başladım, Bu 1994 yılına kadar bir kaç yıl sürdü, tek üzüldüğüm nokta o yaptığım resimlerden çok azı şu an elimde bir çoğunu isteyenlere verdim, bazıları da taşınırken falan kayboldu, aslında değerini bilemedim. Şöyle düşünüyorum, ben hiç bir şey düşünmeden sadece resim yapmışım. Fakat bana buda yetmedi o yıllarda gündüz sağdan soldan bulduğum kağıtlara geceleri evde küçük masamda resimler yapmaya başladım, bu aralıksız 2004 yılına kadar devam etti, bitirdiğim resimleri boylarına göre plastik çantalara koydum.

Bu çalışmalar yıllar önce geceleri evde kağıt üzerine pastelle yaptığım çalışmalar, büyük bir kısmı 1994-2004 arası yapılmış resimler, bu sergideki resimlerin bir çoğu o döneme ait sonraki yıllarda yaptığım benzer işlerde var arasında. 2011 yılında bu resimlerden bir sergi yapmak fikri gündeme gelince resimleri koyduğum plastik çantaları boşalttım ve saydım toplam 265 adet resim çıktı.

Birçoğunu artık unutmuşum görünce şaşırdım, bunları da 3 farklı şekilde çalışmışım figürlü olanları ayırdım, hangi duyguyla yaptıysam artık insana dair şeyler öfke, sevinç, aşk, kaygı, keder kadın, erkek ilişkileri , sosyal şeyler, çeşitli semboller ve rüya, paradoks, bulmaca gibi günlük yaşantımızda yeri olan durumlar. Günümüzde teknolojinin şekillendirdiği yaşamlarımızı düşündüm , ne çok matik vardı yaşamımızda bankamatik, taşıtmatik, otomatik , matematik, karizmatik uzar gider bende insana dair, yaşama dair bu resimlerime SOSYOMATİK adını verdim…

Bu başlık çok ilginç geldi bana yabancı bir dile çevirmek istediğimde mümkün olmadığını gördüm, SOSYOMATİK her dilde SOSYOMATİK…

Bir çoğu kağıtlara yapılmış resimler tuval üzerine, ahşap üzerine yaptıklarımda var, çoğunluğu bu 10 yıllık süreçte yapılmış resimler, sonraki yıllarda azda olsa bu seriyi devam ettirdim, toplam 125 adet. Sergide bu resimlerden seçilen 60 kadar resim sergilenecek.

2008 yılında gelen bir teklifle bu resimlerden seçilen 30 resmin özel bir kağıda 10,ar adet baskıları yapıldı imzalı olarak 60×40 cm. bir kısmı da 40×40 cm ölçülerinde 320 adet Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına asıldı.

Turhan KA. / kasım 2012 / İzmir

 

 

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.