Turgay Sarıkaya Röportajı

Ressam Turgay Sarıkaya

Sanat, farklılıklarımızla bir arada yaşama kültürü geliştirerek toplumları  “Evrensel düşünceye” yaklaştırır!

Sanatçı; sanatın meydana gelmesini sağlayan yaratıcı kişilik!

Merhaba Turgay Bey, öncelikle sorularımıza vakit ayırdığınız için okuyucularımız adına teşekkür ederim. Sizi hiç tanımayan okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kendimi şöyle tanımlayabilirim. Evrenin değişmeyen tek gerçeği olan yaratım; her bireyi çalışarak ,çabalayarak, mücadele ederek bir yerden bir yere götürür, yani yol sonsuzdur. Bunu biliyorum, bunu öğrendim yoldayım…

Sanatın insanlık üzerindeki etki ve gücü hakkında neler söylemek istersiniz?

Sanat toplumun gelişimine öncülük eder farkındalığını artırır.  Farklılıklarımızla bir arada yaşama kültürü geliştirir yani toplumları’ ‘Evrensel düşünceye” yaklaştırır!

Sanatçı “Turgay Sarıkaya” sanatı ve sanatçıyı nasıl tanımlar?

Sanatın tanımını çok uzun cümleler yerine kısacık tarifleyeyim insan müziği bulmuş hiç olmayan bir şeyi yani resmi, heykeli söylemiyorum çünkü doğa var, insan var formlar var hani o enteresan değil, görünen şeyler yapılabilir de…

Müzik hiç var olmayan bir şey. Sanatçıya gelirsek; özcümle; sanatın meydana gelmesini sağlayan yaratıcı kişi!

Sanat icra etmek kadar izlemekte, insanı duyguları açığa çıkarıyor, tamamlıyor ve iyileştiriyor! Siz sergilerinizi ziyarete gelen insanları izlediğinizde neler görüyorsunuz? Sanatı izlemek, kişilerde iz bırakıyor mu sizce de?

İnsan düşünen, yorumlayan, yaratan bir varlık olduğu için sanatın  estetizmi ve güzelleştirici hali insanın ”neleri” yapabileceğini insana gösterir.

Başkalarının duygularını çok fazla bilmiyorum. Kendim sanat eserini hayranlık ve arınmış bir ruh haliyle izlerim!

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile sanat arasında ki ilişkiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Gelişmiş toplumlar birçok şeyi hallettiklerinden, ”insani gelişmişlik” olarak daha üst normlarda yaşıyorlar. Daha özgür, daha rahat olduklarından iç seslerinin peşine düşme şansları oluyor. Sanat da, aşk gibi güzel bir yemek gibi yaşamın konforu, lüksü…

Ressam olmanın sizde yarattığı en büyük farkındalık ne oldu?

Ressam mıyım bilmiyorum kendimi ressam olarak tanımlarsam o insanlara haksızlık etmiş olurum. Ben yapabildiğimi çiziyorum, sorgulayan bir yapım olduğu için hep ararım. Aramak ”fark ettiriyor” zaten…

Geçmiş sergi ve projelerinizden bahseder misiniz?

Bir kaç ay önceki son sergimden bahsetmek isterim.

İçinde bulunduğumuz Pandemi’ nin tematik bir yorumu olan işlerimi ”Penceresiz Evler” ismiyle sergileme şansım oldu. Bir nevi ‘‘yarına tarih olacak bugünkü notlar”

Maalesef izolasyon koşulları, sergi salonunun konumu, tanıtım eksikliği vs. görünürlüğü eksik bıraktı.

İmkan olsa daha çok insanın gezebileceği merkezi bir yerde sergilemek isterdim.

Yeni sergi ve proje haberleriniz sanatseverleri mutlu edecektir!

Samimiyetle yanıtladığınız sorular adına içtenlikle teşekkür ederim. Yeniden görüşmek üzere… 

 

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.