Turhan KA.

SANATÇI OLMANIN LÜZUMU YOK…

Sanatın eğitimi olur,iyi olursa hem de çok iyi olur ama sanatçı olma eğitimi veren bir kurum bilmiyorum. Eğer öyle olsa resim – heykel eğitimi alanlar resim heykel sanatçısı, edebiyat eğitimi alanlar şair, romancı olurdu, yada sinema okuyanlar yönetmen, yada en iyi daktiloya sahip olan en iyi şiiri yazardı, en iyi fotoğraf makinesi olan en iyi fotoğrafı çekerdi… yok böyle bir şey…

Fakat günümüzde bu empoze ediliyor adeta pompalanıyor çünkü bu bir trend artık herkes sanatçı olmak istiyor… Koca koca özel ders veren okullar, kurslar açılıyor, atölyeler açılıyor vaat edilen de sizi sanatçı yapmaya götüren yola sokmak, çünkü bu işte çok para var. Bütün bu basamakları geçmelisiniz dersler almalısınız, fuarlara, bienallere katılmalısınız kısaca para harcamalısınız para. Sermaye bu parayı verenlere bunu vaat ediyor ve bu tür organizasyonlara katılanlarda zamanla buna inanıyor ve kartvizitine, sayfasına, instagramına yazıyor SANATÇI…

 

Bu arada kurs ders veren her yer için bunu asla söylemiyorum her işte işini doğru yapan insanlar var ve onlara sözüm yok. Ama ders kurs vesaire derken bu iyi niyetli insanları sanatçı havasına sokup bu işten iyi para kazanan çok insan var kazansınlar bana ne ama bunu sanat vs. diye yapmasınlar ondan sonra ne sanat ne değil çorba oluyor, herşey birbirine karışıyor.

Ülkenin başkentinde kocaman çağdaş sanat fuarı açılıyor, içine girince sanat bumu diyorsunuz.

 

 

Oysa bakınca bunun hiçte böyle olmadığını görüyoruz, yani sadece bunlar yetmiyor.  Sanat eğitimi olmalıdır fakat bugünkü gerek sınav şekli, öğrenci alımı ve sanat eğitimi hiç de verimli değildir. Bu bölümleri bitirenlerin çok büyük bölümü mezun olduktan sonra gerçek yaşamda bunu devam ettiremiyorlar, çünkü gerçek eğitim yaşamın içinde gizli aslında eğitim hiç bitmez isterseniz hep öğrenirsiniz. Mesele resim çizmek, renk kullanımı teknik  falan değil bunları öğrenirsiniz… konu sanatın ne olduğu ve buna giden yolun açılması asıl olan bu. Yaşama bakarken bunu sanatla yorumlama, sanat ile birlikte yaşama, birlikte var olma eğer yaşama böyle bakamaz iseniz resimde, heykelde, renklerde sizi bırakır. Bunu da ancak çok çalışarak ve buna uygun bir kafa ve sürekli gelişerek yapabilirsiniz.

 

 

Eğitim ile öğrendiklerinizin üzerine kendiniz bir şeyler koymazsanız ortada kalırsınız. Hiç kimse sizi sanatçı falan yapamaz bakmayın o her yerde yer alan katılan sanatçılar, sanatçılarımız ibarelerine yada kartvizitlere, afişlere yazılanlara bu o kadar kolay değil, sanatçı denen şeyden de çok fazla olmaz zaten. Eğer öyleyse ve bu kadar bol ise zaten o sadece bir kelimeden ibaretttir bu durumda sanatçı olmanın lüzumu da yoktur, bu kadar çok olan şeyin anlamı da yok. Bu bir var olma halidir yaşam gibi, çünkü sanat da yaşam gibi dinamiktir hiç yerinde durmaz, tembelliğe gelmez öğrendiğiniz iki teknik vesairede sizi kurtarmaz ancak kendinizi aldatırsınız. Sanat bir yaşam şeklidir, yaşama bakış şeklidir ve bunu ancak çok çalışarak gelişerek, samimi olarak yaparsanız size eşlik eder. Şu sözü çok severim “Sanat diye bir şey yoktur aslında, yalnızca sanatçılar vardır…

Sözün kısası eğitimli de olsa, alaylı da olsa gerçekten sanat için çalışan üreten işini doğru yapan, samimi olan herkese yürekten selamlar.

Turhan KA.

23 temmuz 2022

 

 

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.