Turhan KA. TUTARTSIZLIKLARIM

TUTARTSIZLIKLARIM…

Bir anlatım biçiminde uzun süre duramıyorum, bunun çokta önemli olduğunu düşünmüyorum sürekli yeni olanaklar arıyorum, aramakta değil aslında onları bir şekilde buluyorum. Yani biraz tutarsızım çalışırken hiç bir planım olmadan hissettiğim bir şeye kendimle çelişme pahasına da olsa, hemen el atıyor, yöntemimi değiştiriyorum. Daha doğrusu benim sanatımı var eden bu yaptığım tutarsızlıklarım, kendimle olan çelişmelerim.

Tutarlılığı, bir sanat yapıtına dinginlik ve açıklık kazandırdığı için yararlı bir özellik olarak tercih edenlerin sayısı oldukça çoktur. Fakat önünde çok çeşitli yaratma olanakları bulunan bir sanatçının, her zaman bu olanaklardan bir tanesini seçip öbürlerini bir yana bırakması nereye kadar doğrudur acaba?

Kuralları iyi öğrenilmiş bir teknik, iyice ustalık kazanılmış belli konular bir sanatçıyı bir yerlere taşıyabilir belki. Ne var ki genellikle varılan yer, yaratıcılıktan ziyade ustalık alanıdır. Her usta iyi bir üretici olabilir, ancak bu onun iyi bir yaratıcı olduğu anlamına gelmez.

***“Aslında, hiçbir biçemi olmayan bir ressamım belki. Biçem, çoğu zaman bir ressamı yıllar ve hattâ tüm ömrü boyunca aynı bakışa, aynı tekniğe, aynı formüle hapseder” Bu bir biçemim olmadığından ziyade, aslında birden çok biçemim olduğu anlamına gelir,diyor Picasso…

Bende illede bir çizgiye, biçeme, renge bağlı kalmak gerekli değil diye düşünüyorum.

Evet benim sanatımı ayakta tutan beni var eden bu tutarsızlıklarım çünkü beni besleyen bir şey bu. Ressam olmak falanda umurumda değil yada yaptıklarım hakkında söylenenlerden, çünkü bunu birileri için değil böyle hissettiğim için böyle yapıyorum. Bir dürtü, bir his, bir var olma biçimi yaşamın içinde olan ve biriktirdiğim görsel hafızama dokunan ne varsa benim için bir çıkış noktası bunu yakaladım mı bırakmam ve onunla giderim fakat bu süreli bir şey onunla her türlü hesaplaşır ve vedalaşırım. Bu bir çizgi, leke, renk, malzeme, biçem vs. her şey olabilir o bende bitince gider bazıları da benimle olmaya devam eder.

Bir şekilde bana temas eden bu sanatsal kesişmeler benim sanatımı çok diri tutar. Hep aynı yere seyahat etmek güzel’midir güzeldir Fakat hiç bilmediğin bir yere gitmek daha heyecanlıdır. Aslında ikisi de değil aynı yere de gitseniz farklı şeyleri görmeyi bilmeli bunu fark ebilmelisiniz yani bunu bilmiyorsanız hep farklı yerlere de gitseniz sonuç değişmez bu sizinle ilgili bir durum…

Beni var eden yada benim sanatımı olşturan belli bir malzeme, yöntem teknik vs. değil bütün bu yaptıklarımın hepsi benim aslında.

Turhan KA.

***(Akt. Dore Ashton, Picasso Konuşuyor.

Ütopya Yayınevi, sayfa 114

TURHAN KA. / HEYKELLER… – YouTube   İZLEYEBİLİRSİNİZ!

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
TURHAN KA. Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl’de doğdu. 1985 yılında İzmir’de reklam sektöründe çalışmaya başladı. 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son 5 yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu atık malzemelerden yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin olduğu bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor. Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı. BRHD üyesi resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan, bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. kendi sanat anlayışını şöyle tanımlıyor. ''Benim sanatım hiç bilmediğim fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''

Son Yazıları Turhan KA (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.