Zeynep Merve Çiçek

1987 yılında Ankara’da doğdu. Lise Eğitimini 2001–2005 yılları arasında Kırıkkale Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nde, Lisans Eğitimini 2005–2009 yılları arasında Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda, Yüksek Lisans Eğitimini 2009–2012 yılları arasında Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda tamamladı. 2017 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda Sanatta Yeterlik eğitimine başladı. Resim alanına paralel olarak sanatın diğer alanlarından grafik, seramik ve fotoğrafla hem kişisel hem de mesleki anlamda ilgilendi. Sanatta Yeterlik eğitimi süresince mekâna özgü sanat konusu üzerine araştırma ve incelemeler yaptı. Yaşadığı şehirlerde mekâna özgü enstalasyonlar gerçekleştirdi. Bugüne kadar 5 kişisel sergi açtı ve birçok karma sergiye katıldı. Son dönem çalışmalarını; aidiyet, aidiyetsizlik, dışlanma, yabancılaşma, kamusal yaşamın gündelik yaşama etkisi gibi meseleler doğrultusunda biçimlendirmektedir. 2010 yılından beri Görsel Sanatlar Öğretmenliği yapmakta olup çalışmalarına Ankara’daki kişisel atölyesinde devam etmektedir.

Görsel Günlükler Mesele 

Görsel Günlüklerde; yaşanan günün bireyi veya toplumu ilgilendiren olay örgüleriyle bireyde bıraktığı izlerin özeti, değerlendirmesi söz konusudur. Çalışmalarda tuval bezi, dikiş ve yazı özellikle önemli bir rol oynar. Yaşanan olay ya da durumun değiştirilmesi mümkün değildir, geçmişe müdahale edilemez ancak, değiştirilmesi istenen olumsuz durumların üzerine olumlu durumlar inşa edilebilir. Bu tutum çalışmalarda olumsuz durumun üzerine yeni bir tuval bezi dikilerek, yeni durumun resmedilmesiyle aktarılmıştır. Yani dikişli olan her görselin altında başka bir görsel bulunmaktadır. Tıpkı yaşanan durumların değiştirilememesi ancak saklanabilir bir yapıda olması gibi…

 

Yaşam ve sanat süreçlerinizi anlatır mısınız? Sizi resim sanatına yönelten köşe taşı nedir? Sanat camiasında yer alma çabanızın temeli nedeni nedir?

Sanat, yaşamımda, çocukluğumdan her türlü zorlukla mücadele etme biçimime etki eden, yaşadığım sıkıntıların karşısında beni destekleyen bir unsur olarak yer aldı. Çocukken oyuncaklardan ziyade kalem, kâğıt ve boyalar daha çok ilgimi çekerdi. Üç, dört yaşımda bile sahip olduğum nesneleri, hayatımda var olan kişileri resmederdim. Resme karşı olan ilgimin ailem de farkındaydı ve ilkokuldan itibaren beni hep resim konusunda desteklediler. Sanata katkı sağlayan insanlara çok saygı duyuyorum ve ben de sanata katkı sağlayabildiğime ve ilerleyen süreçlerde de katkı sağlayabileceğime inanıyorum. Aslında toplumdaki her bireyin sanata ihtiyacı var. Ben kendi alanıma dikkat çekmek, üretimlerimde yaşanan olayların ve durumların ince nüanslarını vurgulamak amacındayım.

Sanatsal üretim süreçlerinde sanatçı ve tasarımcıların farklı materyallerden ve konulardan yararlanmaları ve yeni yöntemler denemeleri sizce bir gereklilik midir?

Bence bir gerekliliktir. Her sanatçı kendi temasını en iyi şekilde ortaya koyabileceği bir yöntem ve teknik geliştirmeli veya var olan farklı yöntemleri kendince yorumlamalı. Eğer böyle olmasaydı sadece yağlıboya ile tuvale resim yapıyor olurduk.

Genç bir ressam olmanın güçlükleri nedir?

Genç ressam olmanın en büyük güçlü başkalarına bağımlı olması. Yarışmaya katılmak, hocalara kendini ispatlamak veya galerilerde yer almak gibi durumlar çok zorlayıcı. Kimisi bulunduğu çevreden şanlı oluyor fakat çoğunluk kendini gösterme çabasında diye düşünüyorum. Birinin bizi keşfetme ihtimali oldukça güç.

Sizce sanat nedir? Sanatın yönü nereye yönelik olmalıdır? Sizin sanat üretiminiz çizdiğiniz bu yol sizi nerelere getirdi ve daha da nasıl sanatınızı ilerletecek?

Sanat bireyin kendini sahip olduğu argümanlarla, fikirlerini, tekniğini, düşüncesini bir sanat dalı aracılığıyla ortaya koymasıdır. Sanat geçmişi, bugünü ve yarına dair olası durumları en iyi şekilde ortaya kayabilen alanlardan biridir. Sanat yaşantıyla özdeşleşerek ilerlemelidir. Benim kendi üretimlerimde gözlemlediğim en önemli durum izleyicinin resimlerimde kendinden bir parça bulduğunda resimlerimden keyif alıyor olması veya bir kavramı kendi özgün bakış açımla ortaya koyduğumda etkileniyor olması. Ben hem sanatçı hem öğretmen kimliğine sahibim. Çizdiğim yol beni sanata ilgisi olmasa bile ilgisini uyandırabildiğim insanlarla, fikirlerimle, üretimlerimle yer alabildiğim ortamlarla ve bu konuda profesyonel olan kişilerle kesiştirdi. Bu şekilde de devam etmeyi düşünüyorum.

 

Zeynep Merve Çiçek | instagram

Nazlı Işık | instagram   |   web site

The following two tabs change content below.
1992 Ankara doğumlu Nazlı Işık" Yeni Nesil Sanat" topluluğu sanatçılarındandır. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği bölümünden 2014 yılında mezun olan Nazlı Işık, 2018 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Yurt içi, yurt dışında karma sergi ve fuarlarda yer alan sanatçı, eser çalışmalarına Ankara’ da atölyesinde devam etmektedir. Nevart Sanat ve Tasarım Akademisi’ nde eğitim koordinatörlüğünün yanı sıra Geleneksel Kuyumculuk Yöntemleri üzerine Ahumay Sanatevi’ nde eğitimi sonrasında çalışmalarına devam etmektedir.
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.