ABD’ de Türk Minyatür Sanatçısı Şermin Ciddi

ABD’DE BAŞARILI ÇAĞDAŞ BİR  MİNYATÜR SANATÇISI

ŞERMİN CİDDİ

“ Minyatürden yola çıkarak, iki boyut içinde biraz hareket sağlayarak üretmek, benim için  çok büyük avantajdır…”

Klasik minyatürle başlayıp minyatürü tuval üzerine uygulayan Şermin Ciddi;  benim için  her sanatçıda olması gereken titiz çalışmanın, araştırmanın, risk almanın ve sabrın örneğidir.  Klasik minyatürden bugünkü yerine gelmesi çok yıllarını aldı.

Sanatı yanında zarif, naif ve duygu yüklüğü kişiliği aramızda güzel bir dostluğun kurulmasına zemin hazırlamıştır. Amerika’ya taşınma konusunda iki dost olarak kendisiyle uzun uzun konuşmuştuk.

Türkiye’de bulunduğu dönemde kendisi ile dergilerde  söyleşiler yapmıştık.  Kendisiyle yakında yayına hazırladığım uzun bir söyleşi hazırlığı içindeyiz.

Dört yıl önce çok büyük bir cesaret örneği göstererek İstanbul’dan Amerika’ya yerleşen sevgili dostum minyatür sanatçısı Şermin Ciddi’ den aldığım en son mektubunu onun izniyle sanatseverlerle paylaşmak istiyorum.

Saygıdeğer Vecdi Bey,

Umarım iyisiniz ve güzel ve sağlıklı  bir yaz dönemi geçirmektesiniz!

Konuştuğumuz üzere size yazıyorum. Hatırlamak açısından kısaca özetleyecek olursam; 2017 Nisan ayında Torpedo Factory Art Center’e  sanatçı olarak seçilip, USA ye yerleşme kararı almış, Ağustos 2017 den itibaren de yerleşmiştim ve  burada sanat hayatıma devam etmekteyim. Bu sanat merkezi USA nin en büyük, 83 stüdyo ve 7 galeri ve  bir çatı altında oluşan,  sanatçılarının burada üretip, sergileyip aynı zamanda sanatseverlerle buluştuğu bir sanat merkezi.

Şu anda burada daimi stüdyomda çalışmalarımı sürdürüyorum.

Yaklaşık 4 sene içinde 3 kez VAO( Voice of Amerika ) televizyonu benimle röportaj gerçekleştirdi. John Hopkins University School of Advanced Studies’den Berkin Şafak Şener ile bir sohbet gerçekleştirdik. Minyatürlerimden biri Smithsonian DK Penguin Random House yayınlarından “Journey”de yer aldı. Yine John Hopkins SAIS Üniversitesinde  Profesör Liesel Hintz’in konuğu oldum ve orada mini bir sergi hazırladık . Alexandria’nın yerli gazetelerinden “Zebra” iki kere çalışmalarımı anlattı. Yine local gazete olan “ Alexandria Times” gazetesinde benim dört sayfalık  röportajımı “ Humanity in miniature” başlığıyla yayınladı.

İki defa kendi stüdyomda sergi ve reception ile yeni serilerimi tanıttım. Bunlardan birinde Alexandria Belediye Başkanı bizzat sergime geldi. Geçen sene covid nedeni ile yapamadığım üç receptionumu bu sene yapmayı düşünüyorum. Bu arada değişik galerilerin karma sergilerinde yer aldım. 2 ay önce “Turkish American Television” benimle bir röportaj gerçekleştirdi.

Pandemi döneminde 2020 yazında “Virginia Museum of Fine Art” ödününe layık görüldüm. Dörtyüze yakın müracaatın olduğu ve 40 kişinin seçildiği kişilerden biriyim. Ayrıca Alexandria’dan katılan  tek kişiyim.

Temmuz 2021/Ocak 2022 arası Virginia Museum of Fine Art’ın Richmond İnternational AirPort’taki sergi yerinde sergilenmek üzere teklif aldım. Eserlerim 6 ay süresince orada olacak.

Unuttuğum olmadı ise hatırladıklarım bunlar.

Kısa sayılabilecek bir süre içinde önümüzdeki ay dört sene olacak, sanırım burada dikkatleri üzerime çekme çabam sürüyor. Özellikle “Virginia Museum of Fine Art” ın dikkatini çekmek beni çok onurlandırdı.

Geldiğimden beri görüşlerim ve  konularıma bakış açım oldukça değişti. Devamlı bir arayış, yaratış İçinde olmak!

Minyatürden yola çıkmam, iki boyut içinde biraz hareket sağlayarak üretmem benim için avantajdır. Gerek sanat açısından (seçici  juriler) değerlendirme olsun , gerekse sanatseverler açısından olsun yaptıklarımı unique( eşsiz) olarak değerlendirmeleri beni burada farklı kılıyor. Ayrıca içinde büyüdüğüm zengin topraklardan aldıklarımla,  kimliğimi kaybetmeden sanat yolunda yürümem ayrıcalık oluşturuyor. İyi şeyler yapabilmek için;  yeteneğin dışında zemini sağlam metod içinde senelere dayanan eğitim, muntazam  çalışma içinde çok araştırmak, üretmek, yol almak, tecrübe ve yurt dışında kabul görmek çok önemli. Dünyaya, sanat dünyasına buradan,  rekabetin sınırsız, teknolojinin insan hızının önüne geçtiği yerden bakmak çok farklı.

Peki ben ne yapıyorum? Hedeflerim ne? Pandemi sırasında yalnızca insanoğlu hapisti. Doğa her hali ile baharı coşku ile yaşadı. Hayvanlar daha mutlu bizsiz daha özgürce yaşama şansı buldu. Doğanın bize ihtiyacı yok, tam tersi bizim onu korumak için tedbirleri bir daha gözden geçirip acil çarelere ihtiyacımız var. Buradan yola çıkarak; Kubad Abad tablomdaki ve onların “kuş” motiflerinden yola çıkarak yeni kompozisyonlar oluşturdum. Mesaj; “ BİRBİRİMİZE SAYGILI OLUP SEVELİM, DOĞAYA VE HAYVANLARA KARŞI DAHA DUYARLI OLALIM, ONLARI KORUYALIM”

Bu seride hava/su/ özellikle kutsal geometri, hayat ağacı desenlerini kullandım kuşlar ile.  Amacım gelecek nesillere iyi bir dünya bırakabilmek çabası, bir sanatçı olarak(bu unvana kabul edilebilirsem) tuvalim ve boyalarım ile katkıda bulunabilirim. Benim sözlerim kendimi ifadem, çabam ancak bu yolladır.

Alexandria harita çalışmalarıma, evlerime  devam, sırada Washington, New York var…

Bunları yaparken ayrıca yeni bir yol hazırlığı içindeyim,  yüzleşme, yansımalar, zıtlıklar..

Varlık/yokluk( doluluk/ boşluk) çin resimlerinde kullanılan boşluklar beni çok etkiliyor!

Herşey zıddı ile var ise,

Görünen ve görünmeyenin ardında ….

Daha da yazabilirim ama sizi daha fazla yormayayım, yakında yapacağımız uzun söyleşi için sorularınıza cevap vermek daha iyi olabilir.

Sevgi ve saygı ile

Şermin Ciddi

www.serminciddi.com

 

 

The following two tabs change content below.

Vecdi Uzun

1959 Mersin doğumludur. İşletme ve Felsefe Lisans mezunu olup, Sanat Tarihi Lisans ve Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. İş hayatını başlangıçta banka ve finans sektöründe üst düzey yönetici ve daha sonra bir dış ticaret şirketinde ortak olarak sürdürmüştür. Yayınlanmış bazı sanatçı biyografileri kitapları bulunmaktadır. Şu an düzenli olarak çeşitli gazete ve dergilerde başta “Genç Ressamlar” olmak üzere plastik sanatçıları tanıtıcı yazılar, inceleme yazıları ve sanat yazıları yayınlamaktadır.

Son Yazıları Vecdi Uzun (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.