Fatih Koyuncu

Okuyucularımıza kendinizden, sanatsal süreçlerinizden bahseder misiniz?

1989 yılında Ordu Ünye’de doğdum. Ünye lisesinde öğrenim görmeye başladığım yıl resim öğretmenim Bakiye Demircan yeteneğimi keşfetti ve ikinci sınıfta aynı lisenin sanat bölümüne kayıt yaptırdım. Tabii bu süreç oluşmadan önce ablamın sanata olan yeteneği ve evde yaptığı çalışmaların katkısı ve resim öğretmeni bir amcamın olması ve onunla olan bağımız, sanata olan ilgimin artmasına ve yeteneğimi keşfetme yolumda faydasının olduğu kanaatindeyim. Lisans eğitimimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi resim öğretmenliği bölümünde aldım ve o süre zarfında bir çok  heykel ve seramik projelerinde yer aldım. Yüksel lisans eğitimimi Hacettepe üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde tamamladım. Yüksek lisans eğitimim boyunca çeşitli atölyelerde sanatsal çalışmalar yaptım. Kişisel olarak üretmeyi ve gözlem yapmayı seven birisiyim. Yaşadığım çevreye ve dünyaya karşı bir görevim olduğunu düşünüyorum ve bu düşünceyi mutlu olduğum ve yapmayı en çok sevdiğim şekliyle yani seramik heykeller yaparak ifade etmeye çalışıyorum.

Sanatsal üslubunuz ve tekniğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Genel anlamıyla toplumsal alanda yaşanan olaylar ve bu olayların insan psikolojisinin üzerindeki etkilerine yoğunlaşan figüratif seramik heykeller yapıyorum. Örnek vermek gerekirse bireylerin özgürlük mücadeleleri, kapitalizmin getirdiği gelir adaletsizliği ve insanların bu süreçten nasıl etkilendikleri, şahitlik ettiğimiz Suriye’de yaşanan iç savaş ve buna bağlı olarak yaşanan göçler sonucunda savaşın getirdiği yıkımlar, çocukların bu süreçten nasıl etkilendikleri gibi konular üzerinde yoğunlaşan çalışmalar yapmaktayım. Bu sürece bireysel olarak hissettiğim duyguların sanat yoluyla dışavurumu diyebiliriz. Bu dışavurum genellikle sert kaya formuna benzer soyut formların içinden çıkmaya çalışan insanların ruh hallerini belirli simgesel hareketlerle ifade etmeye çalışmaktadır. Genel itibariyle insanları düşünmeye iten ve fikir yürütmelerine neden olan işler yaptığımı düşünüyorum ve aldığım geri dönüşlerde de bunları gözlemlemekteyim. İfade etmeye çalıştığım konuları her ne kadar soyutlanmış figürlerle ortaya koysam da temelde anlatmak istediğim konuyu toplumun her kesiminden insanların anlayabileceği en somut haliyle ifade etmeye çalışıyorum; kendi üslubum ve imge dünyamla.

Sanat yaşamınızda etkili olan akımlar ve sanatçılar kimlerdir?

Henry Moore, ve Alberto Giacometti gibi sanatçıların figüratif soyutlamaları, Mark Rothko’nun devrimsel nitelikteki resimlerinde kullandığı renkler ve yalınlık, Pako Durrion’nun multidsipliner yapısı, Rodin’in anlatımcı ve özgün tasarımları sanatıma ve gelişimime çok büyük katkıları olmuştur. Bunların dışında ise ana sanat hocam Feyza Çakır Özgündoğdu’nun çalışmalarındaki yenilikçi ve arayış içindeki sanatsal süreci, yaptığı çalışmaların özgünlüğü benim için örnek teşkil etmiştir.

Sanatçı ve eserleri arasında bir bağ mevcuttur. Bu bağlamda sizin için en önemli eserinizi kendi gözünüzden yorumunu bizimle paylaşır mısınız?

Sanatçı olarak yapmış olduğum tüm eserler benim için çok kıymetli ve özeldir ancak kendi hayat yolumdaki en önemli mottolarımdan biri olan adalet ve eşitlik duygusu ve bu duyguyu en somut haliyle anlattığım çalışmalarımdan bir tanesi de ”Sömürü” adlı çalışmamdır. ‘’Sömürü’’ adlı çalışmam günümüz dünyasındaki gelir adaletsizliğine ve konfor alanlarımızın artarken dünyanın birçok yerindeki insanların açlık ve susuzlukla mücadele etmesini simgelemektedir. Aynı dünya da yaşayan çelişkili hayatları göz önüne sermeye çalışan bir çalışmadır. Biçimsel olarak halkalar dünyayı simgeliyor içindeki iki farklı figürde çelişkili durumu ifade ediyor. Bu çalışma için kısaca özetlemek gerekirse aynı dünyada yaşayan güçlü olanın güçsüz olanı ezdiği düzenin eleştirisi diyebiliriz.

Sanatta özgünlük hakkındaki fikirleriniz nedir? Eserlerinizi özgün ve biricik yapan nitelikler nelerdir?

Bence sanatta özgünlük gerekliliktir. Ancak günümüz dünyasında salt bir özgünlükten bahsetmek çok zordur. Benzer formalist kaygılar ya da benzer içerikler görmemiz mümkündür. Burada belirleyici olan içerik olarak bir konuyu sanatçı olarak senin nasıl yansıttığındır diye düşünüyorum. Kendi işlerimi özgün kılan şeyler figürlerimin bana has biçimlerinin ve duruşlarının yanı sıra içeriğinde sosyolojik ve psikolojik temeller üzerine kurulu olmasıdır.

Fatih Koyuncu | instagram

Nazlı Işık | instagram |   web site

The following two tabs change content below.
1992 Ankara doğumlu Nazlı Işık" Yeni Nesil Sanat" topluluğu sanatçılarındandır. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği bölümünden 2014 yılında mezun olan Nazlı Işık, 2018 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Yurt içi, yurt dışında karma sergi ve fuarlarda yer alan sanatçı, eser çalışmalarına Ankara’ da atölyesinde devam etmektedir. Nevart Sanat ve Tasarım Akademisi’ nde eğitim koordinatörlüğünün yanı sıra Geleneksel Kuyumculuk Yöntemleri üzerine Ahumay Sanatevi’ nde eğitimi sonrasında çalışmalarına devam etmektedir.
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.