Güven Baykan Söyleşi Haberleri

Güven Baykan Söyleşi Haberleri

Ressam Yasemin Kalyoncu

Bu hafta konuğum ressam Yasemin Kalyoncu

Yasemin Kalyoncu resimlerinde, kadın figürlerini renk, biçim, form ve ışık gölgeyle mekânsal ilişkileri kurgularken, ruhsal dönüşümüyle ilgili izleyiciyle real anlamda bağ kurmaya çalışırken psikolojik olarak  arka plan da izleyicinin hazır bulunuşluğuna göre de bir ilişki kurabilmesini sağlamaktadır. Aslında kendi içsel yolculuğuna izleyicileri katarak, onlarında kendi maceralarını yaşamalarını sağlamaktadır.

  • Sevgili Yasemin eğitiminiz ve kısa bir özgeçmişinizle başlayalım isterseniz. Bize kendinizi anlatır mısınız?

Trabzon doğumluyum, eğitim hayatımda orda geçti 2003 ve 2009 yılları arasında ankarada yaşadım sonra yeniden kürkçü dükkanına Trabzon’a döndük J başka ne söyleyeyim ben kendimi anlamadım ki anlatayım, konuşuyoruz işte bol bol renk ve biçimlerle …

  • Resimle olan serüveniniz nasıl başladı?

Öncesi her çocuk gibi resim yapmayı hikaye ve şiir yazmayı severdim, hala seviyorum….

Picasso’nun bir sözünü bu aşamada anımsamadan geçemem ‘çocukların hepsi sanatçıdır önemli olan büyüdükten sonra sanatçı kalabilmek’   bizim meselemiz bu sanırım.

Ondan sonra eğitim dört yıl resim eğitimi 3 yıl yüksek lisans ve 25 yıllık sanat eğitmenliği….

  • Bize yeni olan serginiz Puandorg’tan bahsedebilir misiniz?

Puandorg aslında geçen yıl açılacaktı malum hala süren pandemiden dolayı verdiğimiz es’i burada sonuçlandıralım yeni tınılara geçelim dedik. Aslında puandorgun isim annesi bir müzisyen arkadaşım . şiirler zaman ve zamansızlık üzerinden giderken edebiyatçı arkadaşım  ile davetiyede kullandığımız resmin görselinden zaman yolculuğundan çıkıp  hop birde baktık ki puandog…..

  • Çalışmalarınızda neleri kendinize ana tema olarak alıyorsunuz, nelerden esinleniyorsunuz?

Her şeyden esinlenebilirim tüm algılarım açık  çok gözlem yaparım ve sürekli çizerim. Bu bir üretim bir iletişim bir hesaplaşma, yargılama…her şey olabilir insana dair yaşama dair.. sonra bunları sunma diline gelelim Trabzon’daki düşler ve kanatlar sergimde öğrencim söyle bir yorum yapmıştı ‘sürekli aynı objeler le farklı şeyleri anlatabilmek…. …evet gelelim neyi bahsettiğimize tabi dahası var ama bu yeterli sanırım. Melekler, çello, hayvanlar, ve çiçekler…yani insana yaşama hayallere dair her şey benim esin kaynağım olabilir,

  • Resmi diğer güzel sanat dallarından ayıran, ya da özel kılan ne?

Sanat başlı başına özel ama benim için özel kılan tercih ettiğim için sanırım en çok kullandığım dil olduğu ve en çok resimle iletişim kurduğum için sanırım. Şiir müzik ve öyküler de var benim hayatımda en çok yeri resim kaplıyor, Simonides’in söylediği gibi “Resim sessiz şiirdir, şiir ise konuşan resimdir” bu yukarıda ifade ettiğim gibi bir tercih meselesidir.

  • Günümüzde resmi sanatına ilgiyi nasıl buluyorsunuz?

Bu çok kapsamlı bir soru, herkesin kendi hayat felsefesi ve entelektüel birikimi kadar var.

  • Hangi dal olursa olsun sanatçı sıfatını kazanabilmek gerçekten çok emek isteyen bir süreç. Siz bu süreçte ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Bize bu süreçten biraz bahsedebilir misiniz?

Meslek olarak yaptığım işle sanat olarak yaptığım işi kanun ve mevzuat olarak örtüştürememekten sıkıntı yaşadım izinler vs. Görsel sanatlar öğretmeni ve sanatçı Yasemin.

Onun dışında sanatçı olmak, olup devam ettirebilme süreci var.

Her şeyin hızlı bir şekilde tüketildiği bir çağda var ola bilmek, bende buradayım diyebilmek çok önemli Çalışmak çalışmak ve yine çalışmak . Mesela guguk kışu gibi olmamak ….

  • Çalışmalarınızı yaparken ne tür referanslar ya da hangi sanatçılar sizi etkiliyor?

Mağara resimlerinden başlayıp günümüze kadar gelen tüm usta sanatçılar sanatın referansıdır. Hepsini saygıyla selamlayıp anmak isterim. Kendime bakacak olursam benim referansım kendimi anlattığım özgün dil ile kendi hayat hikayem ve yaşam felsefemdir.

  • Sanatçı kimliğinizin yanında eğitimci yanınızı da göz önüne alarak sanat eğitimi hakkındaki fikirlerinizi sormak istiyorum…

  • Çocuk ve gençlerin sanat eğitimi sizce nasıl olmalıdır?

Bence çocuk ve gençlerin sanat eğitiminden önce ebeveynlerinin sanat eğitimi çok önemli. Daha doğrusu sanat eğitimi politikasının eğitim sistemi çerisindeki yeri. Şimdilerde sınav matik yetişen bir nesil söz konusu benim sanat eğitimcisi olarak meselem ise önce insan yetiştirebilmek . İnsan olmayı başarabilirsek gerisi nasılsa geliyor.

  • İlerleyen dönemlerdeki projeleriniz neler? Planlarınızdan ve hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?

O kadar çok projem var ki hepsini bitirebilmeyi isterim Öncelik le yaşadığım yerde sanat köyü projemiz var bu eşimle birlikte düşündüğümüz yavaş yavaş hayata geçirmeye başladığımız bir süreç.

Yazmayla ilgili projelerim var çok açıklamayalım şöyle iki ayrı kitap diyelim.

  • Son olarak pandemi dönemi sizi nasıl etkiledi?

Pandemi süreci ülkemiz için insanlık için kötü bir süreç inşallah en kısa zamanda eski normal günlerimize döne biliriz. Yalnız süreçte resim sanatıyla uğraşan bizler diğer mesleklere göre şanslı grubuz insanların evlerine kapandığı süreçte bizler şanslıydık bizim dünyamız tuvallerimizdi biz kendimizi o zeminler üzerinden ifade ettik sonuçta en son PUANDORG OLDU J bakalım daha neler olur?

Denizin Kanatlarına” yelken açtık desek …

Bu süreçte ve her zaman yanımda olan sevgili eşim Raif Kalyoncu ve sevgili ailelerimize teşekkür ederim.

Selam ve Sevgiyle

Güven Baykan (@guvenbaykan) • Instagram fotoğrafları ve videoları

Yasemin Kalyoncu (@yaseminkalyoncu_art) • Instagram fotoğrafları ve videoları

 

 

The following two tabs change content below.
1987 Denizli Geleneksel Tiyatro Şenliği’nde Oktay Arayıcı’nın Rumuz Goncagül adlı oyunundaki  “Müfit Mürted” karakteriyle en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. 2013 yılında yazmaya başladı ,ilk şiir kitabım 2015 yılında “Akşamlık” adıyla, ikinci şiir kitabım 2016 yılında “Yol Hep İkiye Ayrılır” adıyla, üçüncü şiir kitabı 2019 yılında ‘’Havada Üç Beş Martı’’ adıyla Telgrafhane Yayınevi tarafından yayımlandı. 2017'de Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları öğrencileriyle hazırladığı "Bir Orman Şiir Fidanı" isimli kitabı yayımlandı. "Akşamlık" adlı oyunu Türkiye prömiyerini Trabzon'da yaptı ve birçok tiyatro festivaline katıldı. Oyun 2018 yılında Direklerarası Seyirci Ödülü’ne layık görüldü.

Son Yazıları Güven Baykan (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.