Mine Sanatı Nilgün Suna Coskun

KISACA MİNE SANATI VE BUGÜNÜ

WEB ADRES: Sıcak Mine-Enamel | Sitem 1 (nilgunsunacoskun.net)

ARTSTUDIO resim ve mine sanatı (@nilgunsunacoskun_artstudio) • Instagram fotoğrafları ve videoları

Nilgün Suna Coşkun

Mine çoğunlukla küçük ve yoğun bir biçimde işlenmiş, mücevher ve benzeri giyilebilir veya işlevsel nesnelerle ilişkilendirilmiştir. 20.yy da ise minenin çelikle buluşmasıyla başka bir yöne evrilerek büyük ölçekli endüstriyel nesneler, sokak levhaları ve duvar panelleri yapılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda çok uzak olmayan bir geçmişte mine ressamları, genellikle bir ressamın büyük boy tuvali ölçüsündeki sanat eserleri üzerinde çalışmışlardır. Bu çalışmalar çoğu zaman bakır metali üzerine yapılmıştır.

1972 yılında Fred ball “emayelemede deneysel teknikler” adlı kitabını yayımlamıştır. 1960-1980 yılları arasında çağdaş eserler veren en önemli çağdaş mine sanatçısıydı.

Teknik olarak camsı tozların metale yapışması olarak da tanımlanan mine birçok biçimde uygulanabilir. Mine camsı tozların ve metalin yüksek ısıda kaynaşmasıdır. Renkler toz halindedir ve opak, opal ve şeffaf niteliktedir. Metal olarak çoğunlukla bakır, gümüş ve altın kullanılır. Renkler üst üste binerek canlı ikincil ve üçüncül renklere yol açan katmanlar ile çarpıcı efektler ortaya koyar. Yalın halde renklerin yan yana uygulanması da mümkündür. Doğru etkilerin elde edilebilmesi için çok kez pişirme işlemi yapılır. Tual olarak bakır veya çelik metal plakalar üzerine renklerin ısı ile kaynaştırılması ve sürece dâhil olan çeşitli tekniklerle mine ressamları görsel anlatım dili ile güçlü eserler ortaya koymaktadır.

Geleneksel ve çağdaş teknikler resimlerin ve boyutlandırılmış eserlerin yaratıcılık sürecinde ve hayal gücünün ortaya konması açısından pek çok olağanüstü olanaklar sunmaktadır. Bakırın düz veya eğimli olarak yüzey oluşturması, tekstüre edilebilmesi, çeşitli figüratif formlara uyarlanabilmesi, minelerin uygulanmasının fizikselliği ve ön pişirme ve pişirme sırasındaki renklerin metale tutunması son derece estetik ve heyecan verici bir yolculuktur.

Mine sanatı ülkemizde takı ve dekoratif bezeme sanatı olmanın dışında henüz keşfedilememiş önemli bir çağdaş, deneysel sanattır.

Mine serüvenim; mine ile tanışmam 12 yıl önce Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nde başladı ve sevgili hocalarımız Reyhan Doğan ve Machico Kohen tarafından bir yıl boyunca aldığım eğitimle sürdü. O günden bu yana camsı mine ve bakır arasındaki karmaşık ilişkiyi, mine ressamı olma yolunda, daha çok çağdaş mine teknikleri ile deneyimlemeyi sürdürmekteyim. Camsı minenin sunduğu olanaklar tüm zorluklarına rağmen dinamikliği ve son derece etkileyici sonuçlar yaratan bir sanattır. Fırında yüksek ısı ile buluşan renkli cam tozlarının bu birlikteliğinin ortaya koyduğu değişkenliği seviyorum. Bakıra ilgi duymamın en önemli nedenlerinden biri ise, elle çeşitli formlar ortaya koyma olanağı sağlamasıdır.

SANATTA BAKIR ve CAMSI TOZLAR

Bu sergide izleyicilere ilk kez, Nilgün Suna Coşkun’un çağdaş ve deneysel mine tekniklerini yenilikçi anlayışla, şekillendirilmiş veya düz bakır formların üzerine uyguladığı mine tablolarını/eserlerini görmekteyiz. Sanatçı, hayal gücü ve fikirlerin ifadesi için çok sayıdaki mine sanatı tekniğini bir araç haline getiren ve sanatı ülkemizde stüdyo sanatı hareketi olarak sonsuza dek dönüştürmeye çalışan bir bakış açısı ile çalışmaktadır.

Sergide çağdaş ve yenilikçi eserler sergilenmektedir. Sanatçı iki boyutlu ve üç boyutlu bakır formların üzerinde mine kullanarak eserlerini ortaya koymuştur. Doğa, yaşam ve felsefeden aldığı ilhamla, kendi yaratıcı gücünü tutku ve ruhsal bir yolculuk içinde eserlerine yansıtmaktadır.

İzleyicinin sadece salt işi görmesi değil, yüzey ve yüzeyin altını ve ötesini de görmesini ve son biçimin anlam kazandığı sezgisel büyülü süreci hissetmesini istemektedir.

Yazar. Nilgün Suna Coşkun

iNSTAGRAM: ARTSTUDIO resim ve mine sanatı (@nilgunsunacoskun_artstudio) • Instagram fotoğrafları ve videoları

Emekli resim-grafik öğretmeni -ressam ve mine sanatçısı
Lisans Gazi üniversitesi-MEF-Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Bölümü-Uygulamalı Resim Ana Sanat Dalı (1989)
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Grafik/Fotoğrafa Alanında resim-grafik alan öğretmeni (2003-2021)
Kurucusu olduğu sanat merkezi Atölye 5.Sokak’ta; yönetici, sanat eğitimcisi, sanatçı ve proje danışmanı (2015-2021)
Halen ‘Nilgün Suna Coşkun Art Studio’ olarak Ümitköy’de kendi atölyesinde sanat çalışmalarını sürdürmektedir.
Kolaj ve akrilik resim, sıcak mine ile resim ve heykel, grafik tasarım, takı tasarımı, geri dönüşüm proje geliştirme ve sunum teknikleri, ölü doğadan toplanan atıklarla kolaj tekniği ve sanatsal sunumlar, yaşam sürecinde çeşitli etkilerle yıpranan, eskiyen, paslanan özellikle metal, ahşap, deri, taş gibi obje ve yüzeylerin (form, renk ve doku kimliğini öne çıkaran) makro fotoğraf çekimleri ve kolaj materyali olarak öncelik verilmesi.
Ulusal ve uluslararası sanat aktivitelerinin izlenmesi.
Sıcak mine ve çağdaş resim sanatı alanında yabancı ülke sanatçılarının sosyal medya takibi ve iletişimi.
Sıcak mine takı tasarım ve uygulamaları.
Özgün baskı çalışmaları.
Şiir yazımı.
Eğitim sosyoloji ve psikolojisi, kavramsal felsefe ve sanat felsefesi, uygarlık ve dinler tarihi, evrim ve iç mekân tasarımları konulu her türlü yayın.
Şiir ve antoloji.

Nilgün SUNA COŞKUN

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Nilgün SUNA COŞKUN Emekli resim-grafik öğretmeni -ressam ve mine sanatçısı Lisans Gazi üniversitesi-MEF-Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Bölümü-Uygulamalı Resim Ana Sanat Dalı (1989) Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Grafik/Fotoğrafa Alanında resim-grafik alan öğretmeni (2003-2021) Kurucusu olduğu sanat merkezi Atölye 5.Sokak’ta; yönetici, sanat eğitimcisi, sanatçı ve proje danışmanı (2015-2021) Halen ‘Nilgün Suna Coşkun Art Studio’ olarak Ümitköy'de kendi atölyesinde sanat çalışmalarını sürdürmektedir. Kolaj ve akrilik resim, sıcak mine ile resim ve heykel, grafik tasarım, takı tasarımı, geri dönüşüm proje geliştirme ve sunum teknikleri, ölü doğadan toplanan atıklarla kolaj tekniği ve sanatsal sunumlar, yaşam sürecinde çeşitli etkilerle yıpranan, eskiyen, paslanan özellikle metal, ahşap, deri, taş gibi obje ve yüzeylerin (form, renk ve doku kimliğini öne çıkaran) makro fotoğraf çekimleri ve kolaj materyali olarak öncelik verilmesi. Ulusal ve uluslararası sanat aktivitelerinin izlenmesi. Sıcak mine ve çağdaş resim sanatı alanında yabancı ülke sanatçılarının sosyal medya takibi ve iletişimi. Sıcak mine takı tasarım ve uygulamaları. Özgün baskı çalışmaları. Şiir yazımı. Eğitim sosyoloji ve psikolojisi, kavramsal felsefe ve sanat felsefesi, uygarlık ve dinler tarihi, evrim ve iç mekân tasarımları konulu her türlü yayın. Şiir ve antoloji.

Son Yazıları Nilgün SUNA COŞKUN (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.