Neden Kolonya?

Neden Kolonya?

Çay, lokum ve Türk Kahvesi kadar Türk kültürünün olmazsa olmazlarından kolonyanın tarihini merak ediyor musunuz?

Avrupa burjuvazisinin kullandığı ağır ve pahalı parfümlerin aksine kolonya ülkemizde hijyeni, masumiyeti ve naturalizm olmayı çağrıştırmaktadır.

Kolonyanın bir zamanlar biberiye, portakal ile şekere damlatılarak veya şaraba karıştırılarak içildiğini biliyor muydunuz?

Ülkemizde kolonya üretimi ilk olarak 1882 yılında Ahmet Faruki tarafından gerçekleştirilmiştir.

Yurt dışında üretilen kolonya tarihi ise çok daha eskilere yaklaşık 1690′ lı yıllara dayanmaktadır ancak yine de kolonyayı ilk kez kimin ürettiği  kesin olarak bilenememektedir.

Kolonya, tedavi edici özelliği ilk olarak 1700′ lü yıllarda yani 18. yy’de keşfedildi. Yara temizliği, kas ve eklem ağrıları için de solüsyon yanı sıra temizlik amacıyla kullanılmaya başlandı.

Değişik esanslarla üretilen kolonyanın keşfi ise biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limon bulunan karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şekere damlatılarak alınıyor ya da şaraba karıştırılarak içerek tüketebildiği yıllara denk gelmektedir.

Maliyetinin ucuz olması, kolaylıkla üretilebilir olması gibi başlıca sebepler kolonyanın toplumumuzda sevilen yerini korumasında fazlasıyla etkendir!

Bayram, aile toplantıları, hasta ziyaretleri ve konuk ağırlama ritüelinin önemli parçası haline gelen kolonyanının şifalanmayı anımsatırak ülkemizde yerini daima korumaktadır…

Yeni yazıda görüşene dek hoşçakalınız

Kaynakça;

Basın bülten desteği ile haberde katkısı olan enuygun.com teşekkürler…

https://www.enuygun.com/bilgi/kolonyanin-tarihsel-yolculugu

https://www.enuygun.com

The following two tabs change content below.
Sanat Tasarım Fakültesi bölümü mezunu köşe yazarımız, özel bir vakıf üniversitesinde mentör eğitimci olarak görev yapmaktadır. Tarih alanında yüksek lisansını tamamlayan yazarımız, kültür sanat alanında farklı platformlarda, popüler düzeyde yayınlar hazırlamaktadır. "Mecmua İstanbul ve Cemiyet Sanat Dergi" genel yayın yönetmenidir.

Son Yazıları Tülay Çağlar Kadı (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.