Sanat ve Sanatımsı

SANAT VE SANATIMSI

Uygulayıcısının tüm yaptığının belki de sanat olmasını çok istemesi ve çabalamasına rağmen ortaya çıkanın sanatımsı olmaktan öteye geçemeyen, göze çarpacak ve hafızalarda yer edecek şekilde figür ve renklerle abartılarak bezenen ve tekrar mantığıyla da hafızalarda sürekli yer edilmesi hedeflenen sanatımsı çalışmaların oluşturduğu yüksek etki ve çekim gücü alanından samimi ve iyi niyetli (ama yeterli sanat alt yapısına sahip olmayan ) sanatseverin kurtulması çok zordur.

Sanatımsı çalışmaların hedefi; görülmesini istediğini zaman zaman aleni ve zaman zaman da gizli olarak göstermeye çabaladığı bir tablo ile sınırlı kılarken , sanatın hedefi; estetiği ön plana alarak ortaya konan bir çerçeveyle sınırlı olan tabloyu da aşan ve arka plandaki olanların/olmayanların görülmesini sağlamaktır. Bu aradaki fark sanat ve sanatımsı ile sanatseverin özelliğini ortaya koymaktadır.

Sanatımsı çalışmalarda sanatseverin “Gez-Göz-Arpacık-Hedef” ve ardından “ateş” etmenize gerek bile yoktur.

Sanatımsı çalışmayı yapan sizin adınıza bunu da planlamıştır. Her şey planlı ve programlıdır ve sizin hiç bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Sadece beğenmeniz, sadece katılımcı ve izleyici olmanız yeterlidir.

Sanatımsı bir çalışma ile karşılaşan bir gerçek sanatseverin öncelikle yapması gereken; sanatımsı bir çalışmanın yarattığı o disposable ürün ve bu disposable ürün kullanıcı birlikteliği ile yaratılmak istenilen çekici his ortamının cazibesine kapılmamaktır. Etkileyici unsurlarla donanmış ürün sabit olup, dikkatli dinlerseniz sanatımsı çalışmadan “Sıradaki kişi gelsin ve beğensin!” sesini duyabilirsiniz.

Sanatımsı çalışmalar kurgulanma özellikleri nedeniyle kolay anlaşılır olup, onun anlaşımındaki kolaylığı nedeniyle çok satar bir yapıdadır. Bu çalışmaların alıcıları tarafından çok yoğun ilgi görmesinin temeli de budur. Sanat çalışmaları yapımı, anlaşılması ve anlatılması ise uzun ve zor bir süreç ister.

Sanatsever olmak bir kişiyi aynı zamanda sorumluluk altına alır. Okuma, araştırma, inceleme ve mukayese yapmak…

Sanat; ne Fastfood veya ne tabldot değil, doğrudan bir alakart yemektir. Talep etmeyen ve aramayan iyiyi bulamaz.

Beğenmek de bir bilgi sahibi olma ve o bilgiyi kullanma işidir.

The following two tabs change content below.

Vecdi Uzun

1959 Mersin doğumludur. İşletme ve Felsefe Lisans mezunu olup, Sanat Tarihi Lisans ve Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. İş hayatını başlangıçta banka ve finans sektöründe üst düzey yönetici ve daha sonra bir dış ticaret şirketinde ortak olarak sürdürmüştür. Yayınlanmış bazı sanatçı biyografileri kitapları bulunmaktadır. Şu an düzenli olarak çeşitli gazete ve dergilerde başta “Genç Ressamlar” olmak üzere plastik sanatçıları tanıtıcı yazılar, inceleme yazıları ve sanat yazıları yayınlamaktadır.

Son Yazıları Vecdi Uzun (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.