Sanatseverin Resim Satın Alma Yöntemi

Sanatseverin Resim Satın Alma Yöntemi

Bir sanatseverlerin  resimle ilgili bilgi, tecrübe ve yoğunlaşması arttıkça sıradan bir izleyiciye göre göz  hafızası daha hızla  gelişir. Bu sanatseverler diğerlerine göre resimleri çok rahat ayırt edip, benzerliklerini-farklılıklarını  sahip oldukları bilgi temeliyle  ortaya koyabilir. Sanatsever  ne kadar çok okunursa ve sergi gezerse  bilgi birikimi hızla artar. İlginç olan bu sanatseverleri  önemli kısmının da resim eğitimi almamış olmasıdır. Bu kişilerin en önemli özelliği başlangıçta bir heves ile başlayan çabalarının resme zaman ve para harcayan gönüllü kişiler haline dönüşmesidir.

Bir arkadaşım bu sanatseverler için “Resmin Gurmeleri” tabirini kullanır. Bu kişiler bir ressam gibi çok  iyi resim yapamaz, ama genel resim sanatı içinde o incelediği  resimlerin nerede bulunduğunu bilirler.

Nasıl bir gurme bir kaşık alınca yemeğin notunu verebiliyorsa, bu sanatseverler de o resme kendilerince not verebilirler. Bu beğenide kendi kişişel bakışları da karara bir derece etken olur. Çok az yanılma payıyla o resmin  aşırma-kopya-esinlenme-aktarma-çalma olduğunu bilebilirler.

Üstelik bunların üç beşinin birlikte ve bir arada bir resme baktığını düşünün,  bu göz hafızası nedeniyle hata yapma ihtimalleri azalır. Bu sonuçta her gün yüzlerce  resme bakmaları nedeniyle  gelişmiş görsel hafızaları etkendir.

Bu sanatseverlerin kopya resim  satın alma ihtimalleri çok azdır. Kopya resimler kimler tarafından alınır? Henüz göz görgüsü gelişmemiş kişiler tarafından çoğu zaman dekor ve heves için alınır.

http://blog.milliyet.com.tr/gerekcesiz-begenmenin-olumsuz-etkileri/Blog/?BlogNo=507407

Bu satın almayı yapan kişi için sanatçının korunması önemli değildir. Zaten bilinç olarak o düzeye de erişmemiştir. Bir sanatseverin duvarına kopya resim astıramazsınız. Kopya ile reprodüksiyon farklıdır. Resmin ön yüzüne atılan imza o resmi alacak olan kişiye o imza sahibi tarafından garanti verilmesidir

http://blog.milliyet.com.tr/resimdeki-imza-sanatcinin-sanatsevere-garantisidir/Blog/?BlogNo=473703

Ben ne ressamım  ve  ne de resim sanatçısıyım, sadece  bir sanatseverim.  Satın aldığım resimdeki özelliğe bakar ve ona göre para öderim. Bu para ödemem  bir çeşit  sanata ve sanatçıya sponsorluk ve destektir. Ben sanat adına yaptığım ödemelerin  ressam-sanatçı yakasında da yerini bulsun isterim. “Hak etmeyene destek olmak , gerçek sanatçıya haksızlıktır. Para benim istediğimi alırım” denebilir. İşte o zaman konuşulmaya çalışılan sanat değil başka bir şeydir.  Bu nedenlerle kopya ithamları yapılıyor diyelim! Göz hafızası gelişmiş sanatseverler bu işin farkındadır. Onlar kimlere ne derece önem vereceklerini bilirler.

Son cümle olarak “Ressamlık meslek midir? Her resim yapana da ressam denir mi?” sorusuna verilecek cevap konuya yaklaşımı ortaya koyar.

http://blog.milliyet.com.tr/ressamlik-meslek-midir–her-resim-yapana-ressam-denir-mi-/Blog/?BlogNo=483297

Ben bu pencereden bakınca bunları görüyorum.

 

The following two tabs change content below.

Vecdi Uzun

1959 Mersin doğumludur. İşletme ve Felsefe Lisans mezunu olup, Sanat Tarihi Lisans ve Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. İş hayatını başlangıçta banka ve finans sektöründe üst düzey yönetici ve daha sonra bir dış ticaret şirketinde ortak olarak sürdürmüştür. Yayınlanmış bazı sanatçı biyografileri kitapları bulunmaktadır. Şu an düzenli olarak çeşitli gazete ve dergilerde başta “Genç Ressamlar” olmak üzere plastik sanatçıları tanıtıcı yazılar, inceleme yazıları ve sanat yazıları yayınlamaktadır.

Son Yazıları Vecdi Uzun (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.