Sanatta Edirne’den İlerisi

SANATTA EDİRNE’DEN İLERİSİ!

Sanat dünyamız; yurt içinde yeterli etkin,  sürekli ve büyük sanat organizasyonlar yapma beceri ve donanımından yoksundur.  Bunun doğal sonucu olarak sanat dünyamızca yurt dışında organize edilen dikkat çekebilecek özelliklerde sanat etkinliği gözlenmemektedir.

Mevcut durumun doğal sonucu olarak da yurt içinde elde ettiği küçük ivme ile yurt dışında etki yaratmakta yetersiz olup, bunu eksikliğin farkına varılamaması ve bunun sorun olarak kabul edilmemesi oldukça düşündürücüdür. İçerdeki sanat etkinliklerimizin yarattığı küçük dalgalar Batı Sanat dünyasının önemli mahfillerine ulaşmadan kaybolup gitmektedir.

Sorunun açmazı; Sanat dünyamızın bu yetersizliği sadece organizasyon eksikliğine bağlaması sanatın varlık nedeninin kavranmamış olmasıdır.  Sanat dünyamızın büyük kısmı mevcut sorunun bir şekilde giderilmesi için finansman, bilgi, organizasyon, heyecan, tutku, zaman ve sabır gerektiğinin bile farkında değildir!

Geçtiğimiz yıl bu konuda şikâyet eden bazı gençlere öncelikle çok titiz bir şekilde “İngilizce-Türkçe Portfolyo” hazırlamaları konusunda tavsiyede bulundum. Nedense sadece iki genç bu konuda hazırlık yapmıştı.  Onların da dil sorunu nedeniyle yurtdışı ilişkilerde başarılı olmadıklarını bir yana bırakalım, nereye nasıl başvuru yaparak başlayacaklarını bilemediklerini net olarak görmekteyim.

Gençlerin bunca yıllık eğitim sonucunda sanatçı portflyosunun önemi hakkında bilgi sahibi olmamasında eğitim sisteminin yetersizliğine sanatçı adaylarımızın kendini ilgilendiren konulara ilgisizliğini de ekleyince bu sonuç dışından başka bir şeyin beklenmesi hayalcilikten öte değildir.

Bir tarafta bunlar olurken, diğer taraftan tüm imkânsızlıklara rağmen yılmadan ve sabırla çalışarak Uluslararası piyasalarda başarı sağlayan tüm sanatçılarımızı takdir etmemiz gerekir.

Uluslararası arenalarda etkinlik yapabilmek için önemli bir gösterge kabul edilen “Edirne” çıtası tek doğru, gerçekçi ve yeterli midir?  Bu organizasyonlardan bir veya bir kaçına bir şekilde dahil olabilme şansına sahip olmak sizi Uluslararası sanatçı yapar mı?

Edirne’nin ilerisinde bir tane sergi açamayan veya fuara katılamayan; hiç bir şekilde sanatçı sayılmaz veya evrensel sanatçı olamaz mı? Yapılan sanatın evrensel değerlere sahip olmasına rağmen Edirne’yi aşamaması tamamen bir organizasyon sorunu olup, yaptıklarında sanat değerliliği yokken Edirne dışında niteliksiz galerilerde sergi açabilmek başka şeydir.

Edirne’nin ilerisi sadece Batı ülkelerindeki bir şekilde sergi açılan niteliği tartışmalı sanat galerileri değildir. Yapılan çalışmalarla sanatın evrensel yapısı içinde sanatçı olarak oralarda tüm zor şartlara rağmen devamlılığı sağlayabilmek önemlidir.

Ülkemizde yaşayan her sanatçının sadece Edirne ötesine yoğunlaşması gerekli midir?   Ülkesinden Batı dünyasına yeterli organizasyonlar aracılığıyla açılamayan veya bu bağlantıyı kuramayan sanatçıların öncelikle kendini sorgulayarak işe başlaması gerekir.

Sanatıyla uluslararası piyasalarda yer almak için çabalayıp başaramayanlar; işin sadece mekânsal olarak Edirne ötesi organizasyonundan daha önce sanatın evrensel değerlerine sahiplik konusuna yoğunlaşması gerekir. Bu değerleri sorgulayabilen yapıya sahip olan sanatçı olarak görevini sağlamış sayılır.

Edirne’nin ötesi; bir toprak parçasında değil sanatçının kendisini ülkesinde aşabildiği yer olan içinde başlar.

The following two tabs change content below.

Vecdi Uzun

1959 Mersin doğumludur. İşletme ve Felsefe Lisans mezunu olup, Sanat Tarihi Lisans ve Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. İş hayatını başlangıçta banka ve finans sektöründe üst düzey yönetici ve daha sonra bir dış ticaret şirketinde ortak olarak sürdürmüştür. Yayınlanmış bazı sanatçı biyografileri kitapları bulunmaktadır. Şu an düzenli olarak çeşitli gazete ve dergilerde başta “Genç Ressamlar” olmak üzere plastik sanatçıları tanıtıcı yazılar, inceleme yazıları ve sanat yazıları yayınlamaktadır.

Son Yazıları Vecdi Uzun (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.