Semra Sonya Doğan

Okuyucularımıza kendinizden bahseder misiniz?

Bulgaristan Kırcali şehrinde doğdum ve ailem ile 1989 yılında Türkiye’ye göç ettim. Lisansımı Mimar Sinan Üniversitesi’nde bitirdim. Yüksek Lisansımı Atatürk Üniversitesi’nde, sanatta yeterliğide Gazi Üniversitesi Resim Bölümü’ nde tamamladım. Eğitim süreci sanatsal gelişim ve araştırmalarımda çok yardımcı oldu. Şimdi Yalova Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak çalışmaktayım.

Sanat anlayışınız nedir?

Sanat pratiklerinin hemen hemen her türü ilgimi çekmektedir. Pek çok farklı medyum ile üretimler yaptım ve öğrenmeye devam ediyorum. Akademide desen ağırlıklı çalışmalar ürettim ve halen devam etmekteyim. Kağıt ve kalemin düşünmede birincil alışkanlığım olduğunu fark ettim. Ancak hızla gelişen dijital malzemenin de kullanımına önem vermek gerektiğini düşünüyorum. Okul döneminde manzara çalışmalarına ağırlık verdikten sonra modern dünyanın insanının kaygılarını, sevinçlerini, üzüntülerini, alışkanlıklarını ve mizahını incelemeye yöneldim. Geçmiş ve gelecek arasında hep bir bağ, bir ara yüz olan günümüz insanının kültürel geçmişi, bilgisi/bilgisizliği, mizahı ve politik görüşü ilgimi çekmektedir, eserlerime konu olmaktadır. Bazen bu araştırmalarımda bu kişilerin rol modeli olarak kendimi de bulabiliyorum, kendimle yüzleştiğim anlar oluyor. Bu nedenle kitaplaştırdığım konular da oldu. Özellikle “Halkın Gülüşü: Grotesk İmge” bildiğimiz geçmiş insan ile/ bizim arkaik yanımız ile, günümüz inanının mizahi, komik, bir yanı karanlık veya patolojik olan, kültürel geçmişi ile yüzleşen tarafını inceledim.

En sevdiğiniz eserinizi okuyucularımız için yorumlar mısınız?

Her işime aynı heyecan ve merak ile başlamaya özen gösteriyorum. Video art ile yaptığım çalışmalarımdan bir tanesinin benimle ilgisi var ve katıldığım 36. Akbank Günümüz Sanatçıları Yarışmasında Başarı Ödülü aldı. “1989 Büyük Gezinti” isimli çalışmamda üç kare eş zamanlı olarak üç farklı görüntüyü göstermektedir. 1989 Bulgaristan göçünün başlangıç gelişme ve sonucunun nedenlerini aynı anda üç farklı karakterin rolü ile göstermek istedim. Sol karede dönemin Bulgaristan Başkanı Todor Jivkov, televizyonda yaptığı Türklerin göç etmesine izin verildiği basın açıklamasını okumaktadır. Sağ kerede dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal sınırların açıldığını ve ekonomik durumu mecliste açıklamaktadır. Ortada dönemin başarılı halter şampiyonu Naim Süleymanoğlu Dünya Olimpiyat Şampiyonluğu kaldırışını gerçekleştirmektedir. Naim Süleymanoğlu “Cep Herkülü” olarak anılmaktadır. Küçük ama omuzladığı yük ile büyük adam; her anlamda yükü çok büyüktü. Bu kompozisyonda Todor Jivkov’un dikey baş hareketi ile Turgut Özal’ın Batı’ya dönük yatay baş hareketinin ortasında Naim Süleymanoğlu’nun halteri kaldırışı, Leonardo da Vinci’nin “Vitruvius Adam”ına dönüşür.

Resimde desen bilgisinin öneminden bahseder misiniz?
Resimde temel olarak desen bilgisinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Her üretim, kullanılan malzeme/medyum ne olursa olsun mutlaka bir form (iki boyutlu veya üç boyutlu) bilgisini gerektirmektedir. Çok küçük bir karalama desen ya da soyut bir yerleştirme bile sanatçının herhangi bir konuya hakimiyetini, titizliğini gerektirir. Her sanatçının daha fazla odaklandığı bir malzeme bulunmaktadır. Bu malzeme ile bir ilişki geliştirir kendi özgün tavrını oluşturur. Bu da bir ustalık aşamasına ulaşmak için gerekli bir süreçtir. Şu anda çalışmakta olduğum tape-art tekniği hem graffiti rahatlığını hem de akademik desen bilgisini kullanıyorum. Bu nedenle ortaya çıkan sonuçlardan çok zevk aldığımı hissettim.

Etkilendiğiniz sanatçılar kimler?

Günümüz sanatçılarından çok sık incelediğim isimlerle birlikte Rönesans döneminden
Raphael’in resimlerine hala sıklıkla başvurduğum oluyor. Dönemimiz sanatçılarından ise,
Jenny Saville, Lou Ros, Jose Louis Cena, Swoon, Max Zorn, Taner Ceylan, Server Demirtaş,
Sinan Demirtaş, Şevket Sönmez’in işlerini çok etkileyici buluyorum.

Semra Sonya Doğan | instagram

 

Sanat | Kitap | Kişisel Bir Yazı Tahtası | nazliisik.com

Nazlı Işık | instagram

The following two tabs change content below.
1992 Ankara doğumlu Nazlı Işık" Yeni Nesil Sanat" topluluğu sanatçılarındandır. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği bölümünden 2014 yılında mezun olan Nazlı Işık, 2018 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Yurt içi, yurt dışında karma sergi ve fuarlarda yer alan sanatçı, eser çalışmalarına Ankara’ da atölyesinde devam etmektedir. Nevart Sanat ve Tasarım Akademisi’ nde eğitim koordinatörlüğünün yanı sıra Geleneksel Kuyumculuk Yöntemleri üzerine Ahumay Sanatevi’ nde eğitimi sonrasında çalışmalarına devam etmektedir.
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.