Zaman ve İnsan

ZAMAN VE İNSAN

Zaman, insan için insanın var ettiği bir mevhum. Çoğu kez değişme kavramı ile birlikte akla getirilmiştir hep. Ancak, değişmez ve sabit  olan tek şey ise değişmenin kendisidir. Bununla beraber, değişmezlikte zaman mevhumu olmaz. Fakat değişme ise zaman mevhumu ile mukayyettir.

Bir kişi ben değişmem derken bu önermede iki tenâkuz vardır. Birincisi maddi/niceliksel değişmezlik iddiası, diğeri ise tinsel/niteliksel değişime dair olandır. Her iki durum da varlığını inkâr demektir. Nemrut ve Firavun örneği bu yüzden hep konuşulup durmuştur.

Varlığın aslını değişim olarak kabul eden görüşlere göre düalist sarmal da bir noktada aşılmış olabiliyor. Ancak kurumsal monoteizm yani tek tanrılı dinler bu görüşten agnostik/bilinemezci anlamda yararlanarak, varlığın esrarına dair “yorum ve tev’il”i tekellerine alacak biçimde belâgata dayalı söylemler geliştirmişlerdir. Bu söylemler ile yaratılan kateşizm sayesinde  dogmatik düşünceler oluşturmuşlardır. Doğu dünyasında sıkça kullanılan “vahdet”  kavramı buna en somut örnektir. Öte yandan vahdaniyet  ile ahadiyyet kavramları hep karıştırılmış, kibir sahipleri insan hırsları ve egoistliği “benim gibi inanmak zorundasın” derken bu iki kavramı tefrik bile edememişler, kendilerini bu sıfat ve idrâk seviyelerini aşamadan Tanrısal olarak görmüşlerdir.  Böylece kitlelere, sorgulamadan ezberleme ve kulaktan dolmaya dayalı naklî bilgi telkin edilmiş özgür düşünceye ket vurulmuştur.

Oysa “vicdan” denilen, kişinin kendisi ile yüzleşebilme özelliği varlığımızın aslî sebebi olup insanlığını bilen şuur, akıl ve hafıza sahiplerine mahsus içsel bir yönelişin yegâne noktası olmalıydı. Bu nokta, bilginin inanılmaz bir hızla yayıldığı  günümüzde artık kimsenin telkini veya kurumsal ahlak okulunun tekelinde falan değildir.

Büyük değişimlerin yaşanmaya başladığı çağımızda, insan zihni eklektik, yani seçmeci düşünmeyle bilgi kirliliğinin olası zararlarından, ancak ve ancak vicdanî erdem ile zihnini koruyabilecektir. Bu sayede kendi benliğini yeniden kendinden kendine telkin ve sonsuz öğrenme ve bilme arzusunu diri tutarak bir başka deyişle “auto didacté” ile inşâ edecektir. Bu oldukça zor bir süreç olup bireysel bilgi birikimi ve analitik düşünme yanında sentezci bir yaklaşım telkin eden eğitim ile de yakından ilişkilidir.

Açıkça söylemek gerekirse ilkçağlardan beri var olan sayı ve doğa, soyut ve somut kavramları arasında “elif misali” dik ve doğru ışığa sırtını dönmeyen tevâzu sahibi insanlar olabilmektir esas olan. Her türlü kirlilik ve ahlaksızlığa rağmen bu tarzı şiar edinen insanlar toplumda⁷ birbirine ayna olmak zorunda olup bunlar vahdaniyetten ahadiyete geçmek için birer sebeptirler. Bunun harcı ise sadece ve sadece sevgidir.

Devir başka, zaman başka, aşk başka, sevgi başka kavramlar olsa da akl-ı selim Hızır misâli  hepsine yoldaş olmalı ki şu geçip giden dünyada yaşamı ve hakikati idrâk edebilelim. Onun için ekmeğimizi borçlu olduğumuz vatanımız, hangi inanç hangi etnik kökenden olursa olsun özgürce yaşayabileceğiniz, özgürce paylaşabileceğiniz dahası özgürce üretebileceğimiz biricik yerdir. Değerini bilenlere selâm olsun.

XIV.yy’da yaşamış mutasavvıf Şeyh Bedreddin Mahmut Semavî güzel söylemiş;

İnsanIar birbirlerine yahut haksız mala, meşru olmayan paraya veya rütbe ve mevkiIere yiyecek ve içeceklere ibadet ediyorlar da, AIIah’a ibadet ediyoruz zannında  bulunuyorlar.

Saygılarımla

Dr.M.C.YAĞMURDUR

 

The following two tabs change content below.
Prof.Dr.Mahmut Can YAĞMURDUR 03.08.1967 Tarsus Doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Mersin’de yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1991 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan 1996 yılında Genel Cerrahi uzmanlığını aldı. Özel sektör ve Sağlık bakanlığına bağlı eğitim araştırma hastanelerinde çalıştı. 2006 Yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda Genel Cerrahi doçenti oldu. 2011 yılında Cerrahi Onkoloji uzmanı oldu. 2015 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesinde profesör ünvanını aldı. Bu üniversitede genel cerrahi anabilim başkanlığı başkanlığı ve cerrahi tıp bilimleri bölüm başkanlığı yaptı. Halen Ankara’da serbest hekim olarak aktif cerrahi yaşantısına devam etmekte başta onkoplastik meme kanseri cerrahi tedavisi olmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir. Uluslararası indekslerde taralı dergilerde basılmış 50 nin üzerinde yurtdışı yayın ve iki yüzün üzerinde yabancı ve  yerli yayın ve tebliğler ile kitap bölümü yazarlığı da mevcuttur. Bu yayınlar uluslararası dergilerde 1000’in üzerinde atıf almıştır. En çok referans gösterilen ilk 6000 akademisyen içerisinde yer almaktadır. Klasik Türk Musikisi ile ilgilenmekte klasik makamlarda beste çalışmalarını sürdürmektedir. Halen Mevlana Kültür  ve Sanat Vakfı yönetim kurulu üyesidir. “Healt World News” sitesinin düzenli yazarları arasındadır. Evli ve 1 kız çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir

Son Yazıları Prof.Dr. Mahmut Can Yağmurdur (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.