Büşra Aktekinoğlu

Okuyucularımıza kendinizden, sanatsal süreçlerinizden bahseder misiniz?

1990 Ankara doğumluyum. Annem sanat tarihi öğretmeniydi ve üniversitede en sevdiği konu mısır tarihi olduğu için küçük yaştan itibaren bana anlattığı masalların birlikte izlediğimiz çizgi filmlerin içeriğinin çoğu mısırla ilgiliydi. İnsan başlı hayvan figürlerinden etkilenip ilkokul yıllarında bunları resimlerime yansıttığımı hatırlıyorum. Liseyi kazanıp ben artık resim okumak istiyorum dediğim zaman da beni desteklediler ve düzenli olarak resim dersleri almaya başladım. Lise bitince yetenek sınavlarında ilk girdiğim okulun resim bölümünü dereceyle kazanmama rağmen seramik okumak istedim ertesi sene Gazi Üniversitesi Resim İ Öğretmenliği sınavlarına girerek burada yan dalımı seramik seçmenin daha iyi olacağını düşünerek tekrar sınava girdim ve resim öğretmenliği okudum. Yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Şu anki  işlerimi oluştururken bu hazırlık süreçlerinin kendimi bulmam için ufacık bir yeri kapladığını görebiliyorum.

Sanatsal üslubunuz ve tekniğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Sanatçılar sürekli hem büyük resmi hem de ayrıntıları düşünebilmelidir. Bir renk dokunuşuyla genel görünümü ciddi biçimde değiştirebiliyoruz. Aklıma geldiğinde atölyede ne iş yaparsam yapıyım kendimi resmin başında ufak bir müdahale yaparken bulabiliyorum. Hayatıma bir şekilde girmiş insanların bana hissettirdiklerini şimdiye kadar bana yüklenilen sıfatları resimlerime taşıyorum. Resimlerimdeki portreler ben ve çevremdeki insanlar olarak başladım fakat şuan empati kurabildiğim insanları da resmime taşıyorum. Bir dönem tiyatroyla ilgilendim ve ders aldım bunun da konularıma destek çıktığını düşünüyorum. İnsanların yanlarındayken bana hissettirdikleri benim ilham kaynağım oluyor.

Sanat yaşamınızda etkili olan akımlar ve sanatçılar kimlerdir?

Sanatın her disiplininde olduğu gibi etkileşim muhakkak vardır ve olmalı da. Üniversite eğitimi sürecinde gerek gezdiğimiz sergiler gerek incelediğimiz kitaplardan beslendiğim sanatçılar oldu tabii ki. Bunlara bir iki örnek verecek olursak;  Anish Kapoor, Lui Burjuva, İnci Eviner, Judy Shikago, Necla Rüzgar.

Sanatçı ve eserleri arasında bir bağ mevcuttur. Bu bağlamda sizin için en önemli eserinizi kendi gözünüzden yorumunu bizimle paylaşır mısınız?

Bütün dünyanın ve Türkiye’ nin hazırlıksız yakalandığı kapanma sürecinde ürettiğim ”Pandemi” adlı çalışmamda eğitim sisteminin ve eğitimcilerin online eğitime geçiş sürecindeki zorluğu yansıtmak istedim. Bir plana sahip olmayan eğitim sistemi ve eğitimcilerin bu süreci iyi yürütemediğini ve  resimde temsili görünen çobanlık yaparak geçirdiğini gördük. Bir eğitimci olarak bu durumdan şikayetçi olduğum için kendi sanatsal ifademle yansıtmış oldum.

Sanatta özgünlük hakkındaki fikirleriniz nedir? Eserlerinizi özgün ve biricik yapan nitelikler nelerdir?

Sanatın olmazsa olmazlarından birisi özgünlüktür. Ortaya konulan bir ürüne sanat eseri diyebilmemiz için bir özgün olmalı, iki biricik olmalı, üç estetik değerlere sahip olmalı, bir sanatçı tarafından üretilmiş olması vb. değerler taşıması gerekiyor. İnternet çağında olmamızın getirdiği avantaj ve dezavantajlar elbette var. Avantaj kısmı istediğimiz zaman istediğimiz hızda dünyanın diğer ucunda bir sanat eserine kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Bir diğer yandan insanların tembellik yapmalarından dolayı internetten bulduğu ve kimsenin anlayamayacağını düşünüp işleri kopyalayıp kendisininmiş gibi sunması ve bunların birçok örneği var hemen hemen herkes bilir.  Bu da özgünlük maddesine uygun değildir. Bunların önünde denetleyici bir mekanizma olmadığı için önüne geçilmiyor ve böyle bir kanayan yarası var özgünlüğün.

Her sanatçının bir çıkış noktası var elbette. Benimde kendi karakterim, yaşamım ve kendime yüklediğim, toplumun bize yüklediği rolleri eleştirel bir bakış açısıyla tuvale aktarıyorum. Bu tutum doğrudan benimle ilgili olduğu için elbette özgündür. Resimlerimde başrol karakteri genelde oto portrem olur kompozisyondaki rolü değişir, bu da bana aitliğini temsil ediyor zaten.

Büşra Aktekinoğlu | instagram

Nazlı Işık | instagram |   web site

The following two tabs change content below.
1992 Ankara doğumlu Nazlı Işık" Yeni Nesil Sanat" topluluğu sanatçılarındandır. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği bölümünden 2014 yılında mezun olan Nazlı Işık, 2018 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Yurt içi, yurt dışında karma sergi ve fuarlarda yer alan sanatçı, eser çalışmalarına Ankara’ da atölyesinde devam etmektedir. Nevart Sanat ve Tasarım Akademisi’ nde eğitim koordinatörlüğünün yanı sıra Geleneksel Kuyumculuk Yöntemleri üzerine Ahumay Sanatevi’ nde eğitimi sonrasında çalışmalarına devam etmektedir.
BU SAYFAYI PAYLAŞ

.