Müze Tescil belgesi Olmadan Açılış Töreni Yapılan Müze

Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakanlığında tescilli müze belgesi olmadan 22 Kasım 2021 tarihinde  müze açılış töreni yapıldı. Bu açılış öncesi sanatçılardan müze bağış belgesi adı altında çalışmalar toplandı. Bağış yapanlara müze bağış sertifikası verildi.

Bir sanat yazarı olarak  bir taraftan bu büyük ve kasıtlı hatayı duyurrmaya,   diğer taraftan Cimer üzerinden konunun teyidini ilgili kurumdan almaya çalıştım ve Cimer tarafından konu bana teyit edildi.

Bu çabamın tamamı sanat engel olmak değil tam dersi içinde olan bir olarak destek olmak ve Sanat ve Müze kavramının içinin boşaltılarak özellikle akademik hayatta kullanımının engellenmesidir.

Konuyu  kamuoyuyla paylaşabilmek için  sosyal medya üzerinden yaptığım çabalarım ortadadır.

1- Sosyal medya yazım aşağıdadır.

” GAZİ ÜNİVERSİTESİ RESİM HEYKEL MÜZESİ ADI ALTINDA BAKANLIĞA KAYITLI BİR MÜZE BULUNMAMAKTADIR.

22 Kasım 2021 tarihinde Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne tescili konusunda kamuoyuna aşağıdaki metinle açık çağrıda bulundum. Bu çağrıma bu müzeyi açtığını iddia edenler başta olmak üzere eser bağışlayanlar dahil hiç kimse cevap vermedi.

BİLGİ TALEP EDİYORUM!

Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi’nin şu an Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce tescilli bir müze belgesi veya başvurusu olup/olmadığı hakkında müze ilgililerinden bilgi almak istemekteyim.

12.11.2021 tarihli Cimer başvuruma cevap ektedir. Bakanlıktan bu konuda 15.02.2022 tarihi (Bugün) aldığım cevapta “Gazi Üniversitesi bünyesinde Bakanlık denetiminde faaliyet gösteren özel bir müze bulunmamaktadır.” açıklaması mevcuttur.

Şimdi önce genelde ve sonra özelde konuya taraf olanlara soralım;

a)Genel Soru: Hala bu adla tescilli bir müze olduğunu ve buna dayanarak resmi bir müzenin açılışını yaptığını iddia eden ortaya belge koymalıdır.

b)Konuya Taraf Olanlara Sorular:

1- Bakanlık tescilsiz bir müzeyi tescili varmış gibi kamuoyu ve sanat dünyasına ortaya koyan, açılışına ön ayak olan ve açılışta bulunan akademisyenlere sorarım; Sanat adına ne yarar sağlamış oldunuz?

2- Olmayan müzeye eser bağışlayanlara sorarım; şimdi eseriniz gerçekte bir müzede mi bulunmuş oluyor?

Bazı kişilerce ülkemizde az da olsa yapılan ve küçük eksikleri bulunan sanat çabalarını baltaladığım ileri sürülebilir. “Her şey belge ve tescil değil, esas olan iyi niyet ve sanata katkıdır.” diyenler de olabilir. Kim ne derse desin, durum ortada; Olmayan bir müze için açılış yapmak ve bu adla eser toplamak hiç bir şartta etik değildir. İlandaki “Yeniden yapılandırma sonrası” ibaresi de hiç de doğru ve samimi bir bilgilendirme içermemektedir. “Olsun, ne zararı var.” diyenlerde olabilir. Herkes cevaplandırmasıyla sanat ve müze konusuna verdiği önemi ortaya koyacaktır. Müze/Sanat Müzesi konusunda ciddi sorunlar var. Bunlarda mutabık durumdayız, ama bu yapılan da yanlıştır.

Netice olarak; Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Susan olursa kabul niteliğinde sayarım, konuşan olursa da belge ortaya koymadıkça hiç bir anlam ifade etmeyeceğini açıkça ve özellikle belirtirim. Bilmediğim bir konu veya belge varsa açıkça özür dilemeye hazırım. 

Gelinen nokta; ortada müze tescil belgesi olmadığı halde müze bağış belgesi adıyla eser toplayan ve resmi müze açılışı yapan Gazi Üniversitesi, diğer tarafta ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Gazi Üniveristesi Resim ve Heykel Müzesi adı altında tescilli müze olmadığına dair bir belge. Tam  da Ahmet Hamdi tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” romanında anlatılan  olayların benzerinin  başkentte ve bir üniversitede yaşanması ortadadır.

Sonuç; müze olmadığı halde açılışı yapılan müze!

Saygılarımla

Vecdi Uzun

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Vecdi Uzun

1959 Mersin doğumludur. İşletme ve Felsefe Lisans mezunu olup, Sanat Tarihi Lisans ve Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. İş hayatını başlangıçta banka ve finans sektöründe üst düzey yönetici ve daha sonra bir dış ticaret şirketinde ortak olarak sürdürmüştür. Yayınlanmış bazı sanatçı biyografileri kitapları bulunmaktadır. Şu an düzenli olarak çeşitli gazete ve dergilerde başta “Genç Ressamlar” olmak üzere plastik sanatçıları tanıtıcı yazılar, inceleme yazıları ve sanat yazıları yayınlamaktadır.

Son Yazıları Vecdi Uzun (tüm yazıları)

BU SAYFAYI PAYLAŞ

.